Terug naar Apple zwaait LG en Samsung uit: ‘eigen displays vanaf 2024’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple zwaait LG en Samsung uit: ‘eigen displays vanaf 2024’

Door Ward Edema11 januari 2023 09:163 min. leestijd0

Apple gaat zijn eigen displays produceren voor apparaten als de iPhone en Apple Watch, en zet daarmee een jarenlange samenwerking met LG en Samsung stop.

iPhone 14 Pro always-on aarde

LG of Samsung zit in elke iPhone

Hoewel het aan de buitenkant niet te zien is, heeft elke iPhone gek genoeg een stukje LG of Samsung in zijn dna. Apple gebruikt namelijk al jaren op maat gemaakte schermen van die fabrikanten in de iPhone, Apple Watch, en andere compacte devices. Daarmee maakt het bedrijf slim gebruik van de expertise van anderen – maar dat heeft ook een prijs.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Het is namelijk niet heel gunstig voor Apple om zo afhankelijk te zijn van andere bedrijven voor zo’n cruciaal onderdeel van zijn apparaten. Voor een Samsung of LG zijn namelijk geen tien anderen om de productie over te nemen – ze kunnen dus behoorlijke prijzen vragen voor hun schermen. Daarnaast is Samsung ook nog eens een directe concurrent als het gaat om smartphones en smartwatches, die dus al jaren door Apple zelf wordt gespekt.

Eigen displays van Apple

Volgens Bloomberg komt er vanaf 2024 eindelijk verandering in de situatie. Apple zou dat jaar namelijk het eerste apparaat introduceren met een zelf ontworpen Apple-scherm: een nieuwe variant van de Apple Watch Ultra. De jaren daarop moeten ook de iPhone en andere Watch-modellen een Apple-scherm krijgen.

MacBook Pro 2021 display

Deze transitie gaat gepaard met een nieuwe schermtechniek. Waar Apple nu nog oled-schermen gebruikt in de iPhone en Apple Watch, moeten toekomstige modellen een zogenaamd micro-led-scherm krijgen. Deze techniek zorgt voor betere kleuren, een hogere helderheid, en een verbeterde kijkhoek. Volgens Bloomberg zijn de nieuwe schermen zo geavanceerd, dat het lijkt alsof het beeld bovenop het glas wordt geprojecteerd. Daarnaast geldt het risico van inbranden, wat bij oled nog steeds een probleem is, voor micro-led niet meer.

Apple in 2024: eigen displays én meer eigen onderdelen

Apple wil het niet bij schermen houden als het gaat om eigen productie. Zo ontwerpt het bedrijf nu al zijn eigen A- en M-chips voor de iPhone, iPad en Mac, en wil het vanaf 2023 (of 2024) zijn eigen 5G-modem in de iPhone bouwen. Daarmee worden ook partners als Qualcomm en Broadcom opzij geschoven.

Of de kostenbesparingen van de eigen productie ook ten voordele van de consument zullen zijn blijft nog de vraag. Apple zou de prijzen van de iPhone en Apple Watch in theorie kunnen verlagen door de afnemende kosten die worden afgedragen aan Samsung, LG en andere partners – maar iets zegt ons dat dat wishful thinking is.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via MacRumors

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar