Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

iPad 2018 vs. iPad Pro: welke moet je hebben?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad 2018 vs iPad Pro


Lees verder na de advertentie

Bij Apple kun je op dit moment twee serieuze tablets kopen: de zesde generatie iPad (te koop sinds eind maart 2018) en de tweede generatie iPad Pro (uit 2017). En dan is er ook nog de iPad mini maar die negeren we – komen we later in dit artikel nog op terug. Voor nu is de vraag: hoe verhouden de iPad en de iPad Pro zich tot elkaar? Wij hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet, zodat jij gemakkelijker kunt bepalen welke iPad het best bij jou past.

UpdateInmiddels heeft Apple een nieuwe iPad Pro 2018 uitgebracht. In het koopadvies Welke iPad kopen? iPad, iPad Pro of iPad mini? lees je welke tablet het beste bij je past.

Het scherm

We beginnen met het meest zichtbare verschil tussen de iPad 2018 en de iPad Pro: het scherm. De iPad heeft een 9,7-inch Retina-scherm. De iPad Pro is er in twee maten: de gigantische 12,9-inch iPad Pro en de 10,5-inch. Dit laatste model heeft weliswaar een groter scherm dan de iPad 2018, maar omdat er een smallere rand omheen zit, is de tablet in zijn geheel niet heel veel forser.

iPad Pro


kooptip

Het scherm van de iPad Pro heeft een paar dingen voor op de iPad 2018. Zo is het iets beter afleesbaar. Dat heeft vooral te maken met de antireflectiecoating en True Tone-weergave. Deze laatste zorgt ervoor dat de kleuren op het scherm zich aanpassen aan de kleurtemperatuur van de omgeving. Wit oogt daarom altijd wit, zowel bij kaarslicht als onder een TL-buis.

In de praktijk zal het je waarschijnlijk niet opvallen dat het scherm van de iPad 2018 iets minder is – ténzij je al eens gewerkt hebt met de iPad Pro. Dan oogt het scherm van de iPad wellicht wat minder sprankelend. Vaak buiten met de iPad? Dan heb je wat meer aan de Pro, hoewel het nog bij lange na geen e-reader is waarmee je vol in de zon kunt gaan zitten.

Processor en werkgeheugen

De iPad 2018 heeft een A10 Fusion-chip – bekend van de iPhone 7 – met 2 GB werkgeheugen. En dat is echt helemaal prima. De iPad Pro heeft een A10X Fusion-chip met 4 GB werkgeheugen – de iPad Pro is een monster. Hij kan beter uit de voeten met zware games, heftige augmented-reality-effecten. De iPad Pro is daarbij iets geschikter voor multitasken met verschillende apps, je kunt er tot maar liefst vier actief geopend hebben op je scherm: splitscreen in combinatie met slide over, en dan ook nog een picture-in-picture video. Maar ook hier geldt: je bemerkt de ‘beperkingen’ van de iPad 2018 pas als je hem naast de iPad Pro houdt.

Touch ID, speakers en batterij

iPad 2018

Pech voor de mensen die azen op een iPad met Face ID (gezichtsherkenning zoals op de iPhone X): die verwachten we pas met Apple’s WWDC in juni. Zowel de iPad 2018 als de iPad Pro hebben nog altijd een thuisknop met Touch ID, waarbij je vingerafdruk je wachtwoord is. De vingerafdrukscanner op de iPad 2018 is van de eerste generatie, op de iPad Pro vind je de tweede generatie. Het verschil? Dat zit hem in de snelheid: de iPad Pro ontgrendelt iets sneller.

De iPad 2018 heeft twee speakers waarmee je al een hele bak herrie creëert. De iPad Pro heeft er, houd je vast, víér. De geluidsbalans past zich aan aan de positie van de iPad. Draai de de tablet om, dan wisselen de speakers van rol. Dat is goed nieuws voor gamers, filmverslaafden en muziekliefhebbers.

Met de batterij kun je op alle iPads even lang vooruit: Je kunt tot 10 uur internetten via wifi, video bekijken of naar muziek luisteren. Ruim voldoende dus om de dag mee door te komen.

Camera: foto’s en video

iPad 2018 camera

Het blijft een raar gezicht, mensen die in het wild foto’s nemen met hun iPad. Maar er valt wat voor te zeggen, want op het grote scherm zie je een stuk beter hoe de foto uitpakt. En de camera komt natuurlijk ook van pas bij het scannen van documenten, FaceTime-gesprekken en Apple’s nieuwste paradepaardje: augmented reality.

De iPad Pro heeft dezelfde camera’s als de iPhone 7. Dat betekent 12-MP foto’s met een diafragma van ƒ/1.8, optische beeld­stabilisatie, Live Photos met stabilisatie, True Tone Flash met 4 leds, brede kleur­registratie voor foto’s en Live Photos en een lens met zes elementen. De iPad 2018 maakt prima foto’s, maar steekt hierbij toch wat schril af: 8-MP foto’s met een diafragma van ƒ/2.4, geen optische beeld­stabilisatie, Live Photos zonder stabilisatie, geen True Tone Flash, geen brede kleur­registratie en een lens met vijf elementen.

En dan video-opnamen: met de iPad Pro kun je video opnemen in 4K HD, de iPad blijft steken op 1080p HD. De Pro heeft continue autofocus, bij de iPad moet je tikken om scherp te stellen tijdens het filmen. Slomo-video’s gemaakt met de Pro zien er vloeiender uit. Ook wat de selfiecamera betreft is het verschil aanmerkelijk. De iPad Pro maakt 7-MP foto’s, de iPad 1,2-MP. Kortom, de Pro wint het op dit vlak.

