Terug naar iPhone 2019
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 2019

Door Koen van Ekeren16 augustus 2019 10:166 min. leestijd

Ze worden in september verwacht, en de iPhone 2019 geruchten stapelen zich in een rap tempo op. Op deze pagina lees je alles over wat we tot nu toe weten van de 2019 iPhones, zoals het ontwerp, de specs, prijs, releasedatum en meer.

iPhone XI concept

Drie nieuwe iPhones

Verschillende betrouwbare bronnen, zoals Wall Street Journal en analist Ming Chi-Kuo weten het zeker: ook dit jaar brengt Apple drie nieuwe iPhones uit. Het zou gaan om de volgende toestellen:

Daarmee ziet de iPhone line-up er hetzelfde uit als vorig jaar. Ook de iPhone XS en iPhone XS Max hebben een oled-scherm van 5,8 en 6,5 inch, terwijl de goedkopere iPhone XR in het bezit is van een lcd-scherm van 6,1 inch.

Belangrijkste verbeteringen samengevat

iPhone 2019-modellen worden op verschillende vlakken verbeterd. Vooral de camera lijkt grondig te worden herzien. Dit zijn verbeteringen die je kunt verwachten

 • De twee toptoestellen (de opvolgers van de iPhone XS en iPhone XS Max; de iPhone 11 Pro (Max) worden uitgerust met een drievoudige camera.
 • De opvolger van de iPhone XR (de 6,1-inch iPhone) heeft niet één, maar twee camera’s.
 • Door de Ultra Wide-Band (UWB) zijn de iPhones geschikt voor indoor-navigatie.
 • Grotere batterijen.
 • Matglazen behuizing.
 • Verbeterd Face ID.
 • Bilateraal draadloos opladen (hiermee laad je met je iPhone een ander apparaat draadloos op, zoals je AirPods).
 • Werkgeheugen van de 6,1-inch iPhone wordt uitgebreid naar 4GB.

Ontwerp iPhone 2019

iPhone 2019 geruchten

Het ontwerp van de nieuwste iPhones lijkt gelijk te blijven. Opnieuw dus een scherm dat bijna de volledige voorkant beslaat, met Face ID in plaats van Touch ID. Even was er wel sprake van dat Apple iets doet aan de uitsnede voor onder meer de camera: de kenmerkende notch. Volgens geruchten wordt die een stuk kleiner, maar de betrouwbare analist Ming-Chi Kuo spreekt dit tegen. Het meest in het oog springend zijn de veranderingen aan de cameramodule  aan de achterzijde: lees vooral verder.

Drievoudige camera

ontwerp iPhone 2019

De grootste verbeteringen betreffen dit jaar de camera. Geruchten wijzen erop dat het duurste model – die waarschijnlijk de iPhone 11 Pro (Max) heet – een camerasysteem krijgt met drie lenzen. Bij de derde lens gaat het naar verluidt om een groothoeklens.

Momenteel is nog niet helemaal duidelijk hoe deze drievoudige cameralens eruit komt te zien – Apple zou nog met meerdere prototypes werken. Gelekte renders van @Onleaks (zie hierboven) suggereren dat Apple test met de bovenstaande modellen. Op de linkerversie verzamelen de lenzen zich in een vreemde opstelling op een ietwat lompe, vierkante bult. De render daarnaast laat een compleet ander prototype zien, waarbij de camera’s netjes horizontaal zijn uitgelijnd. Volgens recente geruchten zou Apple voor de cameralenzen gebruik willen maken van een nieuwe ‘black coating’-technologie, waardoor ze minder opvallen. Mogelijk ziet het uiteindelijke ontwerp er dus een subtieler en fraaier uit dan bij de bovenstaande renders. De onderstaande CAD-tekeningen laten ook de driehoekige opstelling zien, op een niet al te subtiele camera-bult.

iPhone XI CAD-tekening

Een groot voordeel van een derde lens is dat het de 3D-detectietechnologie kan verbeteren, wat een uitkomst is voor Face ID en augmented reality. Daarnaast maakt het een betere optische zoom mogelijk en verbetert het de cameraprestaties bij weinig licht.

