Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
koopadvies Apple Pencil

Apple Pencil usb-c vs. Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2: welke heb je nodig?

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple Pencil usb-c vs. Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2

Er zijn inmiddels drie versies van de Apple Pencil, maar welke heb jij nodig? Dat hangt af van allerlei factoren. Hieronder vind je alles wat je moet weten. Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2 vs. Apple Pencil usb-c: dit zijn de verschillen.

Lees verder na de advertentie

Apple Pencil usb-c vs. Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2: wat is er aan de hand?

De Apple Pencil is Apple’s eigen stylus, speciaal voor de iPad. Zie het maar als een digitaal tekenpotlood: je kunt er onder andere mee schrijven, schetsen en aantekeningen maken. In de meeste gevallen kun je zelfs volwaardige tekeningen maken.

Inmiddels zijn er drie versies van de Apple Pencil. Lange tijd waren er alleen de Apple Pencil 1 en 2, en gezien die alleen met specifieke iPads werkten, had je geen keuze en was het meteen duidelijk welke versie je nodig had. Maar nu is er ook de Apple Pencil usb-c, en die maakt alles net wat ingewikkelder. Hier hebben we de belangrijkste verschillen op een rij gezet.

kooptip

Compatibiliteit

Cruciaal is de compatibiliteit met de iPad. Het is immers niet zo dat de drie Pencils met al Apple’s tablets werken: welke stylus je nodig hebt, is deels afhankelijk van het iPad-model dat je hebt. Zo is er geen een iPad die zowel met de Apple Pencil 1 als Apple Pencil 2 werkt. Maar de Apple Pencil usb-c heeft wel enige overlap.

Hieronder vind je per stylus een overzicht van de iPad-modellen waarmee de betreffende Apple Pencil compatibiliteit heeft.

Apple Pencil 1:

 • 12,9-inch iPad Pro (1e en 2 generatie)
 • 10,5-inch iPad Pro
 • 9,7-inch iPad Pro
 • iPad Air (3e generatie)
 • iPad (6e generatie en nieuwer)
 • iPad mini (5e generatie)

Apple Pencil 2:

 • 12,9-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer)
 • 11-inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer)
 • iPad Air (4e generatie en nieuwer)
 • iPad mini (6e generatie)

Apple Pencil usb-c:

 • 12,9-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer)
 • 11-inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer)
 • iPad Air (4e generatie en nieuwer)
 • iPad (10e generatie)
 • iPad mini (6e generatie)

Opladen en koppelen

De Apple Pencils moet je op verschillende manieren opladen en koppelen. De Apple Pencil 1 stop je simpelweg in de Lightning-aansluiting van de iPad. De Apple Pencil 2 maakt het nog gemakkelijker: klik ‘m magnetisch op de zijkant van de iPad en hij begint vanzelf met koppelen of laden. Maar dat werkt dus alleen met compatibele iPads.

iPad 2022 Apple Pencil

De Apple Pencil usb-c kun je niet magnetisch opladen of koppelen, maar ook niet door ‘m in de aansluiting van de iPad te stoppen. In plaats daarvan moet je er een usb-c-kabeltje in stoppen en ‘m zo aan de iPad of oplader leggen. De betreffende aansluiting vind je onder het dopje.

De Apple Pencil usb-c komt dan ook vooral van pas voor de iPad 2022. Dit is de eerste ‘gewone’ iPad met usb-c, maar voorheen was dit model alleen compatibel met de Apple Pencil 1, die nog een Lightning-aansluiting had. Die stylus in de iPad steken gaat dus niet: wilde je de stylus opladen of koppelen, dan had je een extra ‘Lightning-naar-usb-c-adapter’ nodig. En dat werkte nogal omslachtig. Met de Apple Pencil usb-c heb je die adapter niet meer nodig, een kabeltje is al genoeg. Ook kun je deze Apple Pencil magnetisch aan de iPad 2022 vastmaken – maar dan laadt hij dus niet op.

Functies

Voordat je een Apple Pencil bestelt, is het belangrijk om jezelf af te vragen waarvoor je hem gaat gebruiken. Wil je simpelweg schrijven en aantekeningen maken? Of wil je ook digitaal tekenen met een app als Procreate?

Apple Pencil 3 verwachtingen

Ben je van plan te tekenen, dan is de Apple Pencil usb-c eigenlijk geen optie. Dit is namelijk Apple’s enige stylus zonder drukgevoeligheid. Dat wil zeggen: hoe harder je drukt, hoe dikker en/of vetter je penseelstreken worden. Deze functie is cruciaal bij digitale kunst, dus in dat geval kun je beter voor de Apple Pencil 1 of 2 gaan.

Overigens zijn er nog meer verschillen qua functies. Hieronder vind je per stylus een overzicht van de Apple Pencil-functies:

Prijs

Ook qua prijs verschillen de modellen van elkaar. De duurste versie is de Apple Pencil 2, maar daar krijg je dus ook de meeste functies voor terug. Daarna volgt de Apple Pencil 1, met de Apple Pencil usb-c daar vlak achter. Laatstgenoemde is gloednieuw, en wordt door Apple omschreven als ‘de meest betaalbare Pencil’. Hij is dus bedoeld voor iPad-gebruikers die graag een stylus van Apple hebben, maar niet de hoofdprijs willen betalen.

De Apple Pencil prijzen zijn als volgt:

ModelApple Pencil usb-cApple Pencil 1Apple Pencil 2
Adviesprijs€ 95€ 119€ 149

Apple Pencil usb-c vs. Apple Pencil 1 vs. Apple Pencil 2: ons advies

Wil je simpelweg de goedkoopste Pencil en heb je geen interesse in tekenen? Dan is de Apple Pencil usb-c je beste keuze, mits je een compatibele iPad hebt. Ook in het geval van de iPad 2022 raden we hem aan, gezien het koppelen en opladen dan een stuk gemakkelijker wordt.

Apple Pencil 2023

Als je juist een geavanceerdere Pencil wilt en hier ook digitale tekeningen mee wilt maken, dan raden we je de Apple Pencil 1 of Apple Pencil 2 aan. Je hebt geen keuze welke stylus het wordt: het iPad-model dat je hebt, bepaalt voor je. Controleer dus goed welke Apple-tablet je hebt voordat je de stylus koopt!

Apple Pencil kopen

Wil je een versie van de Apple Pencil kopen? Dat kan bij Apple zelf, zowel online als via de fysieke Apple Store. Maar je vindt de stylus ook bij veel andere (web)winkels. Daar worden regelmatig kortingsacties gehouden en zijn de prijzen veel aantrekkelijker. Kijk dus vooral even rond!

Apple Pencil kopen bij: Amazon | Bol.com | Coolblue | MediaMarkt