Apple Pencil ondersteuning

Apple Pencil op de iPad Pro

Zowel de iPad 2018 als de iPad Pro werken met de originele Apple Pencil. Het is daarmee voor het eerst dat de Apple Pencil werkt op een iPad-model anders dan de Pro en voor de gelegenheid gaat de stylus voortaan voor 99 euro over de toonbank (voorheen was dat 109 euro).

Alleen maar goed nieuws? Nou, nee. Want hoewel je de Apple Pencil op zowel de iPad Pro als de iPad kunt gebruiken, is er wel degelijk verschil. Het iPad Pro-scherm heeft ProMotion-technologie. Die zorgt ervoor dat er nauwelijks vertraging optreedt als je tekent: het scherm reageert direct op aanrakingen en het is net alsof je een echt potlood gebruikt. Bij de iPad 2018 treedt er een fractie vertraging op. Geen probleem voor als je geen echt tekentalent bent of vooral schrijft met de Pencil. Professionele tekenaars ervaren het wellicht wel als irritant.

Andere accessoires

Smart Keyboard

De iPad Pro heeft in tegenstelling tot de gewone iPad een Smart Connector waarop je accessoires kunt aansluiten zonder daarbij bluetooth te gebruiken. Concreet: je kunt er Apple’s Smart Keyboard op aansluiten, dat is een beschermhoes en een toetsenbord ineen. Verder zijn er nog steeds niet heel veel Smart Connector-accessoires. Geen Smart Keyboard van Apple dus voor de iPad 2018, maar mocht je al een extern toetsenbord willen hebben, dan zijn er ook genoeg bluetooth-alternatieven te verkrijgen.

Capaciteit

Kies je een iPad 2018, dan heb je twee varianten: 32 of 128 GB. Bij de iPad Pro heb je meer keuze. De goedkoopste variant heeft 64 GB, en via 256 GB loopt dat op naar maar liefst 512 GB – grote kans dat je Mac niet eens zo veel opslag heeft. Maar voordat je investeert in extra GB’s: vergeet niet dat je tegenwoordig ook al voor een mooi bedrag een iCloud-opslagabonnement kunt nemen. Voor 1 euro per maand krijg je al 50 GB.

De prijs

iPad 2018

De iPad Pro overtreft de iPad 2018 op vele fronten … Helaas is dat ook voor wat betreft de prijs het geval. Voor de minst uitbundige iPad Pro – dat wil zeggen, 10,5 inch, 64 GB opslag, alleen wifi – tel je 737,91 euro neer. Kies je voor het grote model met alles erop en eraan, dan loopt dit op tot 1457,91 euro.

De gewone iPad is zeer scherp geprijsd. Apple kondigde het vorige week al aan, het is de betaalbaarste iPad ooit. Hij kost 359 euro in de meest bescheiden variant (32 GB opslag, alleen wifi). Dat is nog niet de helft van de goedkoopste iPad Pro. En dat kan al het voorgaande natuurlijk zomaar in een heel ander perspectief zetten.

iPad 2018 vs iPad Pro: conclusie

Als je bovenstaande allemaal hebt doorgelezen, dan lijkt het evident: de iPad Pro is beter. Qua kracht en specificaties wint iPad Pro het inderdaad, maar … Heb je al die toeters en bellen wel nodig? Ga bij jezelf na hoe relevant de extra’s van de Pro voor je zijn. Wil je serieus gaan fotograferen met de iPad? Speel je de zwaarste games vol augmented reality-effecten, of gaat het meer richting Patience? Ben je professioneel tekenaar of toch meer een droedelaar? Vervangt de iPad je complete kantoor, of blijft het bij wat browsen en mailen?

Kortom: heb je de extra Pro-functies echt nódig? En kun je ermee leven dat je voor de prijs van een iPad Pro twee ‘gewone’ iPads kunt kopen? Zo nee: koop de iPad 2018. Een prima iPad voor een prima prijs, waar je weer een aantal jaren mee vooruit kunt.

En die iPad mini 4 dan?

iPad mini 4

Apple verkoopt naast de iPad 2018 en de iPad Pro ook nog de iPad mini 4. We raden het je eigenlijk af om deze te kopen. De iPad mini 4 verscheen bijna drie jaar geleden en begint last te krijgen van de tand des tijds.

Er zit een behoorlijk verouderde A8-chip in de iPad mini (die van de iPhone 6): de processor van de iPad 2018 is 2 keer sneller, die van de iPad Pro 2,5 keer. Grote kans dat je dit jaar nog kunt updaten naar iOS 12, maar dat het volgend jaar september al uit is met de pret. Zelfs nu al kun je geen gebruik maken van alle iOS 11-functies, iets geavanceerds als augmented reality werkt bijvoorbeeld al niet meer.

En dan zit je op de iPad mini ook nog met dat idioot kleine 7,9-inch scherm. Dat is overigens ook als voordeel te zien, want je neemt hem makkelijk mee in je tas. De iPad mini heeft ten slotte bepaald geen mini prijs: met € 439 is hij fors duurder dan de iPad 2018.

Lees ook iPad 2018 vs. iPad 2017: wat is er nieuw? en ons dossier iPad 2018.