Terug naar Apple-topman: ‘We willen geen bedrijf voor de elite zijn’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple-topman: ‘We willen geen bedrijf voor de elite zijn’

Door Laura Grootaarts25 februari 2019 16:003 min. leestijd0

Apple-producten zijn bepaald niet goedkoop, en dat is nog zacht uitgedrukt. In een speech heeft Jeff Williams (COO, oftewel operationaal directeur bij Apple) aangegeven dat ze zich bij Apple terdege bewust zijn van de alsmaar aanhoudende kritiek op het prijslevel. Maar is de kritiek terecht?

Apple producten

Grote marges op Apple-producten

Williams, die al ruim twintig jaar bij Apple werkt, gaf vrijdag 22 februari een speech aan Elon Universiteit. Een van de aanwezige studenten vroeg hem of Apple van plan is de prijzen te verlagen, gezien de grote marges op Apple-producten – het produceren van de duurste iPhone zou naar verluidt nog geen 500 dollar kosten.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Williams gaf aan dat de genoemde marges een fabeltje zijn, in de wereld geholpen door analisten. Hij zegt dat die de werkelijke kosten die gemoeid zijn bij het maken van een product vaak te laag inschatten. ‘De verhalen die naar buiten komen over de kosten van onze producten zijn me al sinds dat ik bij Apple werk een doorn in het oog. Analisten begrijpen niet echt hoe duur de dingen die we doen zijn, en zien niet hoeveel aandacht er in het maken van de producten zit.’

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧

Een voorbeeld is de Apple Watch. Om de belangrijkste functies hiervan te ontwikkelen, bouwde Apple zijn eigen laboratorium. Hier werkten onder meer veertig gediplomeerde verpleegkundigen. Tienduizend testpersonen werden onderzocht – allemaal kosten die door de analisten te laag worden ingeschat en dus niet worden doorgerekend.

Te elitair?

Williams zegt dat ze zich bij Apple bewust zijn van de hoge prijzen en dat ze het graag anders zien: ‘Het is iets waarvan we ons zeer bewust zijn. We willen geen bedrijf voor de elite zijn maar een egalitair bedrijf, en we hebben veel werk te verrichten in de opkomende markten.’

Voor Apple is het vraagstuk rondom de prijzen op dit moment zeker een belangrijk onderwerp. Onlangs werden de kwartaalcijfers bekendgemaakt en die waren niet helemaal rooskleurig. Zo viel de iPhone-verkoop behoorlijk tegen – met name door tegenvallende resultaten in China en omdat mensen langer doen met één iPhone. Apple is voornemens om de prijs van de iPhone in bepaalde landen te verlagen.

In de onderstaande animatie zie je hoe de waarde van Apple in de loop der jaren is gegroeid. Voorlopig hoeven we ons nog niet echt zorgen te maken om het bedrijf. Ondanks de tegenvallende iPhone-verkopen was het nog altijd het nog altijd het een na beste kwartaal ooit.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar