Terug naar Eerste indruk: iPad Pro en Apple Pencil
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Eerste indruk: iPad Pro en Apple Pencil

Door Terry Stooker17 november 2015 16:233 min. leestijd3

Na een lange periode van aanhoudende geruchten, presenteerde Apple tijdens de keynote op 9 september de iPad Pro. Deze iPad kenmerkt zich natuurlijk door het grote formaat – en de opmerkelijke Apple Pencil als accessoire. Wij hebben vandaag ons testexemplaar opgehaald, dus hoog tijd voor een eerste indruk.

iPad Pro – groter is groots?

Met een schermdiagonaal van 12,9 inch kun je met recht spreken van een grote iPad. In het filmpje hierboven hebben we hem op een 13-inch MacBook Pro (2011) gelegd en zie je dat ze elkaar qua grootte weinig ontlopen. Ondanks de grootte is de iPad Pro niet veel zwaarder dan de allereerste iPad. Maar net als dat apparaat zul je hem niet graag langere tijd in een hand willen houden.

Dat grote scherm ziet er overigens erg goed uit. Kleuren spatten van het scherm af en vanuit elke hoek is het goed afleesbaar. Perfect om internetpagina’s op volledige grootte mee te bekijken, of om helemaal in een film of game gezogen te worden. Daar dragen de vier speakers zeker aan bij. Het geluid is beter dan we kennen van de andere iPads. Het is ruimtelijker, heeft meer bas en kan bovendien behoorlijk hard.

Apple Pencil op de iPad Pro

Apple Pencil

Geheel tegen alle vroegere uitlatingen van Steve Jobs in werd tijdens de keynote ook de Apple Pencil gepresenteerd. Een stylus waarmee je de iPad Pro kunt bedienen en waarmee je kunt tekenen en aantekeningen maken. De Pencil is iets langer dan een gewone pen. Hij lijkt ook iets zwaarder te wegen en ligt hierdoor prima in de hand. Koppelen is een kwestie van de Pencil even in de lightning-aansluiting van de iPad stoppen.

Waar je bij veel stylussen een vertraging merkt tijdens het schrijven, is dit bij de Pencil nagenoeg afwezig. Het schrijven voelt heel natuurlijk en net als bij pen en papier zie je direct het resultaat. Ook net als bij een echt potlood kun je de Pencil schuin houden om bijvoorbeeld lichte schaduwen te tekenen of harder drukken voor donkerdere lijnen.

We gaan ons natuurlijk nog veel meer verdiepen in de iPad Pro en Apple Pencil. We zijn erg benieuwd of de iPad Pro zijn nut kan bewijzen over langere tijd en of hij wellicht toch een concurrent gaat vormen voor de MacBook. Bovendien vragen we ons nog steeds af wat nou echt de toegevoegde waarde van de Pencil is. De eerste indruk van de iPad Pro is in ieder geval gematigd positief. Het scherm is prachtig, het geluid goed en de samenwerking met de Pencil razendsnel. In iCreate 74 lees je alles over onze ervaringen met de iPad Pro en Apple Pencil.

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Terry Stooker

Is sinds de introductie van de Mac mini fanatiek Apple-gebruiker. Houdt van de vele creatieve mogelijkheden van macOS.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Pipo Aerhu
Lezer
Pipo Aerhu

Het nut van die Pencil? Ik bestuur er de iPadPro mee zonder vingerafdrukken op mijn scherm. En uiteraard teken en schilder ik er mee. Beter dan op papier, en geen gom nodig!

Tinus
Lezer
Tinus

Mag ik vragen…moest je eraan wennen? Ik overweeg ook een pro met een pencil om mn tekeningen sneller en eenvoudiger te maken en te bewerken. Werkt t daar goed voor?

Pipo Aerhu
Lezer
Pipo Aerhu

Werkt zeer vlot. En steeds meer programma’s zijn er klaar voor.Procreate, ArtRage, Artstudio, SketchbookPro, Paper, Sketches, Adobe Sketch. Keuze genoeg!