Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple Pencil kopen: welke heb je nodig – of moet je nog even wachten?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Pencil usb-c vs. Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2

Welke Apple Pencil heb jij nodig om te tekenen, schrijven en krabbelen? Er zijn drie varianten van de iPad-stylus te koop – en er lijkt een vierde onderweg te zijn. Het is een gecompliceerd verhaal, maar we lopen het stap voor stap met je door.

Lees verder na de advertentie

2023 was een vreemd jaar voor de iPad: voor het eerst in de 13-jarige geschiedenis van de tablet bracht Apple geen enkel nieuw model uit. Toch was het niet helemaal stil op iPad-gebied, want Apple lanceerde tegen alle verwachtingen in wel een nieuwe Apple Pencil – en hij is nog de goedkoopste in het rijtje ook!

Maar ren nu niet naar de winkel om daar naar deze allernieuwste versie te vragen, want de nieuwste betekent in het geval van de Apple Pencil zeker niet de beste. Sterker nog: hij legt het in bepaalde opzichten zelfs af tegen de allereerste Pencil uit 2015, die nog altijd verkrijgbaar is. Bovendien is het nog maar de vraag of hij geschikt is voor jouw iPad. En bovendien: kun je niet beter wachten op de volgende versie?

Het assortiment

kooptip

Welke Apple Pencils kun je kopen bij Apple? Tijd voor een korte introductie.

Apple Pencil 1e generatie € 119

Apple Pencil 1

De eerste Apple Pencil dateert uit 2015 en ziet er duidelijk anders uit dan de andere twee Pencils. Hij is rond, met een gladde afwerking. Op de achterzijde zit een dopje en daaronder schuilt een Lightning-connector. Deze prik je in de iPad om ‘m op te laden, maar ook om te koppelen (‘pairen’). Schrijven, schetsen, tekenen, schilderen: met deze Pencil doe je het allemaal zonder ook maar enig merkbare vertraging. Hij is druk- en kantelgevoelig, en dat merk je met name tijdens het tekenen. Duw je harder, dan worden de lijnen dikker. Houd je hem scheef, dan worden de lijnen breder.

Apple Pencil 2e generatie € 149

Apple pencil

De tweede Apple Pencil verscheen in 2018. Hij wijkt duidelijk af van de eerste Pencil: hij heeft een platte zijde, een beetje zoals een hoekig potlood, en hij heeft een matte afwerking. In gebruik merk je eigenlijk weinig verschil met de eerste ­Apple Pencil, want ook deze is druk- en kantelgevoelig. Het verschil zit hem met name in het opladen en pairen. Dat is draadloos: hiervoor ‘kleef’ je de Pencil magnetisch tegen de zijkant van de iPad aan. Daarmee is je Apple Pencil ook meteen mooi opgeborgen. Ook zijn er wat extra’s, zoals dubbel tikken om van gereedschap te wisselen.

Apple Pencil met usb-c € 95

Apple Pencil 2023

De derde Apple Pencil verscheen in 2023 en er is een reden dat Apple hem niet de ‘Apple Pencil 3e generatie’ heeft genoemd. Het is geen vernieuwende opvolger, maar een goedkoper alternatief. Hij heeft de looks van de tweede; mat en met een platte zijkant. Maar hij is een stukje korter. En als je goed kijkt, zie je aan de achterzijde een uitschuifbaar kapje voor de usb-c poort. Deze Pencil moet je net zoals die van de eerste generatie bedraad opladen en ook het pairen verloopt niet draadloos. Wel kun je hem aan de zijkant van de iPad kleven, maar dat is dan puur om hem op te bergen. Deze Apple Pencil is kantelgevoelig, maar als enige van de drie niet drukgevoelig.

Apple Pencil: welke iPad matcht?

Er is helaas geen universele Apple Pencil die werkt in combinatie met alle mogelijke iPads. Goed opletten dus, voordat je een ­Apple Pencil koopt. Want kies je de verkeerde, dan kun je er niks mee. Hieronder lees je welke iPads matchen met welke Apple Pencil. En misschien ten overvloede: een Apple Pencil werkt niet op je iPhone of de trackpad bij je Mac. Hij is er exclusief voor de iPad.

