Terug naar Goedkope iPhone-oplader blijkt zeer gevaarlijk: deze moet je wél hebben
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Goedkope iPhone-oplader blijkt zeer gevaarlijk: deze moet je wél hebben

Door Koen van Ekeren10 februari 2021 12:152 min. leestijd11

We begrijpen de verleiding, want originele iPhone opladers zijn duur. Maar dat je beter niet kunt zwichten voor een nepversie, blijkt wel uit cijfers van Stichting Salvage. Die maken duidelijk dat steeds meer woningbranden in Nederland het gevolg zijn van goedkope opladers en oplaadkabels.

iPhone goedkope oplader

Goedkope iPhone oplader

De cijfers werden opgemerkt door webshop Phonegigant. Sinds 2011 is het aantal woningbranden die door een accu werd veroorzaakt met 500% toegenomen. Doorgebrande accu’s en oververhitte opladers hebben in 2018 geleid tot zeker 100 woningbranden. En dan zijn de kleinere branden nog buiten beschouwing gelaten.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

De enorme stijging zou het gevolg zijn van dubieuze nep-opladers, die mensen steeds vaker weghalen bij Chinese webshops. Op een website als AliExpress hengel je een neppe iPhone-oplader al binnen voor een eurootje of twee. Een verleidelijke optie, aangezien een originele (€ 25) meer dan het tienvoudige kost.

Aan de buitenkant zie je ook geen verschil. Een goedkope iPhone oplader ziet er vaak hetzelfde uit en hij doet wat je wilt: je iPhone voorzien van stroom. Toch kun je ze beter vermijden, want ze zijn vaak erg onveilig. Goedkope iPhone opladers hebben een eenvoudige folie, die slecht beschermt tegen draadbreuk en doorbranden. Officiële kabels zijn gevlochten en steviger.

Daarnaast ontbreekt bij nep-opladers en oplaadkabels een speciale chip die met de iPhone communiceert. Hierdoor werken ze soms niet, of detecteren ze slecht wanneer de accu vol is. Het gevolg kan zijn dat de batterij vervolgens overladen wordt, wat brandgevaar oplevert.

Welke iPhone oplader moet ik hebben?

Kortom: houd het maar bij een originele versie van Apple. Dit zijn opladers die gekeurd zijn door Apple en op de verpakking het ‘Made for iPhone’-logo dragen. Zorg dat zowel de kabel als de adapter (het blokje) origineel zijn.

Met deze officiële oplaadkabel en oplader zit je in ieder geval goed:

Officiële iPhone oplaadkabel

  • Apple Lightning naar USB A (1 meter). Voor € 29,99 te koop bij Coolblue.
  • Apple Lightning naar USB C (2 meter). Voor € 39,99 te koop bij Coolblue.

Officiële iPhone oplader

  • iPhone oplader (20W) voor snelladen. Voor € 29,99 te koop bij Coolblue.
  • iPhone oplader (12W). Voor € 27,99 te koop bij Coolblue.
  • iPhone oplader (5W). Voor € 29,99 te koop bij Coolblue.

Wil je weten of je huidige oplader echt of nep is? Check dan de voorbeelden van Apple, waar je de verschillen ziet tussen een originele en een nagemaakte iPhone-oplader. Of bekijk het artikel iPhone snel opladen? Dit heb je nodig! om te lezen welke oplader je moet hebben.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

11
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
LaurensVE
Lezer
Claassen
Lezer
Claassen

Ik ben in het bezit van een Belkin 27W oplader en een langere Apple kabel. Opladen van mijn iPad Air3 gaat supersnel, maar tijdens het opladen werkt het touchscreen nauwelijks. Kortom, Belkin is kwalitatief prima, wordt verkocht door Apple en Amac maar mijn ervaring is zeer slecht voor wat betreft compatibiliteit.
Reactie Apple en Amac , zij snappen er niets van, stuur de spullen maar op dan kunnen we het controleren.

R Klein
Lezer
R Klein

Volgens mij is het artikel niet juist. Er wordt gesproken over gevaarlijke opladers, maar er wordt bedoeld de ‘oplaadkabels’. De oplader is toch de adapter?

Jan
Lezer
Jan

Mijn dochter heeft een iPhone 8, ikzelf heb de iPad 2020. Kan mijn dochter ongestoord mijn originele oplader gebruiken wat ze regelmatig doet?

Roní
Lezer
Roní

Dat je best originele Apple-kabels en -laders gebruikt, is inderdaad een goed advies. Maar je “moet” ze niet bij Coolblue kopen vermits er geen vermelding “advertorial” bij dit artikel staat 🙂 De ÅSKSTORM lader van 23W van IKEA lijkt mij trouwens ook geschikt, of niet? Voorzien van PD (Power Delivery) wat nodig is voor Apple-snel-laden? Prijs ca. € 10,- En bovendien USB-A uitgang voor 2,4A laden én USB-C uitgang voor snelladen. Snelladen heeft ook zijn nadelen blijkbaar, en ook de onderlinge “uitwisselbaarheid” van de verschillende zwaardere Apple-laders is zeer verwarrend, maar dat is een andere kwestie. Ik kan me ook… Lees meer »

Rico
Lezer
Rico

Ach ja, nu zie ik het ook. Deze advertorial viel mij dit keer niet op. Terwijl ik er normaliter wel scherp op ben.
Maar inderdaad IKEA levert ook goed én heel betaalbaar spul. Het design moet je alleen aanspreken.
Dus, ja, IKEA! IKEA! IKEA! IKEA! IKEA! 🙂 🙂

peterp
Lezer
peterp

Het feit is dat de consument wel veel geld wil betalen aan een duur toestel voor hun imago, maar dat de toebehoren niets mag kosten. Dit zie je ook bij de aankoop van een tv, de hoofdprijs voor een OLED, maar de HDMI kabel….
Europa zou dringend maatregelen moeten nemen om die goedkope troep te verbieden, en nogmaals een poging wagen om alle fabrikanten dezelfde laadkabel te laten gebruiken.