Terug naar Apple TV
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Apple TV

Door Sven Lamers7 februari 2020 09:377 min. leestijd

Met de Apple TV 4K  bekijk je films en series in een geweldige 4K HDR-kwaliteit. Het zwarte kastje is dé brug tussen al je Apple-apparaten en je tv. Alle foto’s, video’s en muziek die op je iPhone, iPad, iPod touch of Mac staan, zie je met een paar tikken of klikken op het grote scherm van je televisie. In dit artikel bespreken we de Apple TV 4K uit 2017 en de vierde generatie Apple TV uit 2015. Ook kijken we alvast vooruit naar de toekomstige Apple TV.

Apple TV

Foto’s, muziek en video’s streamen

De Apple TV heeft, ondanks zijn naam, niets te maken met het kijken en opnemen van televisiezenders. Het is dus geen videorecorder. Wat het dan wel is? Een ontvanger voor digitale media. Hij streamt foto’s, muziek en video’s van je locale netwerk of internetdiensten als de iTunes Store, Flickr, YouTube en Netflix naar je televisie. Een internetverbinding is dan ook een vereiste.

Apps en games

Het besturingssysteem dat op de nieuwe Apple TV draait, is tvOS. iOS-apps als die van omroepen en streamingsdiensten wisten snel hun weg te vinden naar tvOS, net zoals games. De Apple TV is een volwaardige gameconsole, vooral voor wat betreft casual games. De belangrijkste voordelen ten opzichte van concurrenten:

 • Je kunt de game onderbreken en verder gamen op je iPhone, iPad of iPod touch.
 • Apps zijn stukken goedkoper dan reguliere games.

Afstandsbediening: touchpad en Siri

De afstandsbediening heeft zes knoppen, waarvan in één oogopslag duidelijk is waarvoor ze dienen. Daarboven zit een touchpad. Dit is eigenlijk niets anders dan een mini-touchscreen dat je kent van de iPhone en iPad. Ook heeft de afstandsbediening een Siri-button, waarmee je Apple’s spraakzame assistent oproept. En die spreekt een heel aardig woordje Nederlands. De afstandsbediening heeft een interne accu die je kunt opladen via de Lightning-poort. Deze accu houdt het volgens Apple maanden vol.

Apple TV met Mac

Een Apple TV is van zichzelf al een handig apparaat, maar als hij het (draadloze) netwerk deelt met een Mac, dan zijn er nog veel meer leuke en handige dingen mogelijk. Zo kun je via thuisdeling je films, muziek en andere media streamen vanuit de iTunes-bibliotheek op je Mac naar de Apple TV.

Waar je op de Apple TV alleen films kunt huren, kun je in iTunes op de Mac ook films kópen. Zodra het downloaden begint, kun je de film afspelen op je Mac. Hij wordt dus gebufferd, net als bij het huren. Als je de video van de Mac naar de Apple TV wilt streamen (met thuisdeling) zul je echter moeten wacht tot hij volledig is gedownload. Dat is vervelend, maar weegt niet op tegen het voordeel van het daadwerkelijk bezitten van een film. Want als je een film koopt mag je hem, zo vaak als je wilt, afspelen op al je Apple-apparaten (dus ook op de iPad en iPhone).

Apple TV

Apple TV met iOS

Met AirPlay stream je gemakkelijk alles van je iOS-apparaat naar je televisie. Je hoeft de Apple TV er niet voor te configureren, de functie inschakelen is voldoende. Dat maakt AirPlay ideaal om snel even een filmpje of foto te laten zien op de televisie. Zo’n filmpje mag in de Video’s-app staan, maar filmpjes in de YouTube-app tover je ook met een druk op het AirPlay-icoontje op het grote scherm.

Met AirPlay Synchrone Weergave kun je het beeld van je iPad of iPhone zelfs synchroon weergeven op je televisie. Zodra je de synchrone weergave inschakelt, verschijnt het beeld van je iOS-apparaat op de televisie. Het is een exacte kopie, dus je ziet de icoontjes van je thuisscherm tot groot formaat opgeblazen op de televisie. AirPlay Mirroring is reuze handig als je op je iPhone bijvoorbeeld op een website iets boeiends leest dat je met anderen wilt delen. Je schakelt de synchrone weergave in, waarna iedereen op de televisie mee kan lezen.

Apple TV 4K

Welke Apple TV moet je kiezen?

Als je van plan bent om een Apple TV aan te schaffen, heb je de keuze uit twee modellen: de gloednieuwe Apple TV 4K, of de goedkopere vierde generatie Apple TV. Maar wat is de beste keuze?

