Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Welke laptop kopen? Dit zijn de specificaties waar je op moet letten

Auteur: Sven Lamers
0 reacties

Als je een laptop wilt kopen, dan is het slim om eerst eens stil te staan bij de specificaties die je echt nodig hebt. Nog voordat je besluit om voor een MacBook of toch een notebook van Asus te gaan, is het handig naar je hardware-behoeftes te kijken. Wij leggen je uit waar je op moet letten!

Welke processor moet ik hebben?

De processor is het hart van je laptop. Deze verbindt alle andere onderdelen met elkaar en stuurt ze aan. Daarom is het logisch om hier als eerste naar te kijken. Als we heel kort door de bocht gaan, dan kun je stellen dat de processor bepaalt hoe snel je laptop is. In de praktijk komen er wat meer dingen bij kijken, maar het geeft sowieso een goede eerste indicatie.

16-inch MacBook Pro

Op dit moment heb je voor laptops de keuze tussen drie verschillende merken processors: er zijn chips van Intel, AMD en Apple. Eerstgenoemde was heel lang de marktleider op gebied van processors. Wilde je de snelste laptop, dan maakte je met een Intel de grootste kans daarop. Een AMD bood dan juist weer een iets betere verhouding tussen prijs en prestaties.


kooptip


De iPhone 16 Plus nu vanaf €383,- bij inruil!


De iPhone 16 Plus nu vanaf €383,- bij inruil!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Sinds 2020 zit echter ook Apple op de processormarkt. En het bedrijf is erin geslaagd om laptop-chips te maken die sneller én energiezuiniger zijn dan de processors van Intel en AMD. Daar hoort echter een belangrijke kanttekening bij. Want de chips van Apple zijn met de ARM-architectuur gemaakt. Hierdoor kunnen eventueel wat compatibiliteitsproblemen ontstaan. Zo is het bijvoorbeeld niet zomaar mogelijk om Windows te draaien op zo’n chip.

We vatten het even voor je samen. Een Intel-processor kies je voor een combinatie van prestaties van compatibiliteit. De AMD-chip overtuigt door prijs-kwaliteit en compatibiliteit. Bij Asus kun je voor veel modellen kiezen tussen een van de twee. En de Apple-chips bieden ten slotte supersnelle prestaties, maar je mag dan wel alleen maar software gebruiken die voor macOS is gemaakt.

Hoeveel werkgeheugen is verstandig?

Na de processor raden we je aan om te kijken naar het werkgeheugen. Dat is het tijdelijke geheugen in je computer dat ervoor zorgt dat je meerdere programma’s tegelijk kunt draaien. Hoe meer werkgeheugen, hoe meer programma’s tegelijkertijd vlot kunnen werken – tot de processor dat qua snelheid niet meer aankan. Nu, anno 2022, raden we je aan om voor minimaal 8 GB RAM te gaan als je ‘het standaard computerwerk’ wilt doen. Dus, een beetje browsen hier, een beetje mailen daar en zo nu en dan in je favoriete tekstverwerker een document typen. Doe je ook aan fotobewerking, video’s monteren of gamen? Dan is 16 GB of zelfs 32 GB RAM geen overbodige luxe.

M1 Ultra

Wat voor een grafische chip moet ik hebben?

Nu we het toch al over de veeleisende taken hebben … deze bepalen ook of je een goede grafische kaart/chip in je laptop nodig hebt. Ben je niet van plan om bovengenoemde taken regelmatig op je laptop uit te voeren? Dan hoef je bij aankoop niet op de grafische chip te letten. Alle chips die tegenwoordig in laptops worden gebruikt, zijn goed genoeg voor wat je met je laptop gaat doen. Twijfel je? Kies dan het zekere voor het onzekere en ga voor een goede geïntegreerde grafische kaart, of een toegewijde grafische kaart. De beste geïntegreerde zitten tegenwoordig in de AMD Ryzen-processors, de snelste toegewijde grafische kaarten voor laptops komen uit de GeForce RTX-serie. Ook voor deze kun je wederom terecht bij Asus.

Bij een Apple-laptop krijg je altijd de geïntegreerde grafische chip van Apple’s M-processor. Maar ook hier heeft Apple zijn huiswerk gedaan, want die chip overtuigt met goede prestaties bij laag energieverbruik. Toegewijde kaarten zoals een GeForce RTX 3080 zijn sneller, maar gebruiken veel meer stroom.

Hoe groot moet mijn scherm zijn?

Het scherm van je laptop is misschien wel een even belangrijke keuze als de processor of de grafische kaart. Want het scherm is immers hét onderdeel van de laptop waar je het langst naar zult staren. En in tegenstelling tot bij een desktop is het ook niet zomaar mogelijk om het scherm te vervangen.

Het eerste waarop je moet letten is de grootte van het scherm. Een notebook met een 12-inch scherm dan wel lekker licht, maar biedt weinig ruimte voor vensters. Met 16 inch (of nog meer) wordt de laptop wellicht te groot en te zwaar. Denk dus van tevoren erover na hoe vaak je ermee op pad wilt.

Kijk daarna naar de resolutie van het scherm. Full HD, ofwel 1920 x 1080 pixels, is minimum. Apple’s MacBooks zitten met de Retina-schermen daar vaak boven. Sommige laptops hebben zelfs een 4K-resolutie! Van de hoogste resoluties profiteer je vooral op grotere schermen.

Tenslotte is het type scherm van belang. Het meest populaire type zijn IPS-schermen, met ­AdobeRGB- of DCI-P3-kleurruimte en een ruime kijkhoek. Echt diepzwart en dus een nog groter contrast krijg je echter alleen bij oled-schermen. Mini-led is de derde techniek van het moment, en probeert de voordelen van IPS en oled te combineren, zonder de nadelen

Hoeveel opslag heb ik nodig?

De hoeveelheid opslag die je op je Mac moet hebben, is ook weer afhankelijk van wat je ermee wilt gaan doen. Wederom geldt, bij veeleisende taken is meer opslag handig. Ook als je reusachtige fotoverzamelingen op je computer wilt bewaren, kan veel opslag handig zijn. De meeste laptops van tegenwoordig beginnen bij 256 GB opslag. Dat is wat ons betreft ook de minimum hoeveelheid die je wilt hebben. Anders moet je al snel in de weer met externe opslagmedia. 512 GB of zelfs 1 TB geven je net wat meer rust.

Wat zijn handige extra’s voor een laptop?

Ten slotte proberen veel makers van laptops tegenwoordig te onderscheiden met speciale features. Zo zijn er laptops met tweede schermen (zoals de Asus ZenBook Duo) die geïntegreerd zijn in het toetsenbord of trackpad, vingerafdruklezers voor het snelle ontgrendelen of slimme oplaadaansluitingen die automatisch uit de laptop springen als je over de kabel struikelt. Het zijn allemaal geen features die een laptop móét hebben, maar ze kunnen een computer wel voor jou net wat minder handig maken.