Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple moet vanaf december externe betalingen in apps toelaten

Auteur: Ward Edema
0 reacties
App Store betalingen


Lees verder na de advertentie

Apple heeft tot 9 december dit jaar om externe betalingen toe te laten in apps uit de App Store. Hierdoor verliest het bedrijf de monopolie op in-app aankopen.

Apple vs. Epic Games

In de rechtszaak van Apple vs. Epic Games werd twee maanden geleden al bepaald dat Apple betalingssystemen van derden toe moet laten in de App Store. Dit houdt in dat het bedrijf niet langer altijd 15% tot 30% ‘Apple tax’ kan vragen voor in-app aankopen. Deze extra kosten gelden namelijk alleen voor aankopen die via Apple’s eigen betaalsystemen lopen, en ontwikkelaars krijgen nu de mogelijkheid om dit te ontwijken.

Apple moest de veranderingen in de App Store binnen 90 dagen na het oordeel van de rechter invoeren. Het bedrijf wou dit echter graag uitstellen, in ieder geval tot de rechtszaak volledig afgerond is. De rechter heeft nu bepaald dat Apple die extra tijd niet krijgt.

Hoe App Store betalingen gaan werken

De nieuwe regels zorgen ervoor dat apps met externe links en knoppen gebruikers mogen vragen om een betaling buiten de app uit te voeren. Zo kan een ontwikkelaar gebruikmaken van een eigen betaalsite, en alle opbrengsten voor zichzelf houden.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De lagere kosten voor de ontwikkelaar zullen echter niet per se zorgen voor lagere kosten voor de gebruiker. De kans is namelijk groot dat de prijzen van in-app aankopen gelijk blijven, en enkel de winstmarge van de ontwikkelaar vergroot wordt.

Forse nadelen

Een ander nadeel voor de gebruiker is dat gevoelige betalingsgegevens straks met meer diensten gedeeld moeten worden. In plaats van die gegevens enkel bij Apple op te slaan, zal het verspreid worden over allerlei betaaldiensten.

De veiligheid en het gemak van Apple’s betaalsysteem zal er waarschijnlijk wel voor zorgen dat apps die ervan gebruikmaken eerder gedownload zullen worden. Met name bij grotere apps is de kans echter groot dat ze straks toch exclusief hun eigen betaaldiensten gaan gebruiken. Zij komen hier gemakkelijker mee weg, omdat gebruikers geen alternatieven hebben voor de app. Denk hierbij bijvoorbeeld aan streamingdiensten.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: MacRumors