Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Dit mis je op de Apple Watch SE 2022 – maar hoe erg is dat?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Watch SE 2022


Lees verder na de advertentie

Er is een nieuwe Apple Watch SE! Wat is het verschil met het reguliere model van dit jaar, de Apple Watch Series 8? In ieder geval dat de Apple Watch SE 2022 een stuk goedkoper is. Maar hoe is dat mogelijk, wat lever je in? Wij vergelijken de horloges.

Apple Watch SE: wat is het verschil?

De Apple Watch SE 2022 heeft een vanaf-prijs van € 299. Vergelijk dat maar eens met de Apple Watch Series 8 die tegelijk werd aangekondigd: die is 200 euro duurder. En dan hebben we het nog niet over de Apple Watch Ultra van € 999 – maar die laten we hier verder buiten beschouwing, want dat horloge is van een totaal andere orde. Je begrijpt dat Apple wat concessies heeft moeten doen om de prijs van de Apple Watch SE 2022 te drukken. Welke aspecten van de Apple Watch Series 8 moet je missen op de Apple Watch SE? En ook niet onbelangrijk: welke functies zijn wel van de partij?

1) Het formaat

De Apple Watch Series 8 heeft een 45-mm of 41-mm kast met een display dat van rand tot rand loopt – het is het design dat vorig jaar met de Apple Watch Series 7 geïntroduceerd werd. De Apple Watch SE 2022 heeft een 44-mm of 40-mm kast met het wat oudere design. Dat betekent dat de randen rondom het scherm breder zijn, wat ook weer invloed heeft op de schermruimte. Op de Apple Watch Series 8 heb je 20% meer schermruimte dan Apple Watch SE.

2) Always-on scherm


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

We hadden verwacht dat de Apple Watch SE 2022 een always-on display zou krijgen, maar helaas: dat is niet het geval. Het scherm op de Series 8 is altijd aan, waardoor je op ieder moment van de dag de tijd kunt zien. De SE moet eerst even geactiveerd worden: dat is een kwestie van even je pols draaien of op het scherm tikken.

3) Gezondheidsfuncties

De Apple Watch heeft er de laatste jaren steeds meer gezondheidsfuncties bij gekregen. Met de Ecg-app maak je een hartfilmpje. En met de Saturatie-meter meet je het zuurstofgehalte in het bloed. Tenminste: als je een Apple Watch Series 8 hebt. Op de Apple Watch SE moet je ze missen.

4) Temperatuurregistratie

Deze ligt een beetje in het verlengde van het vorige. Op de Apple Watch Series 8 zit een compleet nieuwe functie, speciaal voor vrouwen. Deze Watch heeft een thermometer: op basis van lichaamstemperatuur en hartslag ontstaat er zo een compleet beeld van de menstruatiecyclus. Op de Apple Watch SE ontbreekt de temperatuurregistratie. Wel kun je handmatig gegevens invoeren en zo je cyclus bijhouden.

5) Kleuren en materialen

De Series 8 is verkrijgbaar in aluminium en roestvrij staal, de SE is er uitsluitend in aluminium. De SE is verkrijgbaar in de kleuren Middernacht, Sterrenlicht en Zilver. De aluminium Series 8 is er ook in die kleuren, aangevuld met rood. De rvs versie is er in Grafiet, Zilver en Goud en heeft een extra stevige voorkant van saffierkristal.

En dit zijn de belangrijkste overeenkomsten

Apple watch se crashdetectie

  • De Apple Watch SE is tot ieders verrassing uitgerust met de allernieuwste chip! De S8 is rechtstreeks afkomstig uit de Series 8, en daarmee razendsnel en efficiënt.
  • De nieuwe crashdetectie-functie die je vindt op de Apple Watch Series 8 en de iPhone 14, is ook aanwezig op de SE. Nooddiensten worden automatisch gealarmeerd als je in een auto-ongeluk belandt.
  • Heel veel gezondheids- en veiligheidsfuncties vind je ook op de SE. Denk aan valdetectie, SOS-noodmelding, hartslagwaarschuwingen en decibelwaarschuwingen.
  • Beide horloges worden geleverd met watchOS 9, het nieuwste besturingssysteem van de Apple Watch. Je hebt dus grotendeels dezelfde mogelijkheden.
  • Je kunt in beide gevallen kiezen voor een model met mobiel internet.

Conclusie

Apple watch se wat is het verschil

Wat moet je kiezen, de Apple Watch SE of toch de Apple Watch Series 8? Het blijft een persoonlijke afweging. Voor veel mensen heeft de SE alle noodzakelijke functies, zeker als je hem vooral als sporthorloge wilt gebruiken of als verlengstuk van je iPhone. En dankzij de S8-chip is-ie ook net zo snel

De Series 8 is geschikter als je je gezondheid wilt monitoren met hartfilmpjes en de saturatie-app. Wil je als vrouw je cyclus goed in de gaten houden, dan heeft de Series 8 ook absoluut toegevoegde waarde dankzij de temperatuurregistratie en de Cyclus-app.

Een dealbreaker is verder nog het always-on scherm – dat mis je op de SE. Natuurlijk is het geen grote moeite om even je pols te bewegen. Maar always-on is nou typisch zo’n functie waar je niet meer zonder kunt als je hem een keer gebruikt hebt.

Je bestelt de Apple Watch Series 8 of de Apple Watch SE het best bij Apple, Coolblue of Bol.com. Beide toestellen zijn inmiddels in de voorverkoop gegaan.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!