Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple Watch Series 3 of 4: welke past het best bij jou?

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
Apple Watch 3 of 4


Lees verder na de advertentie

Misschien ben je er al uit: je wilt een Apple Watch kopen. Maar moet je kiezen voor de Apple Watch 3 of Apple Watch 4? De eerste heeft een groter scherm en de laatste technologische snufjes, maar het oudere model is een stuk goedkoper. Dus, welke Apple Watch past het best bij jou?

Apple Watch 3 of Apple Watch 4?

Sinds september is de compleet vernieuwde Apple Watch te koop: de Apple Watch Series 4. De smartwatch is een grote update – letterlijk en figuurlijk. We lichten de belangrijkste verbeteringen uit en vertellen of je voor de Apple Watch 3 of 4 moet gaan.

Ontwerp

Het belangrijkste verschil tussen de twee zit misschien wel in het scherm. De Apple Watches zijn ongeveer even groot, maar de Series 4 heeft een scherm dat ruim dertig procent groter is dan de Series 3. En dat terwijl de nieuwste Watch niet eens veel groter is dan zijn voorganger. Het verschil komt vooral doordat randen een stuk smaller zijn geworden; bij de Series 4 (rechts op bovenstaande afbeelding) laat de voorkant hierdoor meer scherm zien.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Dit grotere scherm ziet er prachtig uit; het loopt elegant rond af in de hoeken en eromheen heeft het smallere randen. Tekst en beeld zijn beter te zien op het scherm en elementen worden groter weergegeven, waardoor de Watch gemakkelijker te bedienen is.

Formaat

De Apple Watch 4 is verkrijgbaar in twee formaten: 40 en 44 mm. Dat is een fractie groter dan de formaten van de Apple Watch 3 (38 en 42 mm), maar dat valt niet zo op. Wat je misschien meer merkt is dat de kast van de Series 4 dunner is: 10,7 in plaats van 11,4 mm dik.

Wat bovendien interessant is, is dat de kleinere Series 4 meer scherm biedt dan de grotere Series 3. De resoluties:

  • Apple Watch Series 3 (38 mm): 340 x 272.
  • Apple Watch Series 3 (42 mm): 390 x 312.
  • Apple Watch Series 4 (40 mm): 394 x 324.
  • Apple Watch Series 4 (44 mm): 448 x 368.

Batterijduur

Met de Apple Watch Series 3 houden we het ongeveer twee dagen uit met één lading. En met de Series 4? Ongeveer net zo lang. De accu van de nieuwste Apple Watch is verbeterd, waardoor het grotere scherm niet gepaard gaat met sneller leeglopende batterij.

Processor, speaker en haptische feedback

Apple Watch Series 4

De Apple Watch 4 draait op de snellere S4 dual-coreprocessor. Volgens Apple is die twee keer sneller dan de S3 van de Series 3, waardoor apps sneller laden en beter presteren. Toch merk je dit snelheidsverschil niet zo – het is wat ons betreft geen reden om voor het nieuwste model te gaan. Pas wanneer je de smartwatches naast elkaar legt valt het verschil je op.

Verder heeft de nieuwste Watch een krachtigere speaker; die is tot 50 procent luider. Telefoongesprekken en walkietalkies zijn beter verstaanbaar. Ook ben je zelf beter te verstaan, dankzij een nieuwe positie van de microfoon.

Een andere verbetering van de Series 4 is de haptische feedback die de digitale kroon je geeft. Bij het scrollen door lijsten of inzoomen voel je kleine tikjes; alsof je echt aan een tandwieltje draait.

Valdetectie en ECG

Valdetectie

Een interessante functie van de Series 4 (die de Series 3 niet heeft) is valdetectie. Door een verbeterde gyroscoop kan de Apple Watch bewegingen en schokken beter interpreteren, waardoor hij het merkt als je valt. Als je valt en niet meer in beweging komt, dan worden de hulpdiensten automatisch gewaarschuwd.

Daarnaast kan de Apple Watch een elektrocardiogram (ECG) maken, maar die functie is nog niet beschikbaar in Nederland.

Prijs

De Series 4 brengt dus heel wat verbeteringen met zich mee – en dat uit zich ook in de prijs. Bij het nieuwste model begint de prijs vanaf € 429 en de oudere Series 3 heeft een startprijs van €299. Dit zijn de Apple Watch prijzen:

  • Apple Watch Series 3 (38mm): € 299
  • Apple Watch Series 3 (42 mm): € 329
  • Apple Watch Series 4 (40mm): € 429
  • Apple Watch Series 4 (44 mm): € 459

Apple Watch 3 of 4?

Tijd om het oordeel te velen: moet je gaan voor de Apple Watch 3 of 4? Een eenduidig antwoord geven is lastig, want het hangt af van wat je ermee wilt.

Als je ruim € 400 over hebt voor een goede smartwatch, kun je in ieder geval niet om de Series 4 heen. De krachtige chip, geavanceerde sensoren en het grotere scherm maken het de beste smartwatch van het moment.

Zeker als je de Apple Watch vooral interessant vindt vanwege de gezondheidsfuncties, moet je voor het nieuwste model gaan. De Series 4 beschikt over valdetectie en ECG voor het maken van hartfilmpjes. Functies die je nooit nodig hoopt te hebben, maar die je leven kunnen redden.

Verder kan de Apple Watch Series 3 bijna alles wat de Series 4 ook kan, alleen werkt het op het nieuwste model nét wat sneller en gebruiksvriendelijker dankzij de snellere chip en grotere scherm. Maar dat merk je vooral als je al eerder een Apple Watch hebt gehad.

Wil je de Apple Watch vooral gebruiken als sporthorloge, dan kun je ook prima uit de voeten met de Apple Watch Series 3. Ook die heeft een gps waarmee je de snelheid en aangelegde afstand bijhoudt. Ook meet je je hartslagsensor via je pols. Bovendien maken alle sportfuncties deel uit van de software en de nieuwste watchOS 5 werkt ook op de Series 4.