Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

27-inch iMac niet meer te koop: dit zijn je alternatieven

Auteur: Ward Edema
0 reacties
27-inch iMac alternatieven

Apple heeft stilletjes de 27-inch iMac uit de verkoop gehaald na de introductie van de Mac Studio en Studio Display. Welke Mac moet je nu hebben als je een groter scherm wilt? Dit zijn de 27-inch iMac alternatieven.

Einde 27-inch iMac

Het was toch wel een beetje een verrassing: na een avond vol aankondigingen was er opeens een lid van de Mac-familie verdwenen. De 27-inch iMac kreeg na de toevoeging van een 5K-display in 2014 enkel nog interne upgrades, en draaide nog steeds op een Intel-processor. Daarmee had hij dus zijn beste tijd wel gehad.

Toch is het een flink gemis voor gebruikers die een Mac willen met een groot scherm, en de vraag is of de grotere iMac ooit nog terugkeert. Tijdens het Apple-event werd namelijk aangegeven dat er nog maar één Mac de transitie naar Apple Silicon gaat maken: de Mac Pro.

27-inch iMac alternatieven

Met de komst van de Mac Studio en het 27-inch Studio Display en het gelijktijdige verdwijnen van de 27-inch iMac, maakt Apple duidelijk wat zij als alternatief zien voor het verdwenen model. Dit is vrij logisch: het display is immers bijna gelijk aan die van de iMac, en heeft alle functies die je anders ook had zoals ingebouwde speakers, een goede webcam en microfoons.

Er is alleen één probleem: koop je een Mac Studio en een Studio Display bij elkaar, dan ben je minstens € 4108 kwijt. Dat is véél meer dan de € 2099 die je voorheen voor de grote iMac betaalde, en dan heb je er ook nog eens geen toetsenbord of muis bij. Dit prijsverschil is overigens wel te verklaren: de Mac Studio is vele malen sneller dan de iMac.

Mac mini en Studio Display

Mac mini Studio Display

Maar wat nou als je iets vergelijkbaars wilt qua prijs en snelheid? Dan kun je beter kijken naar een combinatie van het Studio Display en de Mac mini met M1-chip. Deze kosten bij elkaar € 2578, uitgaande van het instapmodel van de Mac mini met 256 GB opslag en 8 GB werkgeheugen.

Dit is alsnog bijna 500 euro duurder dan de 27-inch iMac, maar er volgt later nog een besparing. Dit komt omdat je de Mac mini simpelweg kunt vervangen als de M1-chip niet meer voldoende is, terwijl je het scherm kunt laten staan. Dit in tegenstelling tot de iMac, waarbij je bij een verouderde chip ook direct een goed display moest weggooien.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Toekomst van de iMac

Het is niet uitgesloten dat er alsnog nieuwe 27-inch iMac komt. Er gaan namelijk al langer geruchten over een iMac Pro 2022. Dit model zou geleverd worden met de M1 Pro- en M1 Max-chips, en heeft ook een vergelijkbaar scherm met zijn voorganger.

Maar de komst van dit model is nu verre van zeker, met name omdat er dus Macs en displays van Apple zijn die in het vaarwater van dit model zouden zitten. Zoals de Engelsen zeggen: only time will tell.

27-inch iMac kopen

iMac 2019

De 27-inch iMac is niet meer te koop bij Apple, maar voorlopig is hij nog wel beschikbaar bij Apple-resellers zoals Amac, Coolblue en Bol.com – zolang de voorraad strekt.

Ons advies is om echter niet voor deze optie te gaan: de Intel-chip in de 27-inch iMac is trager dan Apple’s M1-chip, en wordt waarschijnlijk een stuk minder lang ondersteund als het om macOS-updates gaat. Het loont dus met name voor de toekomst echt om nu voor een Mac te gaan met een Apple Silicon-chip.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!