Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple moet 1,84 miljard euro aftikken voor oneerlijke concurrentie in de App Store

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
App Store downloaden

De Europese Commissie heeft Apple een enorme boete opgelegd. De techgigant moet 1,84 miljard euro betalen. En dat heeft alles te maken met machtsmisbruik en oneerlijke concurrentie in de App Store.

Lees verder na de advertentie

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom Apple? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Oneerlijke concurrentie Spotify

Het balletje is gaan rollen in 2019, toen Spotify een klacht indiende bij de Europese Commissie over oneerlijke concurrentie. Wat was er aan de hand? Als je Spotify wilt beluisteren, moet je daarvoor een abonnement afsluiten. Doe je dat via de app, dan moet Spotify daarover de zogenaamde Apple-tax van tot dertig procent afdragen.

kooptip

Sluit je een abonnement op Spotify (of bijvoorbeeld een andere streamingdienst) af via de website van de de dienst zélf, dan ben je een stuk goedkoper uit. Spotify wil je in de app graag op deze mogelijkheid wijzen … maar dat staat Apple niet toe. Vanuit de app mag niet worden gelinkt naar de voordeligere tarieven. Dat alles is natuurlijk een groot voordeel voor Apple’s eigen muziekstreamingdienst, Apple Music.

EU bestraft Apple

Valse concurrentie, zo oordeelt de Europese Commissie nu. Bovendien hebben klanten te veel betaald voor hun muziek-abonnementen. Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter mededingingsbeleid vat het als volgt samen:

‘Een decennium lang heeft Apple misbruik gemaakt van zijn dominante positie op de markt voor de distributie van muziekstreamingapps via de App Store. Ze deden dit door ontwikkelaars te verbieden consumenten te informeren over alternatieve, goedkopere muziekdiensten die beschikbaar waren buiten het Apple ecosysteem. Dit is illegaal volgens de antitrustregels van de EU en daarom hebben we Apple vandaag een boete van meer dan €1,8 miljard opgelegd.’

Reactie van Apple

In een uitgebreid statement benadrukken ze dat Apple 56 procent van de Europese muziekstremming in handen heeft, en daarmee alle concurrentie ruim achter zich laat. Apple zegt dat ze een sleutelrol spelen in het succes van Spotify, want de App Store is kort gezegd een fantastisch marketinginstrument. En Spotify profiteert van allerlei voordelen waarvoor ze niets hoeven betalen. Althans: indirect betalen ze natuurlijk via de eerder genoemde ‘Apple-tax’.

Kortom: Apple is het niet eens met het besluit en gaat in hoger beroep. Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd.