Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van


Lees verder na de advertentie

Apple lanceerde deze week twee nieuwe iPads: de iPad Air 2019 en de iPad mini 2019. Verder zijn ook de iPad Pro en iPad 2018 nog gewoon te koop bij Apple. Wil je een nieuwe iPad, dan valt er dus behoorlijk wat te kiezen. Welke iPad is voor jou het meest geschikt? Wij zetten de vier modellen die op dit moment bij Apple verkrijgbaar zijn voor je op een rij. Achtereenvolgens gaat het om de volgende iPads:

  • iPad 2018 (9,7 inch, startprijs € 359)
  • iPad Pro 2018 (11 en 12,9 inch, startprijs € 899 en € 1119)
  • iPad Air 2019 (10,5 inch, startprijs € 569)
  • iPad mini 2019 (7,9 inch, startprijs 459)

iPad 2018 – een goede iPad voor het gezin

iPad 2018

Apple noemt de iPad 2018 op zijn website de populairste iPad, en dat is niet voor niets. Zoek je gewoon een iPad voor je dagelijkse dosis entertainment? Beetje surfen, mailen, YouTuben? Af en toe een spelletje tussendoor? Dan is dit de iPad die je zoekt.

De iPad 2018 is niet de allersnelste, maar met een A10 Fusion-chip uit de iPhone 7 nog altijd snel genoeg voor dagelijks gebruik. Hij is niet de grootste, niet de meest geavanceerde. Maar hij heeft een behoorlijk groot scherm én Apple Pencil-ondersteuning. Apple heeft wel wat concessies gedaan voor wat betreft het scherm. De iPad heeft geen volledig gelamineerd display of antireflectiecoating, en ook True Tone moet je missen. Zaken waarvan de gemiddelde gebruiker niet wakker van zal liggen.


kooptip


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

De vanaf-prijs van de iPad 2018 bedraagt € 359, en wat ons betreft is dit een prima prijs-kwaliteitverhouding. Voor de meeste mensen is dit een prima iPad – een uitgelezen tablet voor het gezin.

iPad Pro 2018 – de allerbeste iPad

iPad Pro 2018

De naam zegt het al, de iPad Pro is er voor de professionele gebruiker. Deze iPad ziet er anders uit dan alle andere iPads: het scherm heeft afgeronde hoeken, en de rand eromheen is stukken smaller. De thuisknop met Touch ID ontbreekt. In plaats daarvan heb je Face ID (gezichtsherkenning): net zoals bij de allernieuwste iPhones, ontgrendel je deze iPad door ernaar te kijken. De geavanceerde selfie-camera die hiervoor nodig is, maakt ook animoji’s, memoji’s en selfies in portretmodus mogelijk.

De iPad Pro ondersteunt als enige van alle iPads de tweede generatie Apple Pencil: die is qua opladen en opbergen net wat fijner dan de eerste, omdat je hem tegen de magnetische zijkant van de iPad klikt. En met de iPad Pro kun je volop gebruikmaken van allerlei andere accessoires. Zo kun je er Apple’s Smart Keyboard Folio op aansluiten. In plaats van een Lightning-aansluiting werkt de iPad Pro met usb-c, en dat breidt het palet van mogelijke randapparatuur aanzienlijk uit.

De iPad Pro is de meest indrukwekkende iPad. Hij heeft een supersnelle A12X bionic-chip, die multitasken met verschillende apps soepel laat verlopen. Hij kan zware apps en games prima aan. Je zou hem kunnen overwegen als laptopvervanger. Allemaal leuk en spectaculair, maar voor de meeste mensen misschien te veel van het goede. Ben je een (creatieve) professional, game je veel of wil je het allergrootste scherm, dan is de Pro het overwegen waard. Maar ga goed bij jezelf te rade of je wel gebruikmaakt van al deze snufjes, en of ze je de honderden euro’s extra ook echt waard zijn.

iPad Air 2019 – tussen de gewone iPad en de Pro

iPad Air 2019

De iPad Air is de eerste van de twee nieuwe iPads die Apple dit jaar lanceerde. De iPad Air houdt precies het midden tussen de twee modellen die we hierboven besproken hebben, de iPad 2018 en de iPad Pro 2018.

Misschien vind je de gewone iPad net wat te schraal; de processor iets te traag. Een scherm zonder True Tone of antireflectie-coating. De selfiecamera wat te karig. Geen mogelijkheid tot het aansluiten van een Smart Keyboard. Mèh. Maar de Pro? Dat is dan meteen weer het andere uiterste. Want je zit helemaal niet te wachten op ‘gimmicks’ als een randloos scherm, Face ID en een magnetisch opbergbare Apple Pencil. En randapparatuur via usb-c? Die gebruik je nauwelijks en je kunt je ook niet voorstellen dat je dat in de toekomst wel gaat doen.

In dat geval kom je uit bij de iPad Air. Die is in veel opzichten net wat krachtiger dan de iPad 2018, maar mist de – voor velen overbodige – luxe van de Pro. Ook qua prijs houdt de Air het midden tussen de iPad en de iPad Pro. Kortom: de iPad Air overbrugt in alle opzichten de kloof tussen de iPad en de iPad Pro.

iPad mini 2019 – het draagbare alternatief

iPad mini

Apple bracht deze week nog een andere iPad uit, de iPad mini 2019. Vergis je niet: de iPad mini koop je niet om zijn kleine prijs – de iPad 2018 is namelijk veel goedkoper. De iPad mini koop je omdat je veel op pad bent en je je iPad overal mee naartoe sleept.

De iPad mini kan zich qua specificaties verder uitstekend meten met de nieuwe iPad Air. Naast de prijs en het formaat, is het enige verschil met de iPad Air dat er voor de mini geen Smart Keyboard van Apple beschikbaar is. Maar de vraag is dat je dat überhaupt wil, want zo’n toetsenbord zou ongemakkelijk klein zijn.

We kunnen ons voorstellen dat de iPad mini voor bijvoorbeeld fotografen en handige vorm is voor het portfolio. Of prima voor de tekentalenten onder ons, die onderweg graag snel een schets maken met de Apple Pencil. Geef je veel presentaties en loop je dan vaak met je iPad rond, dan is de mini ideaal. Stel jezelf de vraag of je je op den duur niet gaat ergeren aan het bescheiden formaat van het scherm.

Samengevat

De iPad 2018 is een prima iPad voor het hele gezin, en zal voor het gros van de mensen precies doen wat ze van een iPad verwachten. En het is nog de goedkoopste iPad ook.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum staat de iPad Pro 2018. Die is bedoeld voor de professionele of veeleisende gebruiker. Ga bij jezelf na of je ook echt gebruikmaakt van de Pro-functies, want er hangt een behoorlijk prijskaartje aan.

De iPad Air 2019 vormt de gulden middenweg. Voor als je wat meer van een iPad verlangt, maar als je veel van de iPad Pro-functies niet gaat gebruiken of te veel een gimmick vindt.

Ten slotte is er nog de iPad mini 2019. Dat is eigenlijk de iPad Air, maar dan een slag kleiner. We raden je de iPad mini eigenlijk alleen maar aan als draagbaarheid je belangrijkste overweging is.