Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPad 2018 vs. iPad 2017: wat is er nieuw?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Nieuwe iPad 2018


Lees verder na de advertentie

Apple heeft tijdens het eerste Apple Event van 2018 een nieuwe iPad gepresenteerd. Dezelfde afmetingen en een identiek gewicht, hetzelfde design, dezelfde camera … Op het eerste gezicht spot je geen verschillen tussen de iPad 2018 en zijn voorloper van vorig jaar. Toch zijn die er wel degelijk. iPad 2018 vs. iPad 2017: wij hebben de veranderingen voor je op een rij gezet.

Apple Pencil ondersteuning

Dit is misschien wel het belangrijkste verschil met de voorgaande iPad. De nieuwe iPad is geschikt voor de Apple Pencil, Apple’s eigen drukgevoelige stylus. Voorheen werkte de Pencil alleen op de iPad Pro-modellen. Fijn dat de Pencil nu ook gebruikt kan worden op een goedkoper model. Voor de gelegenheid heeft Apple de prijs van de Pencil met een tientje verlaagd naar 99 euro.

Apple presenteerde dinsdagavond ook een alternatief voor de Apple Pencil, de Logitech Crayon. Die kan hetzelfde als de Pencil. Hij heeft wel een compleet andere look en is stukken goedkoper. Over de verkrijgbaarheid van de Crayon bestaan op dit moment nog onduidelijkheden.

Meer creativiteit in de iWork-apps


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Dit punt is onlosmakelijk verbonden met het voorgaande. Apple heeft na de ontulling van de nieuwe iPad de iWork-programma’s een update gegeven. De iOS-varianten van Pages, Numbers en Keynote bieden ondersteuning aan de Apple Pencil, wat een heel scala aan creatieve mogelijkheden opent.

Betere processor

De iPad heeft een betere processor gekregen: de A10 Fusion Chip. Die kennen we nog van de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus. De iPad van 2017 heeft met de A9-chip en iets oudere chip. De processor is dus krachtiger dan voorheen, iets wat je vooral merkt bij het multitasken met verschillende apps, gamen en augmented reality-toepassingen.

Nieuwe kleur

De minst spannende wijziging, maar voor de volledigheid noemen we het toch maar: de iPad 2018 is verkrijgbaar in een nieuwe gouden uitvoering. Vorig jaar was de iPad weliswaar ook beschikbaar in goud, maar toen oogde die tint net even anders dan dit jaar. Verder is de iPad wederom verkrijgbaar in zilver en spacegrijs.

De prijs

Apple stunt met de prijzen van de iPad: hij is maar liefst vijftig euro goedkoper dan voorheen. Was de vanafprijs bij de iPad 2017 nog 409 euro, nu is dat 359 euro. Daarmee is de nieuwste iPad de goedkoopste iPad óóit. En voor het onderwijs komt daar nog korting bij. De iPad 2017 is bij Apple overigens niet meer verkrijgbaar, wellicht kom je hem nog wel tegen bij externe partijen.

Adviesprijzen

  • Wi-Fi, 32 GB: € 359
  • Wi-Fi, 128 GB: € 449
  • Wi-Fi + Cellular, 32 GB: € 449
  • Wi-Fi + Cellular, 128 GB: € 579

iPad 2018 vs. iPad 2017: conclusie

De iPad 2018 heeft een paar kleine maar fijne veranderingen ten opzichte van die van vorig jaar. Vooral de Apple Pencil-ondersteuning en de iets krachtigere processor zijn welkome toevoegingen. Je hebt dus meer iPad voor minder geld: vijftig euro eraf is natuurlijk heel mooi.