Ook bij de 6,1-inch iPhone, de opvolger van de iPhone XR, lijkt Apple uit te pakken. In plaats van een enkele camera zou het toestel een systeem krijgen met een dubbele lens. Het is onduidelijk welke specificaties de lenzen hebben.

Draadloos opladen met je iPhone 2019

De iPhone 2019 zou in staat zijn tot bilateraal opladen. Dat betekent dat de iPhone in staat is om andere apparaten draadloos op te laden. Bijvoorbeeld de AirPods en de Apple Watch, en misschien zelfs wel een andere iPhone. Het is een beetje vergelijkbaar met hoe je op de iPad Pro 2018 De Apple Pencil oplaadt: gewoon door hem tegen de magnetische zijkant van de tablet te kleven. Bij de iPhone 2019 zou je de AirPods of de Apple Watch erbovenop moeten leggen.

Het einde van 3D Touch?

Een nieuwe iPhone betekent vaak nieuwe functies, maar soms nemen we ook afscheid van iets ouds. Het is nog helemaal niet zeker, maar er zijn veel geruchten over het mogelijke uitfaseren van 3D Touch, waarbij je harder op het scherm kunt duwen voor het oproepen van menu’s met snelle acties. Vorig jaar nam Apple met het toenmalige instapmodel, de iPhone XR, al afscheid van 3D Touch. Bij dat model is 3D Touch deels vervangen door Haptic Touch, waarbij je niet harder, maar langer op het scherm duwt. In iOS 13, het nieuwe besturingssysteem zitten hints naar een toekomst zónder 3D Touch. Bijna alle zaken die je nu nog oproept met 3D Touch, zijn straks namelijk met een Haptic Touch te bereiken.

Specs

iPhone 2019 specs

De iPhone 2019-modellen draaien waarschijnlijk op een A13-chip. Er is nog weinig bekend over deze processor, maar verbeterde chips zorgen doorgaans voor een sprong in prestaties en efficiëntie.

Aan de achterkant van de iPhone XI Pro (Max) zijn zoals gezegd waarschijnlijk drie cameralenzen. Bij twee daarvan gaat het om een camera van 10MP (megapixel) en 14MP. De derde is nog niet bekend. De huidige iPhone XS (Max) heeft twee 12MP-sensoren. Een systeem met twee 14MP-camera’s ligt dan het meest voor de hand, waarbij de derde de lens van 10MP is. Aan de voorkant krijgen de oled-modellen een selfie-camera met een lens van 12 megapixels, claimt Ming-Chi Kuo. Nu doen Apple’s toptoestellen het aan de voorkant nog met een 7-megapixelcamera.

Voor veel smartphonefabrikanten wordt 2019 het jaar van 5G, maar Apple zou daar nog een jaar langer mee wachten. Ook verandert er mogelijk iets aan de aansluiting van de iPhone. De Lightning-connector zou plaatsmaken voor usb-c. Eerder deed Apple dit al bij de iPad Pro 2018. Handig, want het maakt het stuk gemakkelijker om randapparatuur aan te sluiten. Bovendien kun je de iPhone 2019 dan opladen met hetzelfde kabeltje als dat van je MacBook of iPad Pro. De laatste geruchten wijzen er echter op dat de Lightning-poort dit jaar nog behouden blijft.

iCreate 111
iCreate 111
Is jouw Mac al klaar voor Catalina?

Nieuwe iPhone 2019: prijs

We verwachten dat de startprijzen van de toestellen hetzelfde zijn als de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max na de lancering hadden. Dit komt neer op de volgende iPhone 2019 prijzen:

 • iPhone 11 Pro Max: € 1.259.
 • iPhone 11 Pro: € 1.159.
 • iPhone 11: € 859.

Wanneer iPhone 2019?

Waarschijnlijk op 10 september organiseert Apple een evenement waarin de nieuwe iPhones worden onthuld. Op welke dag dat zal zijn is niet bekend – dat maakt Apple doorgaans pas een week vooraf bekend. Meestal vindt de onthulling plaats in de tweede week van september, op dinsdag. Volgens de meest recente geruchten kunnen we de nieuwe iPhone verwachten op 20 september van dit jaar.

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom de iPhone 2019? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Wekelijks Apple nieuws in je mail

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, tips & aanbiedingen!
Volgend dossier
iPhone XR 2019
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden