Terug naar Waarom de iPad Air nu de beste iPad is (en niet de Pro)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Waarom de iPad Air nu de beste iPad is (en niet de Pro)

Door Koen van Ekeren16 september 2020 12:423 min. leestijd6

Welke iPad koop je als je de aller-, aller-, allerbeste iPad wilt? Dat is de iPad Pro. Normaal gesproken. Sinds gisteren is dit echter geen simpel één-tweetje meer. De iPad Air 4 die Apple gisteren presenteerde, is krachtiger dan de iPad Pro. Dus moet je nog wel de iPad Pro kopen?

iPad Pro kopen of Air

Beste iPad

De iPad Pro 2020 is een meer dan prachtige tablet, maar misschien is de iPad Air 2020 wel de beste iPad van het moment. Dat komt vooral doordat de Air wordt aangedreven door Apple’s nieuwste en krachtigste chip: de A14 Bionic.

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

De chip maakt gebruik van een volgens Apple ‘baanbrekende’ 5-nanometer technologie. In combinatie met het ontwerp van zes cores zorgt het voor 40 procent snellere prestaties dan bij de iPad Air van de vorige generatie, die een A12 Bionic-chip had.

De Neural Engine heeft een upgrade gekregen van acht naar zestien cores. Die kan tot 11 biljoen berekeningen per seconde uitvoeren; bij de A13 waren dat er nog vijf biljoen. Daarmee is de iPad Air – hoe saillant ook – voorlopig krachtiger dan zijn professionele broer. De iPad Pro heeft een A12Z Bionic-chip, die veel lijkt op de A12X uit 2018. De iPad Pro kreeg dit voorjaar een opfrissing.

Touch ID

iPad Air 4

Een ander voordeel van de iPad Air 4 is dat je de tablet ontgrendelt met het ‘ouderwetse’ Touch ID. Op een iPhone werkt Face ID perfect, maar bij een iPad Pro moeten we te vaak voorover buigen om ons gezicht te laten zien. Met de Touch ID-sensor in de knop boven de iPad Air ontgrendel je hem eenvoudiger als hij plat op tafel ligt.

Ook heb je meer kleuropties. De iPad Air is verkrijgbaar in het hemelsblauw, groen, roségoud, spacegrijs en zilver. Bij de iPad Pro heb je alleen de keuze uit de twee laatstgenoemde tinten.

Overeenkomsten

Gelijkenissen zijn er ook, zoals het ontwerp. Net als de iPad Pro heeft de Air een randloos design zonder thuisknop. Ten opzichte van de 11-inch iPad Pro heeft de Air wel iets bredere randen, waardoor het Retina-display een fractie kleiner schermdiagonaal heeft van 10,9 inch .

Andere overeenkomsten zijn de ondersteuning van het Magic Keyboard, de ondersteuning van de 2e generatie Apple Pencil en de USB-C-aansluiting. Het gewicht is bijna hetzelfde en de batterijen gaan even lang mee.

Welke functies mis je?

Natuurlijk is niet alles bij de Air beter, of hetzelfde. In tegenstelling tot de Pro heeft het scherm van de Air geen ProMotion-technologie, waarbij het scherm snel ververst (120HZ). Ook is de cameramodule aan de achterkant een stuk minder geavanceerd. De iPad Air heeft één lens, bij de iPad Pro zijn dat er twee, plus een extra dieptesensor. Verder heeft de Air twee speakers, de Pro vier.

Ruim € 200 goedkoper

Zet je alles naast elkaar, dan doen de iPad Air en iPad Pro weinig voor elkaar onder. Dat zie je echter niet af aan de prijs:

  • iPad Air 2020: € 669
  • 11-inch iPad Pro: € 899

Voor de iPad Air betaal je dus € 230 minder, en krijg je er een krachtigere chip voor terug. Bij een Cellular-versie betaal je overigens € 809 voor de iPad Air. Bij het Pro-model is dat € 1.069. Bij winkels als als Coolblue en Bol.com is de Pro overigens wel verkrijgbaar voor iets lagere prijzen.

Toch een iPad Pro kopen?

Wil je toch een iPad Pro kopen, bijvoorbeeld vanwege het ProMotion-scherm, of de camera-module? Dan kun je (als je het geduld hebt) beter wachten tot het voorjaar van 2021, wanneer er een nieuw model wordt verwacht. De iPad Pro 2021 krijgt ongetwijfeld een nog krachtigere chip in zich en beschikt naar verluidt over een vernieuwd mini-led scherm.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

6
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Ontgrendelen: zelf verkies ik Face ID boven Touch ID. Dat verschil zit in de omstandigheden. Face ID werkt ook onderstevoven, met en zonder bril op. Touch ID faalt nogal eens bij zweethanden of net gewassen handen.

Gerda
Lezer
Gerda

Ik ben van plan een IPad Air 4 aan te schaffen. Hoe bepaal ik welk geheugen de beste keus is? 64 GB of 256 GB?

Bas
Lezer
Bas

Ik wil filmpjes van mijn gopro (motorritjes) bewerken op de ipad air. Heb ik genoeg aan 64gb? Of toch voor 150€ meer de 256gb nemen?

Dave
Lezer
Dave

ik denk dat de 64 GB wel genoeg is tenzij je het ook voor andere doeleinden gaat gebruiken