Terug naar iPhone 12 Pro (Max)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 12 Pro (Max)

Door Koen van Ekeren2 juli 2020 09:355 min. leestijd

De iPhone 11 Pro is op dit moment het toptoestel van Apple, maar alle ogen zijn alweer gericht op de iPhone 12. Niet zo gek ook, want de iPhone lijkt de grootste upgrade in jaren te krijgen. In dit artikel praten we je bij over het verwachte (nieuwe) ontwerp van de iPhone 12 Pro, de functies, prijs, releasedatum en meer.

iPhone 12 Pro (Max)

Het nieuwe vlaggenschip van Apple komt – net zoals in 2017 en 2018 – in twee formaten. De kleinere broer heet waarschijnlijk de iPhone 12 Pro, de XL-versie de iPhone 12 Pro Max. Maar in tegenstelling tot dit jaar lijkt de schermgrootte niet gelijk te blijven. Zowel de iPhone 12 Pro als iPhone 12 Pro Max krijgt naar verluidt een groter scherm.

Nu heeft de iPhone 11 Pro een schermgrootte van 5,8 inch. Het scherm van zijn opvolger zou een stukje groeien: naar 6,1 inch. Daarmee is hij even groot is als het basismodel: de iPhone 12. Daarnaast zou Apple plannen hebben voor de grootste iPhone ooit. Nu dragen de iPhone XS Max en iPhone 11 Pro Max die titel, met een display van 6,5 inch. Het scherm van de 12 Pro Max zou nog groter zijn: 6,7 inch. Groter dan alle iPhone modellen tot nu toe!

Ontwerp

Sinds de iPhone X uit 2017 veranderde er nauwelijks iets aan het ontwerp. De iPhone XS leek als twee druppels op zijn voorganger en de iPhone 11 Pro was op zijn beurt een kopie van de XS. Maar met de iPhone 2020 lijkt Apple het over een andere boeg te gooien. Volgens verschillende insiders – waaronder de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo – komt er een compleet nieuw design voor de iPhone 12 Pro.

Volgens Kuo krijgt de iPhone 2020 opnieuw een glazen voor- en achterkant met een metalen frame, maar het frame zou meer lijken op het vlakke design van de iPhone 4 in plaats van de afgeronde hoeken die we sinds de iPhone 6 kennen. Daarmee zou de iPhone 12 Pro met de scherpe randen en vlakke zijkanten ook iets weghebben van de huidige iPad Pro, die ook een vlak ontwerp heeft.

Wat ook interessant is, is dat er eindelijk iets lijkt te veranderen aan de notch – de inkeping waarin onder meer de selfiecamera verwerkt zit. Volgens een gerucht van de wisselende betrouwbare Benjamin Geskin had Apple verschillende iPhone-prototypen klaarliggen waarbij de notch was verkleind. Bij één van de prototypen was de hap uit het scherm zelfs zo smal, dat de notch klein genoeg was om in de bovenste rand van de iPhone te passen. Dit zou betekenen dat de inkeping verdwijnt. Meer geruchten over het verdwijnen van de notch hebben we echter nog niet gehoord, dus het blijft een beetje gissen wat er gaat gebeuren. Mocht het er meer bekend zijn over het lot van de notch, dan lees je het in dit dossier.

Eerste 5G-iPhone

Een belangrijke reden om straks te upgraden naar de iPhone 12 Pro, is de ondersteuning van 5G. Dit netwerk is binnenkort de standaard en nog véél sneller dan 4G. Volgens bronnen van Nikkei en Apple-analist Kuo hebben alle iPhone 2020-modellen een 5G-chip.

Daarmee lijkt de eerste 5G-iPhone precies op tijd te komen. T-Mobile liet eerder weten dat het op koerst ligt om in 2020 een landelijk 5G-netwerk te hebben. Wat je aan 5G hebt? Binnen een paar seconden een Netflix-aflevering downloaden, bijvoorbeeld. Ook kun je zonder enige hapering gamen en is het een impuls voor apps met augmented reality, die gebaat zijn bij sneller en krachtiger mobiel internet. Het is nog wel de vraag of de iPhone met 5G ook in Nederland verschijnt.

Camera

De iPhone 11 Pro kreeg een geweldige camera-upgrade; het toestel werd voor het eerst uitgerust met een drievoudige cameralens. Die heeft zijn opvolger waarschijnlijk ook. Wat hij er bovendien bij lijkt te krijgen, is een extra dieptesensor. Deze sensor wordt LiDAR genoemd en zit ook in de iPad Pro 2020. Hierdoor kan de iPhone beter overweg met augmented reality. Je kunt bijvoorbeeld 3D-reconstructies maken van kamers, objecten en mensen. Ook zorgt het voor betere bokeh-effecten bij foto’s.

Display

Het oled-scherm leek een welkome verbetering te krijgen. Volgens geruchten wilde Apple de verversingfrequentie bij de iPhone 12 Pro verhogen naar 120 Hz – net zoals de iPad Pro heeft. Tot nu toe had de iPhone een verversingssnelheid van 60 Hz. De verdubbeling van de snelheid zou de iPhone nog wat vloeiender maken, wat je bijvoorbeeld bij het scrollen gaat merken. Volgens recente geruchten lijkt de iPhone 12 Pro echter geen 120Hz ProMotion-scherm te krijgen. Mogelijk moeten we daar een jaar langer op wachten.

iPhone 12 Pro prijs

Op dit moment betaal je voor de vlaggenschepen van Apple € 1159 of € 1259. De nieuwe 5G-chip maakt de productiekosten hoger, wat we wellicht terugzien in de iPhone 12 Pro prijs. De 5G-smartphones die tot nu toe werden onthuld, waren behoorlijk prijzig. De Galaxy S10 5G heeft bijvoorbeeld een startprijs van $ 1.299, waarmee hij ruim 300 dollar duurder is dan de Galaxy S10+, die deze 5G-ondersteuning niet heeft.

Zo uitbundig zal Apple de prijs van de iPhone 12 Pro niet verhogen. Sterker nog: het lijkt erop dat de iPhone 12 prijzen vrijwel gelijk blijven. Volgens de betrouwbare Apple-lekker Jon Prosser blijven de prijzen van de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max ondanks de grotere schermen en 5G-chip gelijk. Dit betekent dat de 6,1 inch iPhone 12 Pro in Nederland € 1.159 kost. Voor de 6,7 inch iPhone 12 Pro Max zou je € 1.259 moeten betalen. Van de 5,4 inch iPhone 12 wordt op een prijs van ongeveer € 769 gerekend. Zijn grotere broer van 6,1 inch kost ongeveer € 869.

iPhone 12 Pro release

Traditioneel onthult Apple de iPhones in de tweede week van september, op dinsdag of woensdag. Dit jaar vallen die dagen op 8 en 9 september. Doorgaans kun je de vrijdag erop beginnen met pre-orderen en dit jaar zou dat dan op 11 september zijn. Eén week later liggen de toestellen dan doorgaans in de winkels, of worden ze bezorgd. Door het coronavirus is de kans echter aanwezig dat de iPhone 12 Pro release wordt uitgesteld. Geruchten spreken van een release in oktober of november.

iCreate 119
iCreate 119
Gebruik je iPad als MacBook!

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws en andere Apple-ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden