Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Welke iPhone heeft het grootste scherm? [2023]

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone 14 Pro Max

De eerste mobiele telefoons werden in de loop der jaren steeds maar kleiner. Maar tegenwoordig is het juist een gevalletje groot, groter, grootst. Smartphones worden alsmaar groter: we begonnen ooit met een 3,5 inch iPhone, maar anno 2023 naderen we de 7 inch. Maar welke iPhone heeft het grootste scherm?

iPhone met groot scherm: dit zijn de voordelen

Misschien heb je een voorkeur voor een iPhone met een groot scherm. Niet zo gek, want dat heeft verschillende voordelen. Op zo’n groot scherm is het bekijken van foto’s en video’s een aangenamere ervaring. En ook games komen beter uit de verf. Er past bovendien meer informatie op het scherm, wat van pas komt bij het bekijken van e-mails, documenten en langere webteksten.

Het maakt de iPhone ook toegankelijker. Teksten kunnen grote worden weergegeven, wat ten goede komt aan de leesbaarheid. Ook is het een stuk gemakkelijker navigeren door zo’n telefoon, omdat de (digitale) knoppen niet zo priegelig zijn. Maar welke iPhone is nu de allergrootste van dit moment?

Welke iPhone heeft het grootste scherm?

De grootste iPhone heeft een schermdiagonaal van 6,7 inch. En … er zijn er meer van! Wil je de allergrootste iPhone, dan heb je dus iets te kiezen. Er zijn de afgelopen jaren vier verschillende modellen verschenen in dit formaat. Het scherm is steeds even groot, maar er zijn wel subtiele verschillen die misschien ook van belang zijn bij je keuze.

iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Pro Black Friday

De iPhone 12 Pro Max was in 2020 de allereerste iPhone van 6,7 inch. Het gaat om een all-screen OLED-display met een resolutie van 2778  x 1284 pixels bij 458 ppi (pixels per inch). Apple noemde dit toen ‘de grootste iPhone ooit’ maar al snel kreeg hij een even grote opvolger: de iPhone 13 Pro Max.

iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 pro max camera

De iPhone 13 Pro Max verscheen in 2021: wederom een 6,7-inch all-screen OLED-display met een resolutie van 2778 x 1284 pixels bij 458 ppi. Maar met één extra vernieuwing: deze iPhone heeft een 120 Hz ProMotion-scherm met een hoge verversingsgraad, waardoor het beeld soepeler oogt.

iPhone 14 Pro Max

De iPhone 14 Pro Max verscheen in 2022 en is de meest recente iPhone. Het scherm heeft wederom een schermdiagonaal van 6,7 inch, maar heeft een resolutie van 2796 x 1290 pixels bij 460 ppi. De iPhone 14 heeft geen notch (inkeping) bovenaan in het scherm, maar een Dynamic Island. Hierdoor lijkt het scherm toch iets groter dan dat van de andere grote iPhones.

iPhone 14 Plus

iPhone 14 plus

Ten slotte is er nog de 6,7-inch iPhone 14 Plus die tegelijk met de iPhone 14 Pro Max verscheen, en dat is een vreemde eend in de bijt. Wilde je een grotere iPhone, dan moest je voorheen altijd de luxe Pro-versie van een toestel kopen. Maar in 2022 besloot Apple ook van het instapmodel een grote versie te maken. Het scherm van deze iPhone is vergelijkbaar met dat van de iPhone 12 Pro Max, hoewel de notch subtieler is.

En het iPhone 15 scherm?

Heeft het zin om te wachten op een nog grotere iPhone? Op korte termijn niet. We verwachten in ieder geval geen veranderingen qua formaat voor de iPhone 15 die dit jaar verschijnt. Het grootste model – de iPhone 15 Pro Max – krijgt opnieuw een schermdiagonaal van 6,7 inch.

Grootste iPhone met thuisknop

De 6,7-inch iPhones hebben allemaal een vrijwel randloos scherm zonder thuisknop. Misschien wil je per se een iPhone met thuisknop. Maar dan wordt het een lastig verhaal: de grootste iPhone met thuisknop die nog updates heeft, is de iPhone 8 Plus – en we denken dat het snel ophoudt met de ondersteuning. Niet kopen, dus! Daarnaast heb je alleen de iPhone SE-modellen van de laatste jaren en die meten slechts 4,7 inch.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Welke iPhone met groot scherm moet je kopen?

Wil je de goedkoopste iPhone met het grootste scherm, dan is de keuze gemakkelijk. De iPhone 14 Plus: je koopt hem voor € 1089 bij bol.com hij is ook bij Apple verkrijgbaar. Dit is de nieuwste reguliere iPhone, voor het eerst in een groot formaat. Extra voordeel: dit is tegelijk ook de iPhone met de langste batterijduur, omdat-ie geen zware Pro-functies heeft maar wel de ruimte voor een flinke accu.

Heb je liever een Pro-model, dan zouden we de iPhone 12 Pro Max links laten liggen. Hij is op dit moment te koop bij bol.com voor € 1254, maar hij wordt al echt wat ouder. Het is ook het enige Pro Max-model zonder het vloeiende ProMotion-scherm.

Blijven over, de iPhone 13 Pro Max en de iPhone 14 Pro Max. Qua prijs scheelt het niet eens zo heel veel. De 13 Pro Max koop je voor € 1389 bij bol.com. De iPhone 14 Pro Max is iets nieuwer en dus ook iets duurder: Je koopt hem voor € 1469 bij bol.com. Of het je die meerprijs waard is, is aan jou. Het grootste verschil is dat de 13 Pro Max een notch heeft, en de iPhone 14 Pro Max een Dynamic Island. En de 14 blijft een jaartje langer iOS-updates ontvangen.

Dit vind je misschien ook interessant

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!