Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Kwartaalcijfers Q1/2019: Apple’s resultaten na de omzetwaarschuwing

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Apple geld cash money


Lees verder na de advertentie

Gisteren heeft Apple zijn cijfers van het afgelopen kerstkwartaal bekendgemaakt. Ondanks dat het begin januari een omzetwaarschuwing had gepubliceerd, is het het op een na beste kwartaal ooit geworden. Toch zijn er aantal negatieve signalen. We vatten de kwartaalcijfers kort samen.

Einde van de groei

In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder heeft Apple 5 procent minder omzet gedraaid. Het is de eerste omzetdaling in het kerstkwartaal sinds meer dan vijftien jaar. Toch is Apple gelukt om 84,3 miljard dollar omzet te draaien, wat neerkomt op een winst van bijna 20 miljard dollar. Het is het op een na beste kwartaal ooit.

Dalende iPhone-verkopen

Net zoals Tim Cook in zijn brief al liet weten, heeft de omzetdaling vooral te maken met de iPhone-verkopen. Deze zijn met 15 procent gedaald. Als reden noemt Cook tegenvallende resultaten in China en dat klanten langer gebruikmaken van hun oude iPhones. Ook bij de hoge prijzen van de iPhones heeft Cook voor het eerst vraagtekens gezet, maar concrete details over mogelijke prijsdalingen heeft hij niet gedeeld. De goedkoopste nieuwe iPhone, de XR, begint in Nederland bij 859 euro.

Winst bij diensten

Apple’s andere productcategorieën doen het beter: hierbij steeg de omzet met 19 procent. Dat is vooral te danken aan de toename bij de diensten. Er zijn meer dan 1,4 miljard Apple-apparaten, waarvan 900 miljoen actief in gebruik. Dit hoge getal zorgt ervoor dat diensten zoals de App Store, iTunes Store, iCloud en Apple Music sterk groeien en voor meer omzet zorgen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Met een omzet van 10,9 miljard dollar zijn de zogeheten ‘Services’ na de iPhone de belangrijkste productcategorie bij Apple. Het zal dan ook niemand verbazen dat Apple in de toekomst nog meer diensten wil lanceren – er staat bijvoorbeeld een tv-dienst op de planning.

Vooruitzichten

Voor het lopende kwartaal verwacht Apple geen groei ten opzichte van afgelopen jaar. De omzetverwachting bedraagt 55 tot 59 miljard dollar, in het kwartaal begin 2018 kwam de omzet uiteindelijk neer op 61 miljard dollar.