Voordelen Apple TV 4K

Ondersteunt je televisie 4K en HDR én beschik je over een relatief goede internetverbinding? Dan is de gloednieuwe Apple TV 4K de meest logische keuze. De naam van het kastje spreekt voor zich: hij ondersteunt 4K – ook wel bekend als Ultra HD. Dit betekent dat hij een zeer hoge resolutie heeft van 3840 bij 2160 pixels; viermaal hoger dan het Full HD dat de vierde generatie Apple TV heeft.

Een ander voordeel van de Apple TV 4K is dat hij beelden in High Dynamic Range (HDR) weergeeft. Met HDR worden beelden realistischer en natuurlijker getoond. Zo zijn er bijvoorbeeld diepere schaduwkleuren en is het kleurbereik groter. Dat kennen we natuurlijk al van foto’s maken met onze iPhone. Verder heeft de Apple TV 4K een betere processor dan de vierde generatie Apple TV, waardoor hij krachtiger is. Het gaat om de A10X Fusion-processor.

Voordelen vierde generatie Apple TV

Als je televisie geen 4K ondersteunt, heeft het weinig zin om de Apple TV 4K aan te schaffen. Je kunt dan beter de vierde generatie Apple TV kopen, die niet 199 euro, maar 159 euro kost. Daarnaast doe je er bij een relatief slechte internetverbinding verstandig aan om het goedkopere model binnen te hengelen. Bij een trage verbinding is het immers onmogelijk om 4K-beelden te streamen.

Apple TV

Als het om het design gaat zijn beide apparaten vrijwel identiek. Het kastje meet tien bij tien centimeter is 3,5 centimeter dik en past in de palm van je hand. Zet hem bij je televisie en het kastje staat er een beetje nietig bij.

Prijs

Apple TV 4K: De 32 GB-variant gaat voor 199 euro over de toonbank. Voor wat meer opslag (64 GB) betaal je 219 euro, al heeft het weinig zin om meer opslag te hebben.

Vierde generatie Apple TV: De vierde generatie Apple TV (32 GB) kost 159 euro.

Apple TV

Specificaties Apple TV 4K

 • Releasedatum: september 2017
 • Besturingssysteem: tvOS
 • Processor: Apple A10 Fusion-chip
 • Werkgeheugen: 3 GB
 • Opslag: 32 of 64 GB
 • Afmetingen: 33 mm hoog x 98 mm breed x 98 mm diep
 • Gewicht: 0,425 kg
 • Draadloos: 802.11ac wifi, bluetooth 4.0
 • Aansluiting: HDMI 2.0, 10/100BASE-T ethernet, ingebouwde IR-ontvanger
 • Ondersteunde formaten: H.264, HDR10, MP4, M4V, MOV MPEG-4, HE-AAC, AAC, Beveiligde AAC (van iTunes Store), MP3, MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, and 4), Apple Lossless, AIFF, WAV, Dolby Digital 5.1 and Dolby Digital Plus 7.1, JPEG, GIF, TIFF

Specificaties vierde generatie Apple TV

 • Releasedatum: oktober 2015
 • Besturingssysteem: tvOS
 • Processor: Apple A8-processor
 • Werkgeheugen: 2 GB
 • Opslag: 32
 • Afmetingen: 33 mm hoog x 98 mm breed x 98 mm diep
 • Gewicht: 0,425 kg
 • Draadloos: 802.11ac wifi, bluetooth
 • Aansluiting: HDMI 1.4, 10/100BASE-T ethernet, ingebouwde IR-ontvanger, USB-C (voor service en ondersteuning)
 • Ondersteunde formaten: H.264, MP4, M4V, MOV MPEG-4, HE-AAC, AAC, Beveiligde AAC (van iTunes Store), MP3, MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, and 4), Apple Lossless, AIFF, WAV, Dolby Digital 5.1 and Dolby Digital Plus 7.1, JPEG, GIF, TIFF

Apple TV 2020 geruchten

De huidige Apple TV 4K is inmiddels ruim twee jaar oud. Tijd voor iets nieuws! Al verschillende keren waren er geruchten over een nieuwe Apple TV die in 2020 moet verschijnen. De vernieuwing zit hem waarschijnlijk voornamelijk in de processor. Die is te vergelijken met die van de nieuwste iPhones. Zo’n snellere processor zou van pas komen bij onder meer gamen op de Apple TV. Aangezien Apple vorig jaar zijn eigen gamedienst – Apple Arcade – heeft gelanceerd, zou dit geen vreemde zet zijn.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws en andere Apple-ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Volgend dossier
iPad 2019
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden