Terug naar Apple volgt stiekem je gedrag in de App Store (en je doet er niets aan)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple volgt stiekem je gedrag in de App Store (en je doet er niets aan)

Door Annemiek Lourensen8 november 2022 11:593 min. leestijd0

Apple verkondigt op hun website vol trots dat privacy een ‘fundamenteel mensenrecht’ is, maar zien we dit ook terug in hun producten en diensten? Een recent verschenen onderzoek vindt van niet. Hieruit blijkt namelijk dat iedereen in de App Store wordt gevolgd via tracking. En dat zonder dat je dit weet.

App Store tracking

App Store tracking

Twee ontwikkelaars en onderzoekers – die zichzelf identificeren als ‘Mysk’ – hebben onderzoek gedaan naar de privacy van gebruikers in de App Store. Wat blijkt: Apple houdt precies bij hoe je deze app gebruikt. iOS maakt volgens Mysk namelijk een gedetailleerde log van alle knoppen, advertenties en plekken op het scherm waarop je tikt.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

De informatie die wordt bijgehouden, wordt vervolgens opgeslagen als een JSON-bestand. Die vind je niet terug op de hardware: een bestand als dit is bedoeld voor gegevensuitwisseling tussen internetverbindingen. Zo kan je iPhone de verzamelde gegevens dus stiekem opsturen naar Apple. Maar wat hier vervolgens mee gebeurt, blijft een groot mysterie.

Mysk schrijft dat Apple al meekijkt in de App Store sinds iOS 14.6, een software-update die verscheen in mei 2021. Opvallend, want een maand daarvoor stelde Apple ons nog voor aan ‘App Tracking Transparency’. Hierdoor moet een app eerst toestemming vragen om je gedrag in andere apps te traceren. Maar kennelijk vindt Apple dat niet nodig als het om de App Store gaat.

Waarom?

Apple houdt zich vrij stil over dit nieuws, want er is nog geen officiële verklaring voor waarom deze data wordt verzameld. Al kunnen we wel een gok doen. Sinds Apple advertenties toestaat in de App Store, kunnen de adverteerders zien hoe hun advertenties scoren op dit platform. Maar om dit te doen, moet Apple daar wel de data voor hebben. Ziedaar: tracking in de App Store.

Overigens is het aantal advertenties in de App Store vorige maand nog eens toegenomen. Specifiek op twee verschillende plekken: je vindt ze nu op het tabblad ‘Vandaag’, evenals onderaan alle pagina’s van specifieke apps. In het begin bleken ook casino en dating-apps te adverteren, maar na wat tegengeluid heeft Apple dit tijdelijk geblokkeerd. Al zeggen andere geruchten dat Apple juist meer advertenties wil, waaronder via de Apple TV-app.

App Store

Aan tracking in de App Store is weinig te doen, want je hebt deze app nou eenmaal nodig om apps te downloaden. En je vindt er hier zoveel, dat we in elke uitgave van het tijdschrift onze leukste en meest recente ontdekkingen bespreken. Zo ook in iCreate 142.

iCreate 142
iCreate 142
De nieuwe iPhone 14 Pro (en meer) getest

Alles over privacy

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste privacygerelateerde Apple-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar