Terug naar MacBook Air 2022
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

MacBook Air 2022

Door Ward Edema2 februari 2022 15:325 min. leestijd

Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat de MacBook Air z’n huidige design kreeg, compleet met usb-c-poorten en een Retina-display. Dit jaar gaat het ontwerp op de schop, en krijgt bijna elk deel van de Air een upgrade. Wij zetten alle verwachtingen voor je op een rij in dit dossier over de MacBook Air 2022.

MacBook Air 2021 kleuren

MacBook Air 2022 verwachtingen in het kort

 • Ook bekend als MacBook
 • Aankondiging in april of juni 2022
 • Totaal nieuw ontwerp in meerdere kleuren
 • Mini-led-scherm met beter contrast, hogere helderheid en HDR (High Dynamic Range)
 • Snellere M2-chip met 10 grafische cores
 • MagSafe 3 magnetische oplaadpoort
 • Nieuwe 1080p-webcam
 • Hogere startprijs dan het huidige model, naar verwachting tussen € 1199 en € 1299

MacBook Air 2022 of MacBook 2022?

Dit moet direct even genoemd worden: de nieuwe MacBook Air heet misschien wel helemaal niet MacBook Air. Er gaan namelijk geruchten dat Apple dit jaar de ‘Air’-naam laat vallen om de productlijn wat te versimpelen. In dat geval heb je de normale MacBook, en de MacBook Pro – precies zoals voor 2008. Wij noemen het nieuwe model voor het gemak toch nog maar even MacBook Air, maar dat is dus onder voorbehoud.

Nieuw ontwerp

MacBook Air 2022 design

De MacBook Air 2022 krijgt een volledig nieuw ontwerp. Het aflopende design, waarbij de achterzijde dikker is dan de voorzijde, maakt plaats voor een plat design.

Het scherm krijgt net als de MacBook Pro een notch (een inkeping voor de webcam) en heeft witte randen, zoals op de 24-inch iMac. Ook het zwarte toetsenbord wordt vervangen door een witte variant, en het subtiele spacegrijs/zilver/goud maakt plaats voor felle kleuren. De verwachting is dat dit dezelfde kleuren worden die we al zagen op de iMac.

De iPhone SE 2022 nu tot €72 korting en 3 maanden gratis Apple TV+!

De iPhone SE 2022 nu tot €72 korting en 3 maanden gratis Apple TV+!

• Hoge korting op internetbundels
• Dubbele data als je internet van KPN hebt

Mini-led-scherm

Mini-led was tot nu toe alleen beschikbaar bij een select aantal Pro-apparaten: het Pro Display XDR, de 12,9-inch iPad Pro, en de MacBook Pro 2021. Nu komt het voor het eerst naar een Apple-apparaat buiten de Pro-reeks.

MacBook Pro 2021 display

Mini-led is een totaal andere schermtechniek dan wat nu in de MacBook Air zit. Doordat er allerlei individuele zones zijn die aan- of uitgezet kunnen worden, krijg je een veel beter contrast (zwart is echt zwart) en hogere helderheid. Ook zorgt mini-led voor ondersteuning voor HDR. Zo zien je films en series er dus beter uit dan ooit.

Lees meer over mini-led in ons artikel: Het MacBook Pro 2021 scherm is fantastisch – en dit is waarom.

M2-chip

De MacBook Air 2022 krijgt naar verwachting Apple’s nieuwe M2-chip. Dit is de opvolger van de M1, Apple’s eerste eigen Mac-processor die in de huidige Air zit.

De M2 wordt niet véél sneller dan de huidige chip, en zal dus ook niet in de buurt komen van de M1 Pro- en M1 Max-chips die in de nieuwste MacBook Pro zitten. De belangrijkste verandering is op grafisch gebied. Waar je nu nog de keuze hebt uit 7 of 8 grafische rekenkernen, wordt dit bij het nieuwe model een keuze uit 9 of 10.

Verder heb je dezelfde voordelen als bij de M1: superlange accuduur (18 uur), ondersteuning voor iPhone- en iPad-apps, geen wachttijd bij het wekken van je Mac, en nul ventilatoren.

Extra aansluiting

MagSafe 3

Op het gebied van aansluitingen verandert er weinig. We verwachten namelijk (weer) twee usb-c-poorten met USB 4 en een koptelefoonpoort. Er komt echter één poort bij: MagSafe 3. Dit is Apple’s magnetische aansluiting voor opladers die ook op de nieuwste MacBook Pro zit.

Het grote voordeel van MagSafe is dat de bijgeleverde oplaadkabel automatisch uit je Mac floept als je er per ongeluk over struikelt. MagSafe bestaat al sinds 2008, maar verdween op de MacBook Air in 2018. Wij zijn in ieder geval blij dat het terugkomt!

Nieuwe webcam

Dit is toch wel een flink kritiekpunt geweest de afgelopen jaren: de ingebouwde 720p-webcam van de Air. Niet alleen was de resolutie niet zo hoog, maar hij presteerde ook simpelweg slecht in omstandigheden met weinig licht.

Apple webcam

De MacBook Air 2022 krijgt een nieuwe 1080p-webcam. Deze zit ook al op de MacBook Pro 2021, en we kunnen uit ervaring vertellen dat deze camera véél beter is. Hij is een stuk scherper, en presteert goed met weinig licht. Essentieel voor het videobellen!

MacBook Air 2022 prijs en release

De MacBook Air 2022 krijgt waarschijnlijk een iets hoger prijskaartje dan z’n voorganger wegens de duurdere mini-led-schermtechniek. Dit zagen we namelijk eerder ook al gebeuren toen de iPad Pro zo’n scherm kreeg. We denken daarom dat de startprijs, dus van het model met 9 grafische cores, 256 GB opslag en 8 GB geheugen, tussen de € 1199 en € 1299 ligt.

MacBook Air 2022 release

Wanneer de nieuwe MacBook Air uitkomt, is nog niet helemaal duidelijk. Sommige geruchten noemen het voorjaar van 2022, terwijl andere geruchten uitgaan van het najaar. We weten meer nadat Apple z’n eerste evenement van het jaar houdt in maart of april.

De huidige MacBook Air blijft naar verwachting te koop na de release van het nieuwe model. Deze is beschikbaar bij winkels als Coolblue en Amac.

 

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand op unlimited data en 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand op unlimited data en 3 maanden Apple TV+

• En €96 korting op je toestel
• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden