Terug naar 7 onmisbare apps voor je (nieuwe) Mac
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

7 onmisbare apps voor je (nieuwe) Mac

Door Laura Grootaarts24 april 2018 13:404 min. leestijd0

Koop je een nieuwe Mac, dan is die in principe al helemaal gebruiksklaar: macOS High Sierra is heel compleet qua software. Misschien is het daarom dat apps voor de Mac veel minder liefde en aandacht krijgen dan apps voor de iPhone en iPad. Onterecht, want er is veel moois te vinden in de Mac App Store en ook ver daarbuiten, op het internet. Dit zijn 7 gratis Mac apps die tot de standaarduitrusting van je Mac moeten behoren.

MacBook roségoud

1. Dropbox

Dropbox is misschien wel de bekendste clouddienst voor het online opslaan van foto’s, video’s en andere bestanden. Je synchroniseert de documenten met welk apparaat je maar wilt: je Mac, je iPhone, je Windows-pc en op termijn vast ook met je broodrooster. Bestanden delen met anderen is zeer eenvoudig. Op de Mac en alle andere computers kun je Dropbox benaderen via de browser. Maar het is veel gemakkelijker om de app te gebruiken .Dan krijg je in Finder een speciale Dropbox-map met daarin alle documenten. Ook nestelt zich een Dropbox-icoon in je menubalk. Klik erop voor een snelle toegang tot al je bestanden en voor het beheren van je Dropbox instellingen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

2. Google Chrome

De standaardbrowser van macOS is natuurlijk Safari. Sommige mensen starten Safari echter maar één keer op: enkel om er Google Chrome mee te downloaden. En inderdaad is Chrome een mooi alternatief voor Safari. Al was het maar omdat je Chrome kunt personaliseren met nog meer extensies die zorgen voor extra functies. Of met thema’s waarmee je de browser een compleet andere uitstraling geeft. Ook handig is dat je in de browser kunt wisselen tussen profielen zodat iedereen zijn eigen bladwijzers en instellingen behoudt, zonder dat je op je Mac van account hoeft te switchen.

3. Spotify

Iedere muziekliefhebber heeft tegenwoordig wel een abonnement op een muziekstreamingdienst. Want tegen de enorme muziekbibliotheken die deze diensten te bieden hebben, steekt zelfs de meest uitgebreide platen- of cd verzameling schril af. Het Zweedse Spotify is ondanks de toenemende concurrentie van AppleMusic nog altijd de grootste speler op de markt. Dat heeft ongetwijfeld te makenmet het feit dat je ook een gratis Spotify-abonnement kunt afsluiten. Toch is juist het Premium-abonnement (€ 9,99 per maand) een aanrader: daarmee luister je advertentievrij, offline en in hoge geluidskwaliteit.

4. VLC Media Player

Een video afspelen op je Mac? Dan is VLC Media Player de app die je hebben moet. ‘Speelt alles’, zo zegt de maker ervan en dat is zonder overdrijven. VLC is een echte omnivoor: een multimediaspeler die uit de voeten kan met praktisch alle mogelijke audio- en videoformaten. En dat is dan nog maar de basis: de kracht van het programma zit hem in de geavanceerde functies: van het afspelen van onuitgepakte zip-bestanden tot het maken van screencasts en het downloaden van YouTube-video’s.

5. WeTransfer

WeTransfer is de handigste manier om grote bestanden te versturen: tot maximaal 2 GB in de gratis versie. WeTransfer leeft in je menubalk. Sleep het bestand dat je wilt delen op het symbool en er wordt een linkje gegenereerd waarmee het bestand te downloaden is. Dat linkje kun je versturen op welke manier jij maar wilt. Via WhatsApp, Berichten, Mail, Facebook, Twitter … net waar je het nodig hebt. De bestanden zijn vervolgens nog zeven dagen lang te downloaden.

6. WhatsApp Desktop

Apple’s eigen app Berichten is natuurlijk een prima communicatiemiddel, maar het punt is dat de rest van de mensheid WhatsApp gebruikt. WhatsApp is vaak de eerste app die mensen op hun iPhone zetten en ook op je Mac mag WhatsApp niet ontbreken. Hij heeft iets minder fancy mogelijkheden dan zijn iOS-handlanger, maar de basis is er. Dat wil zeggen: hij voldoet prima om dagelijks tientallen appjes mee uit te wisselen met vrienden, familieleden en WhatsApp-groepen waarvan je je afvraagt hoe je er ooit in terechtgekomen bent.

7. Skype

Het werkwoord ‘skypen’ (skypete, heeft geskypet) staat tegenwoordig in de Van Dale en wordt daar omschreven als ‘bellen via internet’. Daarmee doe je Skype eigenlijk tekort, want de app is veel uitgebreider dan wat je hieruit zou kunnen afleiden. Skype-gebruikers onderling kunnen wereldwijd gratis bellen, videobellen, chatten en bestanden uitwisselen, ook in groepen. Sms’en en bellen naar ‘gewone’ telefoonnummers behoort ook tot de mogelijkheden, daar betaal je dan iets extra voor. Met deze omschrijving doen we nog steeds geen volledig recht aan Skype: download het maar gewoon.

Nog veel meer handige apps voor je Mac? Lees iCreate 97!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »

Praat mee!

avatar