Compatibiliteit Apple Pencil 1e generatie

9,7-inch iPad Pro
10,5-inch iPad Pro
12,9-inch iPad Pro (1e en 2e generatie)
iPad (6e generatie en nieuwer. Voor de iPad van de 10e generatie heb je een usb-c-naar-Apple Pencil-adapter nodig. Die wordt sinds 2022 meegeleverd bij de Pencil.)
iPad mini 2019
iPad Air 2019

Compatibiliteit Apple Pencil 2e generatie

11-inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer)
12,9-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer)
iPad mini 2021
iPad Air (4e generatie en nieuwer)

Compatibiliteit Apple Pencil met usb-c

11-inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer)
12,9-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer)
iPad (10e generatie)
iPad mini 2021
iPad Air (4e generatie en nieuwer)

De oplettende lezer ziet het al: in sommige gevallen valt er eigenlijk niets te kiezen.

Heb je een iPad die in het eerste rijtje staat, dan is je enige optie de Apple Pencil 1e generatie. In dat geval kun je nu stoppen met lezen – je iPad heeft de keuze al bepaald. Ténzij je de iPad 10e generatie hebt, dat is een vreemde eend in de bijt. Dit is de enige iPad die ondersteuning heeft voor de Apple Pencil 1e generatie én de Apple Pencil met usb-c.

Heb je een iPad uit het tweede en derde rijtje – ze overlappen elkaar grotendeels – dan heb je wel nog iets te kiezen. Wordt het een Apple Pencil 2e generatie, of past de betaalbaardere Apple Pencil met usb-c toch beter bij jou? Of, in het geval van die rare iPad 10e generatie: die van de eerste generatie of usb-c? We zetten de verschillen voor je op een rij.

Apple Pencil verschillen (en overeenkomsten)

Nauwkeurig, snel en kantelgevoelig

Welke Apple Pencil je ook kiest, ze werken alle drie tot op de pixel nauwkeurig en er is nauwelijks vertraging. Daardoor voelt het bijna aan alsof je met een echt potlood aan het werk bent. De enige spelbreker in dezen kan de iPad zelf zijn: een ‘gewone’ iPad heeft geen volledig gelamineerd display, waardoor er een glazen laagje lijkt te zitten tussen de Pencil en dat wat je schrijft of ­tekent. Als dat je stoort, heb je eigenlijk een andere iPad nodig – maar dat is weer een ander koopadvies. Verder zijn alle Apple Pencils kantelgevoelig: houd ze scheef voor bredere lijnen, schaduwen en markeringen.

Drukgevoeligheid

Drukgevoeligheid houdt in dat je donkere, vette lijnen zet door harder te duwen. En kleur je vlakken in, dan wordt de kleur hierdoor intenser. Maar je kunt ook bijna onzichtbaar schetsen door slechts lichte druk te zetten. Essentieel als je veel tekent, bijvoorbeeld in een creatieve app als Procreate. De Apple Pencil van de 1e en de 2e generatie zijn beide drukgevoelig, wat ze uitermate geschikt maakt voor tekenaars. Maar de nieuwste Apple Pencil heeft geen drukgevoeligheid – het is een van de concessies die Apple gedaan heeft om de prijs te drukken.

Apple Pencil opladen, pairen en opbergen

Om de Apple Pencil 1e generatie op te laden, haal je het dopje eraf: de Lightning-aansluiting die dan tevoorschijn komt, prik je in de poort van de iPad. Dit is ook de manier om de Pencil te koppelen. Er wordt een Lightning-adapter meegeleverd voor opladen met een iPhone-oplader, en een usb-c-naar-Apple Pencil-adapter speciaal voor opladen en koppelen met de iPad 10e generatie, want die heeft een usb-c-poort.

De Apple Pencil 2e generatie is een stuk praktischer. Die kleef je met de platte zijkant magnetisch aan de lange zijde van de iPad. En daarmee slaat Apple niet één, niet twee, maar drie vliegen in een klap: de Apple Pencil is zo direct gekoppeld, altijd opgeladen én netjes opgeborgen. Geen dopjes of verloopstukjes die kwijtraken; geen Apple Pencil die in zijn geheel kwijtraakt.

De Apple Pencil met usb-c houdt het midden tussen de eerste en de tweede generatie. Schuif het uiteinde opzij (het blijft wel vastzitten) om een usb-c-aansluiting te onthullen: prik hier een usb-c-oplaadkabel in, en prik het uiteinde daarvan in je iPad of een lichtnetadapter om de Pencil op te laden. Ook het koppelen verloopt via een usb-c-kabeltje. Je kunt deze Apple Pencil tegen de zijkant van de iPad klikken, maar dat is puur om hem op te bergen.

Geavanceerde functies

De 2e generatie Apple Pencil heeft naast het draadloos opladen en koppelen nog één exclusieve functie: door met je wijsvinger dubbel te tikken op de voorzijde van de Pencil, kun je snel van tekengereedschap wisselen. Bijvoorbeeld van potlood naar gum en weer terug. Heb je de allernieuwste iPad Pro, dan bieden zowel de Apple Pencil 2e generatie als de Apple Pencil met usb-c de hover-optie: je ziet dan, nog voordat je Pencil het scherm raakt, al exact waar de punt belandt. Zo kun je nog nauwkeuriger werken.

