Terug naar iPhone 12 Pro (Max)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 12 Pro (Max)

Door Koen van Ekeren19 december 2019 11:525 min. leestijd

Terwijl de iPhone 11 Pro nog vers in de schappen ligt, zijn de ogen alweer gericht op Apple’s toptoestel van 2020. Niet zo gek ook, want de iPhone lijkt de grootste upgrade in jaren te krijgen. In dit artikel praten we je bij over het verwachte (nieuwe) ontwerp van de iPhone 12 Pro, de functies, prijs, releasedatum en meer.

iPhone 12 Pro (Max)

Het nieuwe vlaggenschip van Apple komt – net zoals in 2017 en 2018 – in twee formaten. De kleinere broer heet waarschijnlijk de iPhone 12 Pro, de XL-versie de iPhone 12 Pro Max. Maar in tegenstelling tot dit jaar lijkt de schermgrootte niet gelijk te blijven. Zowel de iPhone 12 Pro als iPhone 12 Pro Max krijgt naar verluidt een groter scherm.

Nu heeft de iPhone 11 Pro een schermgrootte van 5,8 inch. Het scherm van zijn opvolger zou een stukje groeien: naar 6,1 inch. Daarmee is hij even groot is als het basismodel: de iPhone 12. Daarnaast zou Apple plannen hebben voor de grootste iPhone ooit. Nu dragen de iPhone XS Max en iPhone 11 Pro Max die titel, met een display van 6,5 inch. Het scherm van de 12 Pro Max zou nog groter zijn: 6,7 inch.

Ontwerp

Sinds de iPhone X uit 2017 veranderde er nauwelijks iets aan het ontwerp. De iPhone XS leek als twee druppels op zijn voorganger en de iPhone 11 Pro was op zijn beurt een kopie van de XS. Maar met de iPhone 2020 lijkt Apple het over een andere boeg te gooien. Volgens verschillende insiders – waaronder de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo – komt er een compleet nieuw design voor de iPhone 12 Pro.

Volgens Kuo krijgt de iPhone 2020 opnieuw een glazen voor- en achterkant met een metalen frame, maar het frame zou meer lijken op het vlakke design van de iPhone 4 in plaats van de afgeronde hoeken die we sinds de iPhone 6 kennen. Daarmee zou de iPhone 12 Pro met de scherpe randen en vlakke zijkanten ook iets weghebben van de huidige iPad Pro, die ook een vlak ontwerp heeft.

Wat ook interessant is, is dat er eindelijk iets lijkt te veranderen aan de notch – de inkeping waarin onder meer de selfiecamera verwerkt zit. Volgens een gerucht van de wisselende betrouwbare Benjamin Geskin had Apple verschillende iPhone-prototypen klaarliggen waarbij de notch was verkleind. Bij één van de prototypen was de hap uit het scherm zelfs zo smal, dat de notch klein genoeg was om in de bovenste rand van de iPhone te passen. Dit zou betekenen dat de inkeping verdwijnt. Meer geruchten over het verdwijnen van de notch hebben we echter nog niet gehoord, dus het blijft een beetje gissen wat er gaat gebeuren. Mocht het er meer bekend zijn over het lot van de notch, dan lees je het in dit dossier.

Eerste 5G-iPhone

Een belangrijke reden om straks te upgraden naar de iPhone 12 Pro, is de ondersteuning van 5G. Dit netwerk is binnenkort de standaard en nog véél sneller dan 4G. Volgens bronnen van Nikkei en Apple-analist Kuo hebben alle iPhone 2020-modellen een 5G-chip.

Daarmee lijkt de eerste 5G-iPhone precies op tijd te komen. T-Mobile liet eerder weten dat het op koerst ligt om in 2020 een landelijk 5G-netwerk te hebben. Wat je aan 5G hebt? Binnen een paar seconden een Netflix-aflevering downloaden, bijvoorbeeld. Ook kun je zonder enige hapering gamen en is het een impuls voor apps met augmented reality, die gebaat zijn bij sneller en krachtiger mobiel internet.

Camera

De iPhone 11 Pro kreeg een geweldige camera-upgrade; het toestel werd voor het eerst uitgerust met een drievoudige cameralens. Die heeft zijn opvolger waarschijnlijk ook. Wat hij er bovendien bij lijkt te krijgen, is een time-of-flight sensor. Zo’n sensor kan de diepte beter waarnemen, die berekend wordt op basis van de reistijd van licht. Dit zorgt bijvoorbeeld voor betere bokeh-effecten bij portretopnamen. Bovendien zou de iPhone daardoor  beter overweg kunnen met augmented reality. Volgens een eerder bericht van Bloomberg is de iPhone in staat om 3D-reconstructies te maken van kamers, objecten en mensen.

Display

Ook het oled-scherm kan een welkome verbetering krijgen. Volgens geruchten overweegt Apple de verversingfrequentie bij de iPhone 12 Pro te verhogen naar 120 Hz – net zoals de iPad Pro heeft. Tot nu toe had de iPhone een verversingssnelheid van 60 Hz. De verdubbeling van de snelheid zou de iPhone nog wat vloeiender maken, wat je bijvoorbeeld bij het scrollen gaat merken.

iPhone 12 Pro prijs

Op dit moment betaal je voor de vlaggenschepen van Apple € 1159 of € 1259. De nieuwe 5G-chip maakt de productiekosten hoger, wat we wellicht terugzien in de iPhone 12 Pro prijs. De 5G-smartphones die tot nu toe werden onthuld, waren behoorlijk prijzig. De Galaxy S10 5G heeft bijvoorbeeld een startprijs van $ 1.299, waarmee hij ruim 300 dollar duurder is dan de Galaxy S10+, die deze 5G-ondersteuning niet heeft.

Zo uitbundig zal Apple de prijs van de iPhone 12 Pro niet verhogen, verwacht Apple-analist Ming-Chi Kuo. Wel rekent hij op een prijsverhoging tussen de 30 en 100 dollar, afhankelijk van het specifieke model. Kijk er dus niet gek van op als je straks € 1259 betaalt om het vlaggenschip van Apple in handen te krijgen.

iPhone 12 Pro release

Traditioneel onthult Apple de iPhones in de tweede week van september, op dinsdag of woensdag. Dit jaar vallen die dagen op 8 en 9 september. Doorgaans kun je de vrijdag erop beginnen met pre-orderen en dit jaar zou dat dan op 11 september zijn. Eén week later liggen de toestellen dan in de winkels, of worden ze bezorgd. Zet het maar alvast in je agenda: 18 september 2020 is waarschijnlijk de datum van de iPhone 12 Pro release.

iCreate 117
iCreate 117
Super-wifi: overal in huis razendsnel internet

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws en andere Apple-ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Volgend dossier
Mac Pro
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden