Terug naar Apple TV
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Apple TV

Door Sven Lamers26 april 2021 09:376 min. leestijd

Met de Apple TV bekijk je films en series in een geweldige beeldkwaliteit op je televisie. Het zwarte kastje is namelijk dé brug tussen al je Apple-apparaten en je tv. Alle foto’s, video’s en muziek die op je iPhone, iPad, iPod touch of Mac staan, zie je met een paar tikken of klikken op het grote scherm. In dit artikel bespreken we de Apple TV 4K uit 2021. Ook de Apple TV HD uit 2015 is nog te koop bij Apple.

Apple TV 2021

Nieuwe Apple TV 2021

Op 20 april 2021 presenteerde Apple tijdens een event de nieuwe Apple TV 4K – de tweede generatie. Deze nieuwe Apple TV heeft in vrijwel ieder opzicht betere specificaties en is behoorlijk toekomstproof. Maar eerlijk is eerlijk: dat zie je er niet meteen aan af. De behuizing is onveranderd, de aansluitingen zijn nog hetzelfde en hij ouheeft nog steeds 32 of 64 GB interne opslag. Wat is er dan wel nieuw?

De iPhone SE 2022 nu tot €72 korting en 3 maanden gratis Apple TV+!

De iPhone SE 2022 nu tot €72 korting en 3 maanden gratis Apple TV+!

• Hoge korting op internetbundels
• Dubbele data als je internet van KPN hebt

A12 Bionic-processor en wifi 6

De A10X heeft plaatsgemaakt voor de A12. Dat is aan de ene kant redelijk teleurstellend, want de A12 stamt uit 2018 en zat in de iPhone XS. Aangezien een Apple TV heel wat jaren meegaat, was het nieuwste van het nieuwste (de A14) geen overbodige luxe geweest. Van de andere kant heeft de gemiddelde Apple TV-gebruiker die extra kracht helemaal niet nodig, want de A12 is ook gewoon razendsnel, zeker als je vooral video’s streamt. Meer kracht zou pas welkom zijn als je zware grafische games zou willen spelen, maar blijkbaar ligt die gameconsole nog niet direct in het verschiet.

Ook nieuw is dat de Apple TV nu WiFi 6 ondersteunt. Een snellere draadloze verbinding is dus mogelijk, maar dan moet je router dit ook ondersteunen. En de kans is groot dat dit nog niet het geval is.

Mooier beeld

De vernieuwingen zitten hem vooral in het beeld wat je op tv ziet. ‘High Frame Rate HDR’ en ‘Dolby Vision’ noemt Apple de nieuwste snufjes. Dit betekent dat snelle beelden op 60 frames per seconde (fps) vloeiender afspelen. Heb je een iPhone 12 Pro, dan kun je ook al in 60 fps filmen, dus die filmpjes zijn ook vloeiender te bekijken op het grote scherm.

Wat je mogelijk meer zal opvallen, is dat de kleuren helderder, gedetailleerder en realistischer zijn. Dit probeerde Apple bij de vorige generatie al aan te pakken, maar hier liep het tegen een probleem aan. Het is namelijk niet de Apple TV die de beelden weergeeft, maar je televisie. Dan kan dat kastje nog zo’n mooie beelden versturen, als de tv ze niet mooi vertoont, heb je er bar weinig aan. Daar heeft Apple iets slims op verzonnen.

Zodra het beeld van de Apple TV op je televisie wordt vertoond, kun je met de iPhone een kalibratie uitvoeren. De iPhone meet met zijn lichtsensoren de beeldkwaliteit en de Apple TV stelt het beeld dat hij verstuurt vervolgens precies aan om de tekortkomingen van je tv te compenseren. Hoe groot het effect is, zal van je televisie afhangen.

Nieuwe Siri Remote

De meest in het oog springende vernieuwing is de afstandsbediening. De zwarte Siri Remote – geliefd en verguisd – maakt plaats voor een grijs-zwarte. Hij is iets hoger en de helft dikker dan zijn voorganger, zodat je hem hopelijk niet zo vaak kwijt bent.

De Siri Remote is nog steeds minimalistisch, maar heeft net voldoende knoppen om je tv-­afstandsbediening te vervangen). De aan/uit-knop bovenaan zet ook je tv aan of uit en de mute-knop dempt ook het geluid als je Studio Sport kijkt. De knop om Siri te activeren heeft zijn prominente plek verloren en is naar de zijkant verbannen. Blijkbaar ziet ook Apple in dat dit in theorie beter werkt dan in de praktijk – zeker in het Nederlands.

Het touchpad heeft de grootste metamorfose doorgemaakt. Het is nu cirkelvormig en ondersteunt niet twee, maar drie bedieningsopties. Indrukken en swipen werken nog hetzelfde als op de oude Remote. Op de buitenste ring kun je ook rondvegen, om snel vooruit of achteruit te scrollen door een film. Het doet denken aan het klikwiel van de iPods. Altijd leuk als Apple zo’n vleugje nostalgie weet in te bakken in nieuwe producten.

De nieuwe Siri Remote wordt geleverd bij een nieuwe Apple TV, maar werkt ook met de vorige twee generaties (alle Apple TV’s met het huidige, dikke ontwerp). Je kunt hem ook los aanschaffen.

Voor wie is hij bedoeld?

Met deze update kan de Apple TV er weer een tijdje tegenaan. Toch blijft zijn plaats in de markt een ingewikkeld verhaal. Vroeger kochten veel mensen een Apple TV omdat AirPlay zo geweldig werkt, maar de meeste hedendaagse tv’s ondersteunen dit zelf. Hetzelfde geldt voor streaming­apps als Netflix, Amazon Prime of Apple TV+; die werken prima op de meeste tv’s.

Op de Apple TV is het misschien wel iets fijner, maar tweehonderd euro (de prijs is onveranderd) is voor velen een beetje te veel van het goede voor ‘iets fijner’. Zeker als je het vergelijkt met een Chromecast, waarmee je ook best veel kunt, maar die slechts vier tientjes kost. De TV App Store klonk bij zijn lancering in 2015 als de oplossing, maar het aanbod is na zes jaar gerust magertjes te noemen.

Blijft over: gamen. Dat zou een extra meer­waarde kunnen bieden, maar van het spelaanbod op Apple Arcade gaat het hart van de gemiddelde consolegamer nog niet veel sneller kloppen. Prima voor iPhone en iPad, maar het kan niet tippen aan een Xbox One of Nintendo Switch – die niet eens heel veel duurder zijn.

Ook nog te koop: Apple TV HD

Naast de Apple TV 4K 2021, kun je bij Apple ook nog steeds de Apple TV HD uit 2015 kopen. Deze heeft ondersteuning voor schermen tot 1080p, een A8-chip, 32 GB opslag, HDMI 1.4 en wifi 5. Als je nu de Apple TV HD koopt, krijg je daar de nieuwe Siri Remote bij.

Apple TV kopen

Je kunt de Apple TV bestellen vanaf 30 april en hij is vanaf medio mei verkrijgbaar. Dit zijn de prijzen:

  • 32 GB: € 199
  • 64 GB: € 219
  • Losse Siri Remote: € 65

Je koopt de nieuwe Apple TV 2021 bij Apple of webshops zoals Coolblue.

iCreate 138
iCreate 138
34 geniale iPhone-apps die bijna niemand kent
De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand op unlimited data en 3 maanden Apple TV+

De iPhone 13 nu tot €10 korting per maand op unlimited data en 3 maanden Apple TV+

• En €96 korting op je toestel
• Extra voordeel met KPN Hussel korting

Volgend dossier
iPad Pro 2021
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden