Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Welke iPad moet je kiezen? iPad Pro, iPad Air of iPad mini?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad


Lees verder na de advertentie

Het was ooit zó simpel: je ging naar de winkel voor een iPad. Die was er in slechts één formaat, namelijk 9,7 inch: one size fits all. Het aanbod iPads dijde in de loop der jaren steeds verder uit en met de komst van de iPad Pro zijn er maar liefst vijf varianten verkrijgbaar:

Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij zetten de verschillende iPads die momenteel verkrijgbaar zijn voor je op een rij, zodat je weet wat er allemaal te koop is en waar je op moet letten.

Alle iPads van eind 2015 op een rij

Welk formaten zijn er?

Nu de iPad Pro is geïntroduceerd, zijn er drie formaten iPads. De Pro is met een display van 12,9 inch en een gewicht van 713 gram de grootste van het stel. Die leg je niet zomaar meer neer op de leuning van de bank. De iPad mini is met 7,9 inch en ongeveer 300 gram de handzaamste iPad. Je pakt hem op met één hand, stopt hem gemakkelijk in je tas en sleept hem overal mee naartoe. Leg twee mini’s naast elkaar en je hebt het formaat van een Pro. De iPad Air ten slotte, is een middenmaatje: 9,7 inch en 450 gram. Die mik je niet direct in je tas, maar is wel een stuk kleiner dan de iPad Pro. Deze tablet is prima om thuis te gebruiken.

Hardware


kooptip

De iPad Pro is duidelijk het vlaggenschip wat de hardware betreft. Hij is dankzij de A9X-processor supersnel. De Pro heeft naast de Lightning Connector als enige tablet van Apple ook een Smart Connector: die is nodig om bijvoorbeeld de nieuwe Smart Keyboard mee aan te sluiten.

De iPad Air 2 komt met de A8X-processor, een verbeterde variant van de A8 die je in de iPhone 6 en 6 Plus vindt. Dat maakt de Air 2 de op één na snelste iPad. Daarna volgt de iPad mini 4. Deze heeft een A8 met een iets hogere kloksnelheid dan op de telefoons. Op grote afstand volgen de iPad Air en mini 2 die allebei voorzien zijn van A7-processor uit 2013. Deze is ook te vinden in de iPhone 5s.

Scherm

Alle iPads hebben een Retina-scherm, maar sommige zijn meer Retina dan andere. De hoogste pixeldichtheid krijg je op de iPad mini 2 en 4, namelijk 326 ppi. Dat komt omdat de resolutie hetzelfde is als op de iPad Air en Air 2 (2048 x 1536 pixels), maar de pixels dichter bij elkaar liggen door het kleinere 7,9-inch formaat. Bij de 9,7-inch Air’s zorgt deze resolutie voor 264 ppi. Op de iPad Pro heeft Apple de resolutie iets verhoogd om dezelfde pixeldichtheid te behouden. Alle iPads bieden dus een ongelofelijk scherp beeld, maar het scherpste krijg je toch op de iPad mini’s.

iPad Pro

Daarnaast is het nog belangrijk om te weten dat alleen de Pro, Air 2 en mini 4 een volledig gelamineerd display en antireflectiecoating hebben. Dat eerste zorgt ervoor dat je het gevoel hebt direct op de icoontjes te tikken, er lijkt geen laagje meer tussen te zitten. Dankzij de antireflectiecoating zijn de genoemde iPads beter in fel zonlicht te gebruiken.

Als je veel waarde hecht aan kleurbereik en -echtheid, kunnen we je overigens niet de iPad mini 2 aanraden. Deze heeft in vergelijking met de andere apparaten de minste kleurweergave. De andere modellen presteren overigens ongelofelijk goed in vergelijking met tablets van andere fabrikanten.

Fotografie

Het voelt nog steeds wat onwennig om met de iPad foto’s te maken. En hoe groter de iPad, hoe maffer het eruitziet. Toch beschikken de iPads allemaal over een redelijk fatsoenlijke camera. Met de iSight-camera van de iPad Pro, de iPad Air 2 en de iPad mini 4, maak je 8 MP-foto’s. De iPad Air en de iPad mini 2 blijven steken op 5 MP: bij deze twee ontbreekt ook de burst mode. De FaceTime-camera is bij alle iPads identiek. Skypen en FaceTimen gaat op een Pro dus net zo goed als op een mini.

Ook qua video zijn alle iPads gelijk, met uitzondering van één functie die je waarschijnlijk niet dagelijks gebruikt: slowmotionvideo is alleen beschikbaar op de iPad Pro, de iPad Air 2 en de iPad mini 4.

Touch ID

Toegang tot je iPad met een vingerafdruk: het is een leuke gimmick voor de iPad Pro, iPad Air 2 en de iPad mini 4. Hij ontbreekt op de iPad Air en de iPad mini 2. Als je het gewend bent van je iPhone, wil je Touch ID echt niet missen op de iPad.

iPad

Daarnaast maakt Touch ID het mogelijk om te betalen met je iPad, maar Apple Pay komt in Nederland nog maar amper van de grond. En over daarover gesproken: iets houdt ons tegen om bij de Appie met je iPad Pro langs de kassa te schuifelen.

Multitasken

iOS 9 maakt multitasken op de iPad super gemakkelijk, maar niet op alle iPads is hetzelfde mogelijk. Slide-over en beeld-in-beeld werken op alle bovenstaande iPads. Maar dat geldt niet voor het handige Splitview waarbij je twee apps tegelijkertijd naast elkaar op het scherm van je iPad tovert. Deze functie is voorbehouden aan de iPad mini 4, de iPad Air 2 en de iPad Pro.

