Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Waarom de iPad Air nu de beste iPad is (en niet de Pro)

Auteur: Koen van Ekeren
6 reacties
iPad Pro kopen of Air


Lees verder na de advertentie

Welke iPad koop je als je de aller-, aller-, allerbeste iPad wilt? Dat is de iPad Pro. Normaal gesproken. Sinds gisteren is dit echter geen simpel één-tweetje meer. De iPad Air 4 die Apple gisteren presenteerde, is krachtiger dan de iPad Pro. Dus moet je nog wel de iPad Pro kopen?

Beste iPad

De iPad Pro 2020 is een meer dan prachtige tablet, maar misschien is de iPad Air 2020 wel de beste iPad van het moment. Dat komt vooral doordat de Air wordt aangedreven door Apple’s nieuwste en krachtigste chip: de A14 Bionic.

De chip maakt gebruik van een volgens Apple ‘baanbrekende’ 5-nanometer technologie. In combinatie met het ontwerp van zes cores zorgt het voor 40 procent snellere prestaties dan bij de iPad Air van de vorige generatie, die een A12 Bionic-chip had.

De Neural Engine heeft een upgrade gekregen van acht naar zestien cores. Die kan tot 11 biljoen berekeningen per seconde uitvoeren; bij de A13 waren dat er nog vijf biljoen. Daarmee is de iPad Air – hoe saillant ook – voorlopig krachtiger dan zijn professionele broer. De iPad Pro heeft een A12Z Bionic-chip, die veel lijkt op de A12X uit 2018. De iPad Pro kreeg dit voorjaar een opfrissing.

Touch ID


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

iPad Air 4

Een ander voordeel van de iPad Air 4 is dat je de tablet ontgrendelt met het ‘ouderwetse’ Touch ID. Op een iPhone werkt Face ID perfect, maar bij een iPad Pro moeten we te vaak voorover buigen om ons gezicht te laten zien. Met de Touch ID-sensor in de knop boven de iPad Air ontgrendel je hem eenvoudiger als hij plat op tafel ligt.

Ook heb je meer kleuropties. De iPad Air is verkrijgbaar in het hemelsblauw, groen, roségoud, spacegrijs en zilver. Bij de iPad Pro heb je alleen de keuze uit de twee laatstgenoemde tinten.

Overeenkomsten

Gelijkenissen zijn er ook, zoals het ontwerp. Net als de iPad Pro heeft de Air een randloos design zonder thuisknop. Ten opzichte van de 11-inch iPad Pro heeft de Air wel iets bredere randen, waardoor het Retina-display een fractie kleiner schermdiagonaal heeft van 10,9 inch .

Andere overeenkomsten zijn de ondersteuning van het Magic Keyboard, de ondersteuning van de 2e generatie Apple Pencil en de USB-C-aansluiting. Het gewicht is bijna hetzelfde en de batterijen gaan even lang mee.

Welke functies mis je?

Natuurlijk is niet alles bij de Air beter, of hetzelfde. In tegenstelling tot de Pro heeft het scherm van de Air geen ProMotion-technologie, waarbij het scherm snel ververst (120HZ). Ook is de cameramodule aan de achterkant een stuk minder geavanceerd. De iPad Air heeft één lens, bij de iPad Pro zijn dat er twee, plus een extra dieptesensor. Verder heeft de Air twee speakers, de Pro vier.

Ruim € 200 goedkoper

Zet je alles naast elkaar, dan doen de iPad Air en iPad Pro weinig voor elkaar onder. Dat zie je echter niet af aan de prijs:

  • iPad Air 2020: € 669
  • 11-inch iPad Pro: € 899

Voor de iPad Air betaal je dus € 230 minder, en krijg je er een krachtigere chip voor terug. Bij een Cellular-versie betaal je overigens € 809 voor de iPad Air. Bij het Pro-model is dat € 1.069. Bij winkels als als Coolblue en Bol.com is de Pro overigens wel verkrijgbaar voor iets lagere prijzen.

Toch een iPad Pro kopen?

Wil je toch een iPad Pro kopen, bijvoorbeeld vanwege het ProMotion-scherm, of de camera-module? Dan kun je (als je het geduld hebt) beter wachten tot het voorjaar van 2021, wanneer er een nieuw model wordt verwacht. De iPad Pro 2021 krijgt ongetwijfeld een nog krachtigere chip in zich en beschikt naar verluidt over een vernieuwd mini-led scherm.