Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Welke iPad kopen? iPad, iPad Pro of iPad mini?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad koopadvies 2018


Lees verder na de advertentie

Apple bracht dit jaar niet één, maar twee nieuwe iPads uit. In het voorjaar verscheen de iPad 2018, en in september volgde de iPad Pro 2018 – de eerste iPad die er compleet anders uitziet dan al zijn voorgangers. Ondertussen zijn ook nog de 10,5‑inch iPad Pro en de iPad mini 4 gewoon nog verkrijgbaar.

Welke iPad moet je hebben? Wij zetten de vier beschikbare modellen voor je op een rij, om je te helpen bij je keuze. We beginnen met de twee nieuwste iPads en besluiten met de twee oudgedienden. Achtereenvolgens gaat het om de volgende modellen:

[softwall]

  • iPad 2018 (9,7 inch, startprijs € 359)
  • iPad Pro 2018 (11 en 12,9 inch, startprijs € 899 en € 1119)
  • iPad Pro 2017 (10,5 inch, startprijs € 737,91)
  • iPad mini 4 (7,9 inch, startprijs 439)

iPad 2018 (9,7 inch)

iPad 2018


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De iPad 2018 is de goedkoopste iPad die Apple ooit gemaakt heeft. Hij voldoet uitstekend voor dagelijks gebruik: als je er een beetje mee surft, een mailtje stuurt, een eenvoudige game speelt of een YouTube-video kijkt. De iPad 2018 heeft een A10 Fusion-chip – van de iPhone 7 – met 2 GB werkgeheugen. En dat is echt helemaal prima qua snelheid.

De iPad 2018 onderscheidt zich van eerdere iPads door Apple Pencil-ondersteuning – Apple’s eigen stylus werkt verder alleen maar op de iPad Pro-modellen. Voor de iPad 2018 heeft Apple wel concessies gedaan voor wat betreft het scherm. Dat is niet gelamineerd en heeft geen antireflectiecoating. Het doet iets goedkoper aan, maar dat merk je eigenlijk alleen maar als je hem naast een andere iPad houdt.

Je hebt al een iPad 2018 vanaf € 359. We raden deze iPad aan voor de huis-tuin-en-keukengebruikers. Anders gezegd: voor de meeste mensen (en gezinnen!) die een iPad kopen, is dit de beste keuze voor de beste prijs.

iPad Pro 2018 (11 en 12,9 inch)

iPad Pro 11 13 inch

De iPad Pro 2018 is het nieuwste lid van de iPad-familie. Hij is er in twee maten, maar die hebben verder identieke functies. De iPad Pro 2018 ziet er anders uit dan alle andere iPads. Hij heeft een vleugje iPhone X over zich: een voorkant die grotendeels bestaat uit scherm, smalle randen eromheen, geen thuisknop. De iPad Pro 2018 heeft net zoals de iPhone X-modellen een TrueDepth-camera. Dat betekent dat Face ID zijn debuut maakt op de iPad, net zoals Animoji, Memoji en de Portretmodus.

Met de iPad Pro haal je de meest imposante iPad in huis. Hij heeft een supersnelle A12X bionic-chip, die multitasken met verschillende apps soepel laat verlopen. Hij kan veeleisende apps en games prima aan en voor sommige gebruikers zal deze iPad een prima laptop-vervanger zijn – zeker in combinatie met de Smart Keyboard Folio en de usb-c-aansluiting waarmee je externe apparatuur gemakkelijker kunt aansluiten. De iPad Pro 2018 ondersteunt de tweede generatie van de Apple Pencil. Het scherm ziet er uitstekend uit en zelfs de kleinste versie (11 inch) is gigantisch – door de smalle randen eromheen is het apparaat toch hanteerbaar. Het gaat om een Liquid Retina-display, dat zich kenmerkt door de afgeronde hoeken die meelopen met de vorm van het apparaat. De iPhone XR heeft ook zo’n display.

