Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Asus ZenBook Duo 14 UX482: laptop met mega-Touch Bar

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Asus ZenBook Duo 14 UX482


Lees verder na de advertentie

Bij iCreate is het inmiddels al bijna een traditie om een keer per jaar een Windows-­laptop te testen. Als je namelijk niet weet waar de concurrentie mee bezig is, dan kun je ­Apple’s eigen apparaten ook niet goed beoordelen. Dit jaar hebben we gekozen voor de nieuwe Asus ZenBook Duo 14 (UX482).

Naast zijn bijzonder krachtige hardware blinkt deze laptop uit met het zogeheten ScreenPad boven het toetsenbord. Dit lijkt op een uit de kluiten gewassen Touch Bar zoals je die kent van de MacBook Pro. Terwijl ­Apple volgens de laatste geruchten lijkt te stoppen met de ontwikkeling van de Touch Bar, lijkt Asus met het concept juist drie stappen verder te gaan. Rest dus de vraag: is het ook wat?

Deze review stond in iets andere vorm in iCreate.


kooptip

Asus ZenBook Duo 14 UX482: goede specificaties

Laten we beginnen met de hardware. In tegenstelling tot Apple gebruikt Asus voor zijn laptops nog de processors van Intel. Daar kiest het bedrijf dan wel het beste van het beste. Onze test-laptop is uitgerust met een quad-core Intel Core i7 met 2,8 GHz en Turbo Boost tot 4,7 GHz. Verder zit er 32 GB aan werkgeheugen in. Als grafische kaart gebruikt hij een geïntegreerde Intel Iris Xe, optioneel is ook een GeForce MX450 met 2 GB grafisch geheugen mogelijk. Het hoofdscherm is 14 inch groot en heeft een resolutie van 1920 x 1080. Daarnaast is het 100% Pantone-gevalideerd en daardoor prima geschikt voor grafisch werk. Opvallend: in tegenstelling tot Apple kiest Asus bij het hoofdisplay ook voor een touchscreen.

Dan het ScreenPad. Fraai is het touchscreen allerminst, wel praktisch. Hij zit boven het toetsenbord en oogt als een verlengstuk van het display. Qua resolutie en afmetingen is hij net zo breed, en ongeveer half zo hoog. Ondanks de soortgelijke specificaties vinden we de weergave op het eerste gezicht wat minder scherp en helder. Qua aansluitingen heeft de ZenBook 1x usb-a, 2x Thunderbolt 3, 1x hdmi en een SD-kaartlezer.

Gebruikservaring

Hoog tijd om de Asus aan te zetten. En het moet gezegd, het gaat allemaal bijzonder snel. Het design en het ‘gebruiksgemak’ van Windows kunnen we nog steeds niet waarderen (eerlijk gezegd lijkt het nog steeds op Windows van tien jaar geleden), maar je kunt zeker niet zeggen dat het een traag systeem is. Opstarten van de ZenBook, openen van programma’s – alles gaat razendsnel. We kunnen niet zoals bij onze MacBook Air M1 alle programma’s op de ZenBook zonder enkele vertraging na elkaar openen, maar in ons geheugen voelde Windows toch altijd wat trager aan dan dit.

Waar we behoorlijk aan moeten wennen is de rare plaatsing van het trackpad. Omdat de bovenste helft van het toetsenbord in beslag wordt genomen door het ScreenPad, moest het trackpad naar de rechterkant van het toetsenbord verhuizen. Dat voelt op het eerste moment als een gekke positie, maar zal na verloop van tijd wel wennen.

ScreenPad: gigantische Touch Bar

Op de MacBook Pro valt de Touch Bar nog altijd in de categorie ‘vlees noch vis’. Als scherm is de langwerpige oled-strip niet te gebruiken, als uitbreiding van het toetsenbord biedt hij te weinig feedback tijdens het typen. Daarom waarderen we het idee van Asus om van het ScreenPad een echt scherm te maken.

Je kunt het als uitbreiding van het hoofdisplay gebruiken, maar hij biedt ook ruimte voor handige functies – zoals een compleet numeriek toetsenbord, app-switcher of een reusachtig trackpad. Ook leuk: als je op het ScreenPad wilt tekenen, zet je hem via een standaard aan de onderkant in een net wat fijnere hoek. Het ScreenPad mag er dan vreemd uitzien, je kunt er wel het gebruik van de ZenBook helemaal mee op je wensen afstemmen. En dat is Apple met de Touch Bar nooit gelukt.

Zouden we onze MacBook inruilen voor een ZenBook Duo? Nee. Daarvoor zijn we veel te veel gehecht aan macOS. Bovendien is de Mac met de M1 toch nog net wat sneller. Is de ZenBook Duo een prima laptop? Absoluut, als je de praktische functies van het ScreenPad waardeert en als je kunt wennen aan de vreemde plaatsing van het trackpad.

Conclusie

De Windows-wereld staat niet stil. De Asus ZenBook Duo (met een adviesprijs van € 1799) is een prima laptop, het ScreenPad een geinige functie en in tegenstelling tot de Touch Bar geen half-uitgewerkte gimmick.

Pluspunten

  • ScreenPad is leuk
  • Hardware is goed

Minpunten

  • Het blijft een Windows-laptop