Terug naar Goedkope iPhone-oplader blijkt zeer gevaarlijk: deze moet je wél hebben
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Goedkope iPhone-oplader blijkt zeer gevaarlijk: deze moet je wél hebben

Door Koen van Ekeren28 februari 2019 15:122 min. leestijd3

We begrijpen de verleiding, want originele iPhone opladers zijn duur. Maar dat je beter niet kunt zwichten voor een nepversie, blijkt wel uit cijfers van Stichting Salvage. Die maken duidelijk dat steeds meer woningbranden in Nederland het gevolg zijn van goedkope opladers.

iPhone goedkope oplader

Goedkope iPhone oplader

De cijfers werden opgemerkt door webshop Phonegigant. Sinds 2011 is het aantal woningbranden die door een accu werd veroorzaakt met 500% toegenomen. Doorgebrande accu’s en oververhitte opladers hebben in 2018 geleid tot zeker 100 woningbranden. En dan zijn de kleinere branden nog buiten beschouwing gelaten.

De enorme stijging zou het gevolg zijn van dubieuze nep-opladers, die mensen steeds vaker weghalen bij Chinese webshops. Op een website als AliExpress hengel je een neppe iPhone-oplader al binnen voor een eurootje of twee. Een verleidelijke optie, aangezien een originele (€ 25) meer dan het tienvoudige kost.

iCreate 118
iCreate 118
De nieuwe iPhone SE: beter, sneller, goedkoper

Aan de buitenkant zie je ook geen verschil. Een goedkope iPhone oplader ziet er vaak hetzelfde uit en hij doet wat je wilt: je iPhone voorzien van stroom. Toch kun je ze beter vermijden, want ze zijn vaak erg onveilig. Goedkope iPhone opladers hebben een eenvoudige folie, die slecht beschermt tegen draadbreuk en doorbranden. Officiële kabels zijn gevlochten en steviger.

Daarnaast ontbreekt bij nep-opladers een speciale chip die met de iPhone communiceert. Hierdoor werken ze niet of detecteren ze slecht wanneer de accu vol is. Het gevolg kan zijn dat de batterij vervolgens overladen wordt, wat brandgevaar oplevert.

Welke iPhone oplader moet ik hebben?

Kortom: houd het maar bij een originele versie van Apple. Dit zijn opladers die gekeurd zijn door Apple en op de verpakking het ‘Made for iPhone’-logo dragen. Zorg dat zowel de kabel als de adapter (het blokje) origineel zijn.

Om er zeker van te zijn dat het om een originele Apple-kabel gaat, kun je ze het beste kopen bij Apple zelf, of een Premium Reseller van Apple:

Originele iPhone-oplader
Originele iPhone-oplader

Laad je iPhone op met deze lightning-naar-usb-kabel van 1 meter.

Bekijk dit product
Originele iPhone-adapter
Originele iPhone-adapter

Laad je iPhone snel op via een stopcontact.

Bekijk dit product

Wil je weten of je huidige oplader echt of nep is? Check dan de voorbeelden van Apple, waar je de verschillen ziet tussen een originele en een nagemaakte iPhone-oplader.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

3
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
R Klein
Lezer
R Klein

Volgens mij is het artikel niet juist. Er wordt gesproken over gevaarlijke opladers, maar er wordt bedoeld de ‘oplaadkabels’. De oplader is toch de adapter?