Terug naar Dit mis je op de Apple Watch SE (en tóch is het een prima deal)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Koopadviezen

Dit mis je op de Apple Watch SE (en tóch is het een prima deal)

Door Laura Grootaarts16 september 2020 14:523 min. leestijd6

Apple heeft gisteren twee nieuwe Apple Watch-modellen gepresenteerd. De Apple Watch Series 6 is het vlaggenschip, met een startprijs van € 429. En dan is er de Apple Watch SE, die voor nog geen € 300 over de toonbank gaat. Op het eerste gezicht lijken de horloges identiek, maar natuurlijk heeft Apple wat concessies moeten doen om de SE zo betaalbaar te kunnen houden. Welke zaken mis je precies op de SE? Apple Watch SE vs Apple Watch Series 6: dit is wat je moet weten!

Apple Watch Series 6

1. Always-on display

De displays van de Apple Watch Series 6 en de Apple Watch SE lijken bijzonder veel op elkaar: in beide gevallen gaat het om een gitzwart oled-display met afgeronde hoeken. Maar de Series 6 heeft een Always-on display dat altijd aan staat, en waarop de tijd en je activiteiten dus altijd afleesbaar zijn. De SE gaat op zwart. Je moet hem activeren om de wijzerplaat te kunnen zien: hiervoor beweeg je je pols, tik je op het scherm of geef je een zwenkje aan de digitale kroon.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

2. Kleuren en materialen

Voor de Apple Watch Series 6 kondigde Apple gisteren twee nieuwe kleuren aan: blauw en rood. Bij de SE blijft het kleurenpalet beperkt tot zilver, spacegrijs en goud.

De Series 6 is verkrijgbaar in aluminium, roestvrij staal en titanium, de SE alleen in aluminium. Maar … de roestvrij stalen en titanium versie van de Series 6 zijn hier helaas niet verkrijgbaar. Kortom: er valt alsnog niks te kiezen.

3. Gezondheidsfuncties

De Apple Watch krijgt steeds meer gezondheidsfuncties, maar bij de SE heeft Apple hierop duidelijk beknibbeld. Zo heeft dit horloge geen Ecg-app voor het maken van hartfilmpjes. Ook de grootste nieuwe functie van de Apple Watch Series 6, de Saturatie-app, zul je moeten missen.

Toch zijn er ook heel veel dingen die de SE wél kan. Hij waarschuwt je bij een te hoge, te lage of onregelmatige hartslag. Hij heeft valdetectie: als het horloge merkt dat je hard gevallen bent, kan hij automatisch de hulpdiensten bellen. En met de app Geluid waarschuwt de SE je als je omgevingsgeluid te hard is.

4. Chip

De Apple Watch Series 6 heeft de beste en nieuwste chip: een S6-chip. Die is zo’n twintig procent sneller dan de S5-chip uit de SE – wat overigens ook nog steeds een uitstekende chip is. We kennen die chip van de Apple Watch Series 5 uit 2019, en daarop laden apps nog altijd razendsnel.

De Series 6 heeft daarnaast nog een U1-chip die volledig ontbreekt op de SE. De U1-chip is bedoeld voor zeer nauwkeurige locatiebepaling. Op dit moment doet Apple echter nog niet heel veel met deze chip. Misschien komt daar nog verandering in, het is even afwachten.

En dit is hetzelfde …

  • Verkrijgbaar in 40 of 44 mm.
  • Waterbestendig tot 50 m.
  • Diverse gezondheidsfuncties (valdetectie, SOS-noodmelding, hartslagwaarschuwingen, decibelwaarschuwingen).
  • Kompas.
  • Zelfde bandjes.
  • Batterijduur van 18 uur.
  • Geschikt voor watchOS 7.

Conclusie

Apple Watch SE

De Apple Watch SE is € 130 goedkoper dan de topper van dit moment, de Apple Watch Series 6. We verwachten dat de SE het populairste model gaat worden, want voor veel mensen biedt de SE alle noodzakelijke opties. De Apple Watch Series 6 koop je als je je gezondheid scherp in de gaten wilt houden met de Ecg-app en de saturatie-app. Als je dat niet van plan bent, dan betaal je die 130 euro extra dus voor een nóg snellere chip, een (weliswaar superhandig) Always-on display en misschien een kleurtje. Is dat het je waard?

De Apple Watch Series 6 en Apple Watch zijn nu al te koop bij Apple. Inmiddels zijn ze ook verkrijgbaar bij Coolblue en Bol.com.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

6
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Alain
Lezer
Alain

De 6 heeft wel een veel helderder display en dit heeft geen invloed op de batterij. Kan handig zijn in de buitenlucht. Voor wie dit een belangrijk gegeven is…

Johan Hagen
Lezer
Johan Hagen

Is het bandje ook te verstellen? En wordt de getoonde tijd de GPS tijd, dus altijd gelijk?

Richard Spoelstra
Lezer
Richard Spoelstra

Kun je op beide ook muziek luisteren zonder je IPhone (met Apple Music)?

aquioty
Lezer
aquioty

ja