Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone SE vs. Google Pixel 7a: welke moet je hebben?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone SE vs. Google Pixel 7a

Deze week vond de Google I/O plaats – Google’s ontwikkelaarsconferentie – en tijdens dit evenement heeft Google een nieuwe smartphone aangekondigd: de Google Pixel 7a. Hoe verhoudt die zich tot Apple’s iPhone SE 2022? We vergelijken ze op basis van de belangrijkste specificaties, zodat jij gemakkelijker een keuze kunt maken.

iPhone SE vs. Google Pixel 7a

Zoek je een nieuwe smartphone in het middensegment? Zeg maar zo rond de 500 euro? Dan kom je al snel uit op de nieuwste iPhone SE (adviesprijs vanaf € 556, te koop bij onder meer Coolblue) en de Google Pixel 7a (adviesprijs vanaf € 509, te koop bij onder meer Belsimpel). Beide perfect voor als je geen budget-toestel wilt, en ook weer niet zo duur als de nieuwste high-end smartphones.

1) Design en formaat

De iPhone SE heeft het klassieke iPhone-design met thuisknop. Het toestel heeft brede randen, met name boven en onder het scherm. Met een 4,7-inch scherm voelt het toestel zeer compact: het is 13,8 cm hoog, 6,73 cm breed, 0,7 cm dik en weegt 144 gram.

De Google Pixel 7a is daarmee vergeleken behoorlijk plussize: het toestel heeft een 6,1 inch scherm en is 15,2 cm hoog, 7,29 cm breed en 0,9 cm dik. Hij weegt 193,5 gram. De randen rondom het scherm zijn dun, en je ziet geen knoppen. Bovenaan in het scherm zit een gaatje met de selfie-camera. De Pixel heeft net zoals de SE een vingerafdrukscanner, maar deze is verwerkt onder het scherm. Dat ziet er toch net iets moderner uit.

Qua kleuren is er veel overlap: rood, wit en zwart. Google biedt daarnaast ook nog een lichtblauwe optie.

2) Scherm

Het scherm van de SE is niet alleen kleiner, maar al met al ook wat schraler dan dat van de Pixel. Het is een ‘ouderwets’ lcd-scherm, waar de Pixel oled heeft voor een betere kijkervaring. En de Pixel heeft meer voordelen: het scherm heeft met 90 hertz een hogere beeldverversing, waardoor het soepeler oogt. Als klap op de vuurpijl biedt het ook een always-on scherm: ook als de telefoon niet actief is, zie je de meest relevante informatie op het vergrendelscherm. Bij de iPhones is dit voorbehouden aan het duurste en meest recente toestel, de iPhone 14 Pro (Max).

3) Camera

De iPhone SE heeft een wat basic camera aan de achterzijde: 12-megapixel groothoekcamera met Portretmodus, fotografische stijlen, HDR en 4K filmen. De Pixel 7a heeft een dubbel camerasysteem aan de achterzijde, met naast een 64-megapixel groothoekcamera ook nog een 13-megapixel ultragroothoekcamera. De Pixel biedt wat extra opties aan voor het verbeteren van je foto: bijvoorbeeld gezichten scherp maken, lange belichting en een magische gum voor het verwijderen van ongewenste objecten.

4) Processor en opslag

Zowel de Google Pixel 7a als de iPhone SE 2022 heeft een processor die door de fabrikant zelf gemaakt is. De Pixel heeft de Google Tensor G2-chip, de iPhone SE een A15 Bionic-chip. Doordat de chips speciaal ontworpen zijn voor deze toestellen, zijn ze er perfect op afgestemd en werken ze supersnel en efficiënt. De chips worden in beide gevallen ook gebruikt in duurdere (top)toestellen en bieden meer dan je eigenlijk nodig hebt voor dagelijks gebruik.