Vooral de iPad Pro is uitermate geschikt om mee te multitasken. Ten eerste omdat het scherm even groot is als twee iPad mini’s, en ook omdat je twee apps volledig functioneel naast elkaar kunt gebruiken. Andere iPads ondersteunen wel Split View, maar dan blijft het beperkt tot een uitgeklede versie van de app.

Accessoires: Apple Pencil en Smart Keyboard

Voor de iPad Pro zijn nieuwe accessoires beschikbaar die enkel en alleen te gebruiken zijn bij deze tablet. De Apple Pencil is Apple’s eerste eigen stylus. Hij is drukgevoelig en ermee tekenen en schrijven voelt heel natuurlijk. Je laadt hem via de iPad snel weer op: 15 seconden opladen en je tekent weer een halfuur verder.

iPad Pro Pencil

Daarnaast is er de Smart Keyboard: dit is een toetsenbord en een beschermhoes in één. Je iPad Pro doet hiermee bijna denken aan een MacBook. Voor de andere iPads zijn ook toetsenborden verkrijgbaar, maar die werken met bluetooth. De Smart Keyboard sluit je direct aan op je iPad Pro via de Smart Connector en dat is toch net even gemakkelijker.

Prijzen iPad

iPads zijn er tegenwoordig in verschillende prijsklassen. Je hebt al een iPad mini 2 vanaf € 299 en voor de chicste uitvoering van de iPad Pro betaal je € 1249. Kortom: ook in dit opzicht heb je behoorlijk wat om te kiezen. Dit zijn de vanaf-prijzen die Apple momenteel hanteert:

  • iPad Pro: vanaf € 919 voor alleen wifi, € 1249 voor wifi en mobiel internet.
  • iPad Air: vanaf € 399 voor alleen wifi, vanaf € 519 voor wifi en mobiel internet.
  • iPad Air 2: vanaf € 499 voor alleen wifi, vanaf € 619 voor wifi en mobiel internet.
  • iPad mini 2: vanaf € 299 voor alleen wifi, vanaf € 419 voor wifi en mobiel internet.
  • iPad mini 4: vanaf € 399 voor alleen wifi, vanaf € 519 voor wifi en mobiel internet.

Voor wie is de iPad Pro?

De iPad Pro is vooral bestemd voor de zakelijke markt en dat merk je aan alles. Het scherm is groot genoeg om documenten op ware grootte te bekijken en te bewerken. Mogelijk wordt Pino straks verbannen naar de iPad, maar de Pro is niet echt het uitgelezen apparaat om in de handen van je (klein)kind te duwen.

iPad Pro

Professionals, bijvoorbeeld designers, krijgen letterlijk de ruimte om creatief te zijn. Deze tablet is supersnel, sneller dan een groot deel van de hedendaagse laptops. Multitasking komt op de iPad Pro het best tot zijn recht. En met accessoires als de Apple Pencil en vooral de Smart Keyboard transformeert de iPad bijna in een laptop. Ten slotte hangt er ook een zakelijk prijskaartje aan deze tablet. Lees ook onze eerste indruk van de iPad Pro.

Voor wie is de iPad Air?

De iPad Air is voor de gemiddelde gebruiker. Het is een prima apparaat om je dagelijkse internetrondje op te maken: beetje internetten, FaceTimen, mailen, nieuws checken … Het scherm is ook groot genoeg om eens een video op te bekijken, maar als je bijvoorbeeld professioneel wilt tekenen of echt veel teksten schrijft, dan is het iets priegelig en dan wil je misschien ook een iets sneller over groter apparaat. In je tas neemt de iPad Air wel wat ruimte in beslag, maar van de huiskamer naar de slaapkamer en naar de tuin (en stiekem ook naar het toilet) is hij goed te vervoeren. Prima dus voor thuisgebruik.

 

Kies je voor een iPad Air, dan raden we je aan om voor de iPad Air 2 te gaan. Die heeft toch net even betere specs dan zijn voorloper. Je merkt nu al dat je met de oudere iPad Air niet optimaal gebruik kunt maken van iOS 9. Die ergernis zal bij iedere toekomstige update toenemen. Bovendien is de iSight-camera net van iets mindere kwaliteit.

Voor wie is de iPad mini?

Voor je (schoon)moeder. Nou, nee, dat is te denigrerend. De iPad mini is een prima oplossing als je een iPad wilt en krap bij kas zit. Je krijgt best wat iPad voor je geld, prima weer voor huis-tuin-en-keukengebruik. Met de iPad mini 4 kun je zelfs multitasken!

iPad mini 4

Van het formaat kun je trouwens ook behoorlijk gecharmeerd zijn. Fijn dat een iPad Pro allerlei toeters en bellen heeft, je neemt hem niet zomaar even mee de trein in. En de Pro werpt ook zo’n blokkade op tussen jou en je partner als je ’s avonds in bed nog even op je iPad kijkt. Alleen dat handzame formaat al kan reden genoeg zijn om de iPad mini serieus te overwegen.

Ook voor wat betreft de mini raden we de meest recente variant aan, de iPad mini 4. Opnieuw heeft dit te maken met de specs: de oudere iPad mini 2 gaat straks niet meer mee in de iOS-updates. Ook hier laat de camera te wensen over en is de kleurweergave van het scherm iets minder.

Helemaal geen iPad!?

Laten we eerlijk zijn, ook dat is een optie. Leven zonder iPad is goed mogelijk, echt waar. Vooral als je een iPhone 6(s) Plus hebt, is de kans groot dat de tablet zelfs stof ligt te happen op je nachtkastje. Want veel dingen kun je dan ook heel goed met je telefoon doen en die zit waarschijnlijk toch al in je broekzak. Voor de ingewikkeldere dingen kruip je gewoon achter je MacBook of laptop.