Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Goedkope iPhone-oplader blijkt zeer gevaarlijk: deze moet je wél hebben

Auteur: Koen van Ekeren
11 reacties


Lees verder na de advertentie

We begrijpen de verleiding, want originele iPhone opladers zijn duur. Maar dat je beter niet kunt zwichten voor een nepversie, blijkt wel uit cijfers van Stichting Salvage. Die maken duidelijk dat steeds meer woningbranden in Nederland het gevolg zijn van goedkope opladers en oplaadkabels.

Goedkope iPhone oplader

De cijfers werden opgemerkt door webshop Phonegigant. Sinds 2011 is het aantal woningbranden die door een accu werd veroorzaakt met 500% toegenomen. Doorgebrande accu’s en oververhitte opladers hebben in 2018 geleid tot zeker 100 woningbranden. En dan zijn de kleinere branden nog buiten beschouwing gelaten.

De enorme stijging zou het gevolg zijn van dubieuze nep-opladers, die mensen steeds vaker weghalen bij Chinese webshops. Op een website als AliExpress hengel je een neppe iPhone-oplader al binnen voor een eurootje of twee. Een verleidelijke optie, aangezien een originele (€ 25) meer dan het tienvoudige kost.

Aan de buitenkant zie je ook geen verschil. Een goedkope iPhone oplader ziet er vaak hetzelfde uit en hij doet wat je wilt: je iPhone voorzien van stroom. Toch kun je ze beter vermijden, want ze zijn vaak erg onveilig. Goedkope iPhone opladers hebben een eenvoudige folie, die slecht beschermt tegen draadbreuk en doorbranden. Officiële kabels zijn gevlochten en steviger.


kooptip

Daarnaast ontbreekt bij nep-opladers en oplaadkabels een speciale chip die met de iPhone communiceert. Hierdoor werken ze soms niet, of detecteren ze slecht wanneer de accu vol is. Het gevolg kan zijn dat de batterij vervolgens overladen wordt, wat brandgevaar oplevert.

Welke iPhone oplader moet ik hebben?

Kortom: houd het maar bij een originele versie van Apple. Dit zijn opladers die gekeurd zijn door Apple en op de verpakking het ‘Made for iPhone’-logo dragen. Zorg dat zowel de kabel als de adapter (het blokje) origineel zijn.

Met deze officiële oplaadkabel en oplader zit je in ieder geval goed:

Officiële iPhone oplaadkabel

  • Apple Lightning naar USB A (1 meter). Voor € 29,99 te koop bij Coolblue.
  • Apple Lightning naar USB C (2 meter). Voor € 39,99 te koop bij Coolblue.

Officiële iPhone oplader

  • iPhone oplader (20W) voor snelladen. Voor € 29,99 te koop bij Coolblue.
  • iPhone oplader (12W). Voor € 27,99 te koop bij Coolblue.
  • iPhone oplader (5W). Voor € 29,99 te koop bij Coolblue.

Wil je weten of je huidige oplader echt of nep is? Check dan de voorbeelden van Apple, waar je de verschillen ziet tussen een originele en een nagemaakte iPhone-oplader. Of bekijk het artikel iPhone snel opladen? Dit heb je nodig! om te lezen welke oplader je moet hebben.