Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

‘Toekomstige Apple headset helpt slechtzienden – en dit is hoe’

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Reality Pro


Lees verder na de advertentie

Apple werkt aan een headset waarin augmented reality gecombineerd wordt met virtual reality. En Apple zou Apple niet zijn als ze daarbij niet zouden denken aan de toegankelijkheid van het product. In dit geval betekent dat dat de headset – ook wel de Apple Reality genoemd – opties krijgt voor mensen met visuele problemen.

Apple headset: toegankelijkheid is een speerpunt

De iPhone, iPad en Mac hebben al een hele reeks toegankelijkheidsinstellingen die van pas komen bij visuele, auditieve en motorische beperkingen. Een nieuw Apple-product kan hierbij natuurlijk niet achterblijven. Mark Gurman van Bloomberg schrijft in de nieuwste editie van zijn PowerOn-nieuwsbrief dat Apple een speciaal team in dienst heeft voor het onderzoeken van alle mogelijkheden van bijvoorbeeld display-technologie en kunstmatige intelligentie.

Specifieke toegankelijkheidsfuncties zijn op dit moment nog niet naar buiten gekomen. Waarschijnlijk zal de eerste editie van de headset al enkele van dit soort opties hebben, maar is er ook nog heel veel toekomstmuziek. Voor een update wellicht, of misschien zelfs al de tweede generatie van de Apple Reality.

Hoe kan de headset slechtzienden dan helpen?


kooptip

Er gaan geruchten rond dat de eerste versie van de AR/VR-headset maar liefst twaalf camera’s heeft. Een aantal van deze camera’s zou worden ingezet voor het in kaar brengen van de omgeving van de gebruiker. Zo kan de headset extra informatie projecteren voor mensen met visuele beperkingen. En voor degenen zonder zicht, kunnen er zelfs audio-aanwijzingen worden gegeven.

Een ander voorbeeld heeft te maken met de oogziekte maculadegeneratie: hierbij sterft een deel van het netvlies af, waardoor er letterlijk een blinde vlek ontstaat. De headset zou afbeeldingen en teksten kunnen registreren en vervolgens verplaatsen naar een gebied buiten die blinde vlek, waar het wel zichtbaar is. Er is overigens al een product dat dit doet, de OcuLenz van Ocutrx.

Later dit jaar weten we meer

De eerste AR/VR-headset van Apple komt dit jaar uit – mogelijk horen we er dit voorjaar nog alles over. Wil je op de hoogte blijven van het nieuws? Meld je dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Meer lezen over de headset van Apple?

Bron: Bloomberg