De iPhone SE begint bij 64 GB opslag, voor een meerprijs kies je voor 128 of 256 GB. Bij de Google Pixel is er maar één variant: 128 GB. Uitbreiden met een microSD-kaartje is bij beide toestellen niet mogelijk.

kooptip

5) Batterij

Met de batterij van de iPhone SE kom je de dag prima door, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. De accu heeft een capaciteit van zo’n 2018 mAh. Dat steekt wat schril af bij de 4385mAh van de Google pixel 7A, die volgens Google met gemak 24 uur meegaat. Beide toestellen kunnen draadloos worden opgeladen. Houd er rekening mee dat de iPhone SE 3 niet geschikt is voor opladen met Apple’s MagSafe.

6) Software

Genoeg over de hardware: de software is misschien wel het belangrijkste verschil voor de meeste consumenten. De iPhone heeft iOS 16, en de Pixel Android 13. Het ene is echt niet beter dan het andere: wat je fijn vindt, is strikt persoonlijk. Ook moet je goed kijken naar welke andere apparaten je al in huis hebt. Heb je bijvoorbeeld een Mac of iPad, dan werkt een iPhone daar perfect mee samen. Heb je een Windows-computer en een Chromecast, dan is Android handiger.

Bij de iPhone krijg je nog heel lang updates met nieuwe functies. Vijf jaar is geen uitzondering. Google belooft voor de Pixel 7a ook vijf jaar aan updates, maar de laatste updates zullen nog uitsluitend beveiligingsupdates betreffen. Bij de iPhone gaan die nog veel langer door.

7) Extra accessoires (of niet)

Google Pixel Buds A-Series

Apple levert de laatste jaren steeds minder accessoires bij de iPhone. Eerst sneuvelden de EarPods, later de oplader – het kabeltje zit erbij, maar voor de lichtnetadapter moet je zelf zorgen. Bij de Pixel 7a worden deze accessoires wél meegeleverd: je krijgt een Quick Switch-adapter en de Pixel Buds A-Series, Google’s versie van de AirPods – toch een cadeautje ter waarde van € 99.

Wanneer koop je de Google Pixel 7a?

  • Je vindt Android een fijn besturingssysteem en heb meer Android- of Google-apparaten in huis. Je vindt het niet erg dat Google geen jarenlange updates biedt.
  • Je wilt een groot toestel dat er bijdetijds uitziet.
  • Je valt voor de extraatjes van Google: een groter en beter display, een extra cameralens, meer batterij, gratis accessoires.

Wanneer koop je de iPhone SE 2022?

  • Je vindt iOS een fijn besturingssysteem en hebt al meer apparaten uit het Apple-ecosysteem in huis. Je vindt het een pre dat er lang updates verschijnen.
  • Je wilt een klein compact toestel met een klassiek uiterlijk. Je vindt een thuisknop fijn in gebruik.
  • Je wilt kunnen kiezen voor meer (of juist minder) opslag.

iPhone SE vs. Google Pixel 7a: specificaties naast elkaar

iPhone SE 2022 Google Pixel 7a
Scherm 4,7-inch lcd-scherm, 60 Hz 6,1-inch oled-scherm, 90 Hz, always-on
Afmetingen en gewicht 13,8 cm hoog, 6,73 cm breed en 0,7 cm dik en 144 zwaar. 15,2 cm hoog, 7,29 cm breed en 0,9 cm dik. Hij weegt 193,5 gram
Camera’s Enkele 12-megapixelcamera, 7-megapixel selfiecamera Dubbele camera: 64- megapixel hoofdcamere, 13-megapixel ultragroothoekcamera, 13-megapixel selfiecamera
Batterij en opladen 2018 mAh, geschikt voor draadloos opladen 4385mAh, geschikt voor draadloos opladen
Opslag 64, 128 of 256 GB 128 GB
Processor A15 Bionic Google Tensor G2
Besturingssysteem iOS Android
Meegeleverde accessoires Oplaadkabeltje Oplaadkabeltje, adapter, Pixel Buds-oortjes
Kleuren Sterrenlicht, Middernacht, Product Red Koraal, zeeblauw, sneeuw, houtskool
Startprijs € 556 (64 GB) € 509 (128 GB)