Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
koopadvies

iPad Pro 2020 vs. iPad Pro 2018: waarin verschillen ze?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad Pro 2020


Lees verder na de advertentie

Deze week kondigde Apple een nieuwe iPad Pro 2020 aan. Die lijkt op het eerste gezicht bijzonder veel op zijn voorganger uit 2018. Toch is Apple’s meest geavanceerde iPad nóg geavanceerder geworden. In dit artikel beginnen we met de opmerkelijkste vernieuwingen. Ook laten we je zien wat er juist hetzelfde is gebleven. iPad Pro 2020 vs. iPad Pro 2018: dit is de grote vergelijking!

Camera met LiDAR Scanner

iPad Pro camera met LiDAR

Voor het eerst is er een iPad uitgerust met een dubbele camera. Het gaat om een 12 MP groothoeklens en een 10 MP ultragroothoeklens. Uitstekend voor het fotograferen van landschappen. Je kunt er geen foto’s in portretmodus mee maken en de felbegeerde nachtmodus van de iPhone 11 ontbreekt.

De iPad Pro 2020 heeft dan wel weer iets volkomen nieuws, namelijk een LiDAR Scanner. LiDAR staat voor Light Detection and Ranging. De sensor scant de omgeving en kan afstanden tot vijf meter nauwkeurig bepalen: hiervoor wordt er gekeken naar hoe lang het duurt voordat licht een object bereikt en dan weerkaatst. De scanner kan je omgeving nauwkeurig in 3D in kaart brengen, en dat belooft nog wat voor Augmented Reality-apps! Apple geeft bijvoorbeeld aan dat de app Meten hiermee sterk verbeterd is. Zo kun je de lengte van een persoon gemakkelijker opmeten. Hulplijnen helpen je bij het nauwkeurige meten van objecten en voor het echte priegelwerk is er de nieuwe liniaal-weergave.


kooptip

iPad Pro 2020 meten

Weer wat krachtiger

De iPad Pro 2018 is uitgerust met een supersnelle A12X Bionic chip. De iPad Pro 2020 levert met de A12Z Bionic chip nog betere prestaties. De chip is speciaal ontwikkeld om zware taken uit te voeren. Bijvoorbeeld het bewerken van 4K video. En de LiDAR scanner komt hierbij weer om de hoek kijken, want de chip is nodig voor het ontwerpen van 3D-modellen. De iPad 2020 heeft 6GB RAM, waar voorheen 4 de standaard was. Niemand heeft de iPad Pro 2020 nog in handen gehad en kan ons vertellen of je het verschil daadwerkelijk voelt – wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Opslagcapaciteit

Apple heeft voor de nieuwe iPad Pro de opslagcapaciteit verdubbeld. In de standaard uitvoering krijg je 128 GB, waar dat bij de voorganger nog 64 GB was. Een welkome aanvulling, want als je je iPad Pro gebruikt voor zware toepassingen, loopt de opslag zo vol. Je kunt kiezen voor maximaal 1 TB opslag, maar dat was voorheen ook al zo.

Magic Keyboard

Magic Keyboard 2020

De iPad Pro 2020 wordt vaak in één adem met het nieuwe Magic Keyboard genoemd. Toch kunnen we dit niet als verschil tussen de iPad Pro 2018 en de iPad Pro 2020 noemen want … je kunt dit gloednieuwe toetsenbord – met ingebouwd trackpad – ook gewoon gebruiken op de iPad Pro 2018!

Het toetsenbord lijkt op dat van de nieuwste MacBook Pro. Het heeft hetzelfde schaarmechanisme en de toetsen zijn voorzien van achtergrondverlichting. We verwachten dat het tijdens het typen ook voelt als een Mac. Meer over het Magic Keyboard lees je in ons artikel Apple onthult iPad Pro-toetsenbord mét trackpad.

En dit is hetzelfde gebleven

Naast een aantal interessante vernieuwingen, zijn er ook veel dingen aan de iPad Pro gelijk gebleven ten opzichte van anderhalf jaar geleden. Dit is er onveranderd gebleven:

  • Verkrijgbaar in twee formaten, 11 en 12,9 inch.
  • Hetzelfde Liquid Retina display met afgeronde hoeken en True Tone (voor een correcte witbalans onder alle lichtomstandigheden).
  • Hetzelfde design: aan de voorzijde zie je geen verschil
  • Ondersteuning voor Apple Pencil van de tweede generatie.
  • Een usb-c-connector, voor het aansluiten van externe apparatuur.
  • Tot 10 uur batterijduur.
  • Een frontcamera voor selfies in portretmodus en ontgrendelen met Face ID (gezichtsherkenning).
  • Verkrijgbaar in zilver en spacegrijs.

Prijs en verkrijgbaarheid

De 11-inch iPad Pro 2020 heeft een vanafprijs van € 899. Het 12,9-inch model start bij € 1119. Dat is gelijk aan de startprijzen van de iPad Pro 2018 anderhalf jaar geleden. Die iPad Pro is inmiddels flink in prijs verlaagd – met een beetje zoeken vind je de eenvoudigste versie voor ruim onder de € 800. Maar dan niet bij Apple zelf, want die verkoopt de oude versie niet meer.

iPad Pro 2020 vs. iPad Pro 2018: een grote stap vooruit?

Zo op het eerste gezicht denk je bij het zien van de iPad 2020: die is veranderd! Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er ook bijzonder veel hetzelfde is gebleven. Het nog altijd futuristische design, usbc-aansluiting, ontgrendelen met Face ID. Een van de zaken waar veel mensen direct enthousiast van worden, is het nieuwe accessoire, het Magic Keyboard. En dat is ook een cool ding. Maar dat werkt ook in combinatie met de iPad Pro 2018 – die nu een stuk goedkoper is.

De grootste verbetering zit hem verder in de camera. En dat is mooi, maar stel jezelf wel de vraag: hoeveel foto’s maak je nu daadwerkelijk met je iPad? En dan de LiDAR-scanner: die is zo op het eerste gezicht innovatief, maar we willen eerst nog graag zien wat er allemaal mee mogelijk is. Het lijkt vooralsnog een innovatie voor mensen die enthousiast worden van Augmented Reality. We kijken het nog even aan daarom.