Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws

Windows op een Mac met M1-chip? ‘De bal ligt bij Microsoft’

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties


Lees verder na de advertentie

De nieuwe Macs met M1-chip blijken ongelooflijk snel, maar er is nog een nadeel vergeleken met Intel Macs. Bij de overstap gaat de ondersteuning van Boot Camp verloren, een programma waarmee je Windows op de Mac laat draaien. Of die ondersteuning nog komt, is volgens Apple aan Windows.

Windows op Mac met M1

In een interview met Ars Technica meldt Craig Federighi – hoofd softwareontwikkeling bij Apple – dat de ARM-versie van Windows technisch in staat is om native op de Macs te draaien, maar dat het aan Windows is of deze mogelijkheid er komt.

‘We hebben de kerntechnologieën om de ARM-versie van Windows uit te voeren, die op zijn beurt natuurlijk de x86-apps ondersteunen’, zegt hij. ‘Maar dat is een beslissing die Windows moet maken. De techniek heeft een licentie nodig, zodat de software kan draaien op deze Macs. Maar de Macs zijn er zeker heel goed toe in staat.’

Microsoft heeft inderdaad al een versie van Windows 10 voor ARM-processors ontwikkeld. Hierdoor draait de software al op verschillende laptops met een ARM-processor, zoals die van Asus, HP en Lenovo. ARM is overigens een processorarchitectuur die ook voor de M1-chip van Apple is gebruikt.

Werkt Microsoft mee?


kooptip

Het is dus niet de vraag of het kan, maar of Microsoft het zal toestaan. In de huidige licentie staat dat Windows 10 voor ARM-processors vooraf op het apparaat moet worden geïnstalleerd, wat natuurlijk niet het geval is bij de Macs met M1-chip – waar macOS Big Sur het standaard besturingssysteem is. The Verge heeft aan Microsoft gevraagd of ze van plan zijn het beleid te wijzigen, maar het bedrijf reageerde daar geheimzinnig op. ‘We hebben op dit moment geen nieuws te delen.’

In het interview met Ars Technica suggereerde Federighi verder dat Windows in de cloud in de toekomst een mogelijke oplossing is. Ook benadrukte hij dat gebruikers CrossOver kunnen inschakelen om Windows-apps op de Mac te draaien. CrossOver is software waarbij de Windows-API wordt vertaald naar het equivalent op de Mac. Hierdoor kun je een Windows-app op de Mac draaien zonder Windows te hoeven installeren.

Virtualisatie

Naast Boot Camp is er nog een manier om Windows op je Mac te krijgen: virtualisatiesoftware. VMWare en Parallels zijn daar populaire programma’s voor. Op dit moment is het niet mogelijk om de programma’s op een Mac met M1-chip uit te voeren. Ze moeten volledig worden herschreven om ondersteuning op de ARM-Macs mogelijk te maken.

Dat gaat ook gebeuren. Parallels werkt momenteel aan een nieuwe versie van zijn virtualisatiesoftware om ondersteuning met de Apple Silicon Macs mogelijk te maken, zo bevestigde het bedrijf eerder.

Ook VMWare Fusion heeft aangekondigd te werken aan een versie voor Apple’s M1. Het is nog niet bekend wanneer we de software kunnen verwachten.

Bron: Ars Technica, The Verge