Welke Apple Pencil moet je kopen?

Soms heb je niks te kiezen

We zeiden het net al: soms valt er niks te kiezen. Als je een iPad hebt die compatibel is met de Apple Pencil 1e generatie, dan is dat doorgaans je enige optie. Tenzij je de iPad 10e generatie hebt, maar daar komen we zo nog op terug.

Wel of niet drukgevoelig?

Heb je een iPad die werkt met de Apple Pencil 2e generatie, dan werkt die sowieso ook met de Apple Pencil met usb-c, en dan moet je wel degelijk dingen gaan afwegen. Als je de Apple Pencil wilt gebruiken voor creatieve toepassingen, dan is het wederom een no-brainer: laat die nieuwe Apple Pencil met usb-c links liggen. Door het ontbreken van drukgevoeligheid, word je enorm beperkt in je creatieve mogelijkheden. Wat jij nodig hebt, is de Apple Pencil 2e generatie.

Per se de goedkoopste

Denk je: joh, ik kan alleen maar harkpoppetjes tekenen, ik wil de Apple Pencil vooral gebruiken om te schrijven of te annoteren? Dan kan de Apple Pencil met usb-c voor jou een prima keuze zijn. Bedenk daarbij dat je het draadloos koppelen en opladen mist – magnetisch vastklikken aan de zijkant kan gelukkig wel, maar is alleen bedoeld voor het opbergen van de Pencil. Je moet voor jezelf uitmaken of je de meerprijs van 55 euro gerechtvaardigd vindt voor minder gedoe met kabeltjes.

Die rare iPad 10

En dan ten slotte nog die gekke iPad 10, de enige waarbij je moet kiezen tussen de Apple Pencil 1e generatie en de Apple Pencil usb-c. Maar ook hier blijft het belangrijkste afweegpunt: wel of niet drukgevoelig? De tekenaars kiezen voor de drukgevoelige Apple Pencil 1e generatie, de schrijvers voor de niet-drukgevoelige usb-c-versie. Wat je in dit geval ook kiest, je hebt hoe dan ook gedoe met kabeltjes en verloopstukjes.

Apple Pencil Alternatief

Logitech Crayon

Een goedkoper alternatief voor de Apple Pencil is de Logitech Crayon. Deze is geschikt voor alle iPads van 2018 en nieuwer en is ontwikkeld met Apple Pencil-technologie. Hij is pixelprecies en kantelgevoelig, maar net zoals bij de Apple Pencil met usb-c mis je wel de drukgevoeligheid. De Crayon is oorspronkelijk bedoeld voor het onderwijs, wat zich vooral uit in het robuustere design. Er is een Lightning-versie van € 79,99 en een usb-c-versie van € 89,99. Je koopt hem bij winkels als Coolblue.

Apple Pencil kopen

Wil je een versie van de Apple Pencil kopen? Dat kan bij Apple zelf, zowel online als via de fysieke Apple Store. Maar je vindt de stylus ook bij veel andere (web)winkels. Daar worden regelmatig kortingsacties gehouden en zijn de prijzen veel aantrekkelijker. Kijk dus vooral even rond!

Apple Pencil kopen bij: Amazon | Bol.com | Coolblue | MediaMarkt

Wat brengt de toekomst?

Inmiddels zijn er geruchten over weer een volgende Apple Pencil. Het huidige ontwerp, waarbij de Apple Pencil via twee magnetische geleiders aan de zijkant aan een iPad wordt bevestigd om op te laden, vraagt veel interne ruimte en past niet goed bij de recente ontwerpveranderingen van de iPad, zoals de selfiecamera op de lange zijde.

Er wordt gespeculeerd dat Apple de nieuwe Apple Pencil zou kunnen uitrusten met zowel inductie- als USB-C-oplaadmogelijkheden. Apple zou dan het opladen via inductie kunnen herzien om minder ruimte in beslag te nemen, zodat de stylus tussen twee speakers aan de korte zijde van iPads bevestigd kan worden.

Verder gaan er geruchten dat de Apple Pencil verwisselbare tips krijgen. Deze tips zouden via een magnetische verbinding kunnen worden bevestigd en zouden zowel het fysieke gevoel als de reactie van de software kunnen beïnvloeden. Ze geven dan meer gevoel voor het materiaal waarmee je werkt, zodat het voelt alsof je echt schildert met een penseel of tekent met een potlood.