Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

AirPods krijgen surround-sound en verbinden gemakkelijker

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

De WWDC van dit jaar was een groot software-feestje. De iPhone en iPad kregen iOS 14 en iPadOS 14, op de Mac vierde macOS Big Sur zijn debuut en uiteraard waren er ook voor de Watch en Apple TV de nodige updates. Maar deze keer was er nóg een Apple-apparaat dat van nieuwe software werd voorzien. De AirPods en AirPods Pro! De draadloze oortjes van Apple krijgen twee gave nieuwe functies – zo gaaf dat Apple ze een speciaal plekje tijdens de keynote gaf. Dit moet je weten.

Surround-sound op de AirPods Pro

Voor echte surround-sound heb je meerdere speakers nodig. Toch? Nou, nee. Apple denkt daar anders over. Er komt een nieuwe firmware voor de AirPods Pro waarmee de draadloze oortjes ondersteuning krijgen voor surround-sound. Dolby 5.1, Dolby 7.1 en Dolby Atmos worden ondersteund.

Het gaat hierbij om virtuele surround-sound. Voor jou als luisteraar ontstaat de illusie dat geluiden naast van rechts en links ook van voor, achter, boven en onder kunnen komen. Apple stuurt de geluidsgolven met een bepaalde vertraging naar je oren en maakt hiervoor gebruik van kunstmatige intelligentie en de bewegingssensoren van de AirPods Pro. Op die manier moet de surround-sound zelfs werken als je je beweegt. We verheugen ons nu al op augmented-reality games die deze techniek gaan ondersteunen.

Sneller koppelen met de AirPods

Helaas blijft de surround-sound voorbehouden aan de duurdere AirPods Pro, maar ook de gewone AirPods krijgen een nieuwe functie. Deze heeft te maken met het koppelen met al je Apple-apparaten. De AirPods schakelen met de nieuwe software automatisch over op het device dat je op het moment nodig hebt. Werk je met je iPad en en had je de AirPods voorheen met de iPhone verbonden? Dan schakelen de oortjes automatisch over op de tablet. Enige voorwaarde: je moet de AirPods één keer handmatig met het betreffende apparaat hebben verbonden. Uiteraard werkt dat ook met de AirPods Pro.


kooptip

Het is een heel coole functie waarmee Apple zijn concurrenten nu niet één maar meteen twee stappen vooruit is. Het overschakelen was al veel gemakkelijker dan bij andere dopjes, maar nu is het bijna magisch,

Wanneer beschikbaar?

We verwachten dat de nieuwe firmware voor de AirPods met deze nieuwe functies via de nieuwe ‘grote’ besturingssystemen wordt geïnstalleerd. Dus reken er maar op dat je vanaf het najaar Dolby Surround-films op je Mac met je AirPods Pro kunt kijken, die razendsnel overschakelen als je besluit om met je iPhone op pad te gaan.