Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
koopadvies AirPods

AirPods Pro vs. AirPods 2019: wat zijn de verschillen?

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
AirPods Pro vs. AirPods 2019


Lees verder na de advertentie

Apple bracht dit jaar tot twee keer nieuwe AirPods uit. Vanaf 30 oktober liggen de nieuwe AirPods Pro in de winkels. Eerder dit jaar verschenen de ‘gewone’ AirPods 2019 (2e generatie) in een versie mét en een zónder draadloze oplaadcase. Wij zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

Draadloze oplaadcase

Bij de AirPods 2019 die dit voorjaar verschenen was de belangrijkste keuze: wil je hem met een draadloze oplaadcase of met een standaard oplaadcase? Kies je voor de draadloze variant, dan kun je die opladen met een draadloze Qi-oplader. Deze AirPods kun je daarnaast opladen met het kabeltje van je iPhone. Bij de standaard oplaadcase is dat de enige manier van opladen. De AirPods met standaard oplaadcase zijn vijftig euro goedkoper. Bij de AirPods Pro is er niets te kiezen: hij is er alleen met draadloze oplaadcase. Opladen kan met Qi-opladers maar ook met het kabeltje van je iPhone.

Ruisonderdrukking

De nieuwe AirPods Pro hebben ruisonderdrukking (noise cancelling). Dit houdt het omgevingsgeluid buiten. Wel zo fijn als je op een druk kantoor werkt of met het openbaar vervoer reist. Wil je toch even weten wat er in je omgeving gebeurt? Of even met iemand praten? Of zit je op de fiets? Switch dan naar de Transparantie-modus. Die laat wel geluiden van buitenaf door, maar in beperkte mate. Bijvoorbeeld de stemmen van je collega’s, of voorbijrazende scooters. Je kunt ook zowel ruisonderdrukking als transparantie uitschakelen – dan heb je wat langer voordat je batterij leeg is.

De AirPods 2019 hebben geen ruisonderdrukking: geluiden van buitenaf zijn dus altijd te horen.

Adaptieve EQ


kooptip

De nieuwe AirPods hebben Adaptieve EQ. Dit zorgt ervoor dat het geluid altijd even vol klinkt. De muziek wordt automatisch afgestemd op de vorm van je oren. Een microfoontje in de AirPods Pro hoort precies wat jij hoort en sleutelt dan aan de middelhoge en lage frequenties. Bij de AirPods die eerder dit jaar verschenen, ontbreekt deze functie.

Waterbestendig

De AirPods 2019 zijn niet bestand tegen zweet en vocht. Doe je een sport waarbij het zweet regelmatig van je voorhoofd gutst? De AirPods Pro zijn wel zweet- en waterbestendig (IPX4). Maar let op: alleen voor sporten en trainingen buiten water. Je moet er dus alsnog niet mee gaan zwemmen. Door de regen fietsen zou wel moeten kunnen.

Bij het bovenstaande hebben we het over de oortjes en niet over de oplaadcase. Die moet je sowieso ver uit de buurt van vocht houden.

Pasvorm

De AirPods 2019 is van het type ‘one size fits all’. De dopjes zijn van hard plastic. Bij de AirPods Pro zijn er verschillende pasvormen. Je kunt kiezen uit small, medium en large oortips. Die zijn gemaakt van siliconen en klik je eenvoudig vast, waarna ze zich naar je oren vormen. Ze blijven hierdoor stevig zitten en sluiten goed af, wat ten goede komt aan de ruisonderdrukking. De oortips in drie formaten worden meegeleverd.

Omdat de meeste mensen niet weten welke maat dopjes ze moeten gebruiken, heeft Apple een Pasvormtest ontwikkeld. Je doet de AirPods Pro in je oren, start de test en ziet na een paar tellen of de dopjes goed afsluiten of niet.

Bediening

De primaire bedieningsmogelijkheid van de gewone AirPods is Siri. Tik op een van de dopjes en de spraakassistent wordt geactiveerd. Met je stem kun je andere muziek afspelen, het volume instellen, mensen bellen, en alles wat Siri te bieden heeft. Je kunt ook een andere functie toekennen aan een tik op de dopjes; je kunt Siri immers ook oproepen met ‘Hé Siri’. Elk oor krijgt dan één functie, waarbij je kunt kiezen uit speel af/pauzeer, volgend of vorige nummer.

De AirPods Pro hebben een extra bedieningsknopje, de druksensor. Deze biedt meer opties. Houd je de sensor ingedrukt, dan wissel je tussen de ruisonderdrukking en transparantiemodus. Als je wilt kun je een lange druk (bij een of beide AirPods) ook Siri laten activeren, maar ook bij de Pro’s kan dit met ‘Hé Siri’. Klik je één, twee of drie keer op de sensor, dan start/pauzeer je, of ga je naar het vorige of volgende nummer.

Luistertijd

Met zowel de AirPods 2019 als de AirPods Pro kun je op een volledige lading 5 uur audio beluisteren. Gebruik je de ruisonderdrukking of de Transparantie-modus op de nieuwe AirPods Pro, dan vraagt dat iets meer van de batterij. Je kunt dan 4,5 uur vooruit – dat valt eigenlijk nog mee! De oplaadcase biedt bij beide AirPods evenveel energie. Samen met de oplaadcase bieden de AirPods 24 uur muziekgenot. Dankzij snelladen levert 5 minuten in de case 1 uur plezier.

Design

AirPods Pro AirPods 2019

We besluiten met de olifant in de kamer: de AirPods Pro zien er heel anders uit dan de gewone AirPods 2019. Om te beginnen is de oplaadcase breder en minder hoog: 45,2 mm hoog, 60,6 mm breed en 21,7 mm diep. Hij weegt 45,6 gram. Vergelijk dat maar met de oplaadcase van de gewone AirPods: 53,5 mm hoog, 44,3 mm breed en 21,3 mm diep. En die weegt 40 gram.

De oortjes hebben een compleet andere vorm, zoals we net al aanstipten onder Pasvorm. Wat daarbij vooral opvalt, is dat de steeltjes van de AirPods Pro een stukje korter zijn. Dat scheelt bijna een centimeter.

AirPods kopen

De AirPods Pro liggen sinds 30 oktober in de winkel. De AirPods liggen sinds dit voorjaar in de winkels. De prijzen zijn als volgt:

  • AirPods 2019 met standaard oplaadcase: € 179
  • AirPods 2019 met draadloze oplaadcase: € 229
  • AirPods Pro met draadloze oplaadcase: € 279

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de AirPods 2019 en de AirPods 2016 (inmiddels niet meer te koop via Apple)? Lees dan ook ons artikel AirPods 1 vs. AirPods 2: wat zijn de verschillen?