Kortom: met de iPad Pro 2018 haal je het neusje van de zalm in huis … en dat is voor het gros van de mensen overbodige luxe. We kunnen ons voorstellen dat dit jouw keuze is als je een creatieve professional bent (koop dan ook de Apple Pencil!), als je hevig gamet, of als je om wat voor reden dan ook een groot scherm wilt. En als je geld te veel hebt. De 11-inch iPad Pro 2018 is er vanaf € 899, de 12,9-inch vanaf € 1119.

iPad Pro 2017 (10,5 inch)

10,5 inch iPad Pro scherm

De voorloper van de iPad Pro 2018 ligt ook nog steeds in de winkels. Ook hiermee haal je een krachtige en supersnelle iPad in huis, die je soms laat vergeten dat je ook nog een laptop of Mac hebt. Er valt in principe niks negatiefs over te zeggen, de iPad Pro 2017 wint het op afstand van de nieuwere de 9,7-inch iPad 2018 (zeg maar de gewone iPad).

Maar er is één probleem: naast de iPad Pro 2018 doet de iPad Pro 2017 in een klap behoorlijk ouderwets aan. Dat komt door de brede randen, de thuisknop met Touch ID, het hoekige scherm. Ook als je de eigenaar bent van een iPhone uit de iPhone X-familie, voelt het een beetje als een trip down memory Lane. Functies als Face ID en portretmodus zijn toch wel erg fijn, en die moet je missen. De Apple Pencil die ondersteund wordt is van de eerste generatie, en die is net wat minder handig dan de Apple Pencil 2 van de iPad Pro 2018.

De iPad Pro 2017 heeft verrassend genoeg wel een betere camera dan de iPad Pro 2018. Dat komt omdat er bij dit model meer ruimte is om de camera te verwerken in de rand. Het belangrijkste voordeel daarbij is dat deze oudere iPad Pro beschikt over optische beeldstabilisatie, zodat je geen vaste hand hoeft te hebben. Anderzijds: maak jij wel eens foto’s met je iPad?

De iPad Pro 2017 is er al met al voor de veeleisende gebruiker die tegelijkertijd niet met smart zit te wachten op de allernieuwste technologische snufjes. Met een startprijs van € 737,91 is hij ruim goedkoper dan de nieuwere Pro, maar nog altijd honderden euro’s duurder dan het basismodel.

iPad mini 4 (7,9 inch)

iPad mini 4

De iPad mini 4 is de kleinste iPad die Apple op dit moment verkoopt. Dankzij zijn supercompacte formaat sleep je hem met gemak overal mee naartoe, maar dat is eigenlijk het enige koopargument voor deze iPad. Voor het overige raden we je af om de mini te kopen. Het begint een oud beestje te worden en de vraag is of je volgend jaar nog kunt updaten naar iOS 13. iOS 12 werkt er nog wel op, maar sommige functies daarvan moet je nu al missen.

Op de mini 4 mis je wel meer functies die we bijna als vanzelfsprekend beschouwen voor iPads. Geen augmented reality, geen flitser, geen live Photos, geen ondersteuning voor een Apple Pencil. Alleen qua scherm streeft hij de iPad 2018 voorbij: de resolutie is wat hoger, en de mini heeft in tegenstelling tot de reguliere iPad wél een volledig gelamineerd display en een antireflectiecoating.

Een iPad van bescheiden formaat, met bescheiden functies: daar hangt dan zeker ook een bescheiden prijskaartje aan? Nee, ook al niet. De iPad mini 4 is met € 439 fors duurder dan de iPad 2018.

Wanneer kies je voor de iPad mini? Als draagbaarheid het belangrijkste argument is en je verder niks ingewikkelds doet met je iPad. We kunnen ons voorstellen dat het voor fotografen een handige vorm is voor je portfolio. Of dat e-bookliefhebbers er enthousiast van worden – hoewel we je dan toch eerder een e-reader aanraden.

Conclusie

Zoek je gewoon een iPad als entertainment-apparaat voor jezelf (plus je gezin) en om te mailen of surfen? Dan voldoet de iPad 2018: ook nog de goedkoopste iPad ooit. Stel je wat meer eisen aan je iPad? Gebruik je krachtige toepassingen en ga je hem inzetten als soortement laptopvervanger? Kies dan een iPad Pro. Die uit 2017 en 2018 zijn beide prima: die van 2018 heeft daarbij futuristische snufjes als Face ID, usb-c en een randloos design. Leuk als je graag het nieuwste van het nieuwste hebt (én als je er het geld voor over hebt). De iPad mini 4 raden we je af. Hij begint in rap tempo te verouderen en is behoorlijk aan de prijs.