Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple zwaait LG en Samsung uit: ‘eigen displays vanaf 2024’

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone 14 Pro always-on aarde


Lees verder na de advertentie

Apple gaat zijn eigen displays produceren voor apparaten als de iPhone en Apple Watch, en zet daarmee een jarenlange samenwerking met LG en Samsung stop.

LG of Samsung zit in elke iPhone

Hoewel het aan de buitenkant niet te zien is, heeft elke iPhone gek genoeg een stukje LG of Samsung in zijn dna. Apple gebruikt namelijk al jaren op maat gemaakte schermen van die fabrikanten in de iPhone, Apple Watch, en andere compacte devices. Daarmee maakt het bedrijf slim gebruik van de expertise van anderen – maar dat heeft ook een prijs.

Het is namelijk niet heel gunstig voor Apple om zo afhankelijk te zijn van andere bedrijven voor zo’n cruciaal onderdeel van zijn apparaten. Voor een Samsung of LG zijn namelijk geen tien anderen om de productie over te nemen – ze kunnen dus behoorlijke prijzen vragen voor hun schermen. Daarnaast is Samsung ook nog eens een directe concurrent als het gaat om smartphones en smartwatches, die dus al jaren door Apple zelf wordt gespekt.

Eigen displays van Apple

Volgens Bloomberg komt er vanaf 2024 eindelijk verandering in de situatie. Apple zou dat jaar namelijk het eerste apparaat introduceren met een zelf ontworpen Apple-scherm: een nieuwe variant van de Apple Watch Ultra. De jaren daarop moeten ook de iPhone en andere Watch-modellen een Apple-scherm krijgen.


kooptip

MacBook Pro 2021 display

Deze transitie gaat gepaard met een nieuwe schermtechniek. Waar Apple nu nog oled-schermen gebruikt in de iPhone en Apple Watch, moeten toekomstige modellen een zogenaamd micro-led-scherm krijgen. Deze techniek zorgt voor betere kleuren, een hogere helderheid, en een verbeterde kijkhoek. Volgens Bloomberg zijn de nieuwe schermen zo geavanceerd, dat het lijkt alsof het beeld bovenop het glas wordt geprojecteerd. Daarnaast geldt het risico van inbranden, wat bij oled nog steeds een probleem is, voor micro-led niet meer.

Apple in 2024: eigen displays én meer eigen onderdelen

Apple wil het niet bij schermen houden als het gaat om eigen productie. Zo ontwerpt het bedrijf nu al zijn eigen A- en M-chips voor de iPhone, iPad en Mac, en wil het vanaf 2023 (of 2024) zijn eigen 5G-modem in de iPhone bouwen. Daarmee worden ook partners als Qualcomm en Broadcom opzij geschoven.

Of de kostenbesparingen van de eigen productie ook ten voordele van de consument zullen zijn blijft nog de vraag. Apple zou de prijzen van de iPhone en Apple Watch in theorie kunnen verlagen door de afnemende kosten die worden afgedragen aan Samsung, LG en andere partners – maar iets zegt ons dat dat wishful thinking is.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via MacRumors