Terug naar Kwartaalcijfers Q1/2019: Apple’s resultaten na de omzetwaarschuwing
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Kwartaalcijfers Q1/2019: Apple’s resultaten na de omzetwaarschuwing

Door Sven Lamers30 januari 2019 17:502 min. leestijd0

Gisteren heeft Apple zijn cijfers van het afgelopen kerstkwartaal bekendgemaakt. Ondanks dat het begin januari een omzetwaarschuwing had gepubliceerd, is het het op een na beste kwartaal ooit geworden. Toch zijn er aantal negatieve signalen. We vatten de kwartaalcijfers kort samen.

Apple geld cash money

Einde van de groei

In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder heeft Apple 5 procent minder omzet gedraaid. Het is de eerste omzetdaling in het kerstkwartaal sinds meer dan vijftien jaar. Toch is Apple gelukt om 84,3 miljard dollar omzet te draaien, wat neerkomt op een winst van bijna 20 miljard dollar. Het is het op een na beste kwartaal ooit.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Dalende iPhone-verkopen

Net zoals Tim Cook in zijn brief al liet weten, heeft de omzetdaling vooral te maken met de iPhone-verkopen. Deze zijn met 15 procent gedaald. Als reden noemt Cook tegenvallende resultaten in China en dat klanten langer gebruikmaken van hun oude iPhones. Ook bij de hoge prijzen van de iPhones heeft Cook voor het eerst vraagtekens gezet, maar concrete details over mogelijke prijsdalingen heeft hij niet gedeeld. De goedkoopste nieuwe iPhone, de XR, begint in Nederland bij 859 euro.

Winst bij diensten

Apple’s andere productcategorieën doen het beter: hierbij steeg de omzet met 19 procent. Dat is vooral te danken aan de toename bij de diensten. Er zijn meer dan 1,4 miljard Apple-apparaten, waarvan 900 miljoen actief in gebruik. Dit hoge getal zorgt ervoor dat diensten zoals de App Store, iTunes Store, iCloud en Apple Music sterk groeien en voor meer omzet zorgen.

Met een omzet van 10,9 miljard dollar zijn de zogeheten ‘Services’ na de iPhone de belangrijkste productcategorie bij Apple. Het zal dan ook niemand verbazen dat Apple in de toekomst nog meer diensten wil lanceren – er staat bijvoorbeeld een tv-dienst op de planning.

Vooruitzichten

Voor het lopende kwartaal verwacht Apple geen groei ten opzichte van afgelopen jaar. De omzetverwachting bedraagt 55 tot 59 miljard dollar, in het kwartaal begin 2018 kwam de omzet uiteindelijk neer op 61 miljard dollar.

iCreate 143
iCreate 143
De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar