Terug naar Apple Pencil
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Apple Pencil

Door Laura Grootaarts20 november 2018 13:334 min. leestijd

De Apple Pencil is Apple’s eigen stylus voor de iPad. Je kunt ermee tekenen, schrijven en schetsen en documenten annoteren.

Wat is de Apple Pencil?

De Apple Pencil is een geavanceerde stylus van Apple. Tekenen, schetsen en schrijven voelt hiermee heel natuurlijk, alsof je gewoon bezig bent op papier. Hij is drukgevoelig: hoe harder je drukt, hoe donkerder de lijn. De Pencil is ook kantelgevoelig: houd je hem scheef, dan creëer je daarmee schaduw. Net zoals bij een echt potlood. Hij reageert supersnel: wat je doet, is direct terug te zien op het scherm van de iPad, zonder merkbare vertraging.

 

Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

• Online weekenddeal exclusief bij KPN
• Apple iPad ter waarde van 389 euro

Apple Pencil inhoud verpakking

 

Er zijn twee Apple Pencils verkrijgbaar: de oorspronkelijke uit 2015 (afbeelding boven) en de Apple Pencil 2 uit 2018 (afbeelding onder). De oude Pencil is 175,7 mm lang, heeft een diameter van 8,9 mm en weegt slechts 20,7 gram. De nieuwe Pencil is 166,9 mm lang, met dezelfde dikte en hetzelfde gewicht. De oude pencil is rond met een dopje aan de achterkant, de nieuw heeft een afgeplatte zijkant zoals een potlood en heeft geen losse onderdelen. Ook het metalen biesje ontbreekt hier.

Apple Pencil 2

Welke Pencil voor welke iPad?

De Apple Pencil was er jarenlang exclusief voor de iPad Pro. In het voorjaar van 2018 is daar verandering in gekomen. Tijdens een evenement in maart kondigde Apple de iPad 2018 aan, en die werkt ook met de Pencil. Gewoon dezelfde versie als die al sinds 2015 in de winkels ligt. De stylus werkt op de iPad 2018 een fractie minder vloeiend dan op de iPad Pro, maar dat is alleen voor de serieuze tekentalenten een probleem. In 2019 volgden ook de iPad Air en de iPad mini.

De nieuwe Apple Pencil is verschenen in het najaar van 2018 en werkt op de iPad Pro 2018. Deze iPad is herkenbaar aan de smalle randen en het ontbreken van de thuisknop.

Samengevat:

Compatibiliteit Apple Pencil 1e generatie (uit 2015)

 • 9,7-inch iPad Pro
 • 10,5‑inch iPad Pro
 • 12,9-inch iPad Pro (1e en 2e generatie)
 • iPad 2018
 • iPad mini 2019
 • iPad Air 2019

Compatibiliteit Apple Pencil 2e generatie (uit 2018)

 • 11‑inch iPad Pro uit 2018
 • 12,9‑inch iPad Pro uit 2018
 • 11‑inch iPad Pro uit 2020
 • 12,9‑inch iPad Pro uit 2020

De volledige iPad productlijn die nu bij Apple te koop is, ondersteunt een Apple Pencil-model. De Pencil werkt niet op de iPhone of op het trackpad van je Mac.

Hoe moet je hem opladen?

Apple Pencil

Dat is afhankelijk van het model dat je hebt.

Koop je een oude Apple Pencil, dan vind je in de verpakking een Lightning-adapter waarmee je de Pencil kunt opladen. De Lightning-connector zit verscholen onder de magnetische dop aan de achterzijde van de stylus. Na het opladen kun je 12 uur lang schrijven, tekenen of droedelen met je Pencil. Gaat-ie toch leeg en heb je geen oplader bij de hand? Geen probleem, dan prik je hem even in de Lightning-poort van je iPad. Doe dat 15 seconden en je kunt er weer een halfuur mee vooruit.

iCreate 139
iCreate 139
🚀 Snel, sneller, sneltoetsen

De Apple Pencil 2 laad je op door hem met de platte magnetische kant op de rechterzijde van de iPad Pro te leggen. Zo is het dus ook mogelijk om de iPad en de Apple Pencil tegelijkertijd op te laden.

Koppelen aan iPad

nieuwe Apple Pencil 2 functies

De oude Pencil werkt via bluetooth. Wanneer je de Pencil voor het eerst gebruikt, haal je de dop aan de achterkant eraf. Daarna prik je het pennetje in de Lightning-poort op je ontgrendelde iPad. Je krijgt dan een melding op het scherm, en met één tik op ‘Koppel’ is het dan geregeld. Bij de nieuwe Pencil is het eveneens als bij het opladen een kwestie van het ‘vastklikken’ aan de magnetische rechterzijde van de iPad. Het pairen gebeurt dan automatisch.

Extra functies Apple Pencil 2

De nieuwe Apple Pencil heeft ten opzichte van zijn voorganger enkele nieuwe functies. We noemden net al het automatisch koppelen en draadloos opladen door de pencil op zijkant van de iPad te kleven. Maar er is meer. Tik er bijvoorbeeld op om hem uit sluimerstand te halen. En tik twee keer op de zijkant voor extra functies: dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om in een teken-app te wisselen tussen verschillende kleuren of gereedschappen.

Apple Pencil kopen

iPad 2018 met Apple Pencil

Op dit moment zijn de eerste en de tweede generatie Apple Pencil beide verkrijgbaar, De Apple Pencil 1 kost 99 euro. De nieuwe Pencil 2 kost € 135 – je krijgt er dan desgewenst wél een gratis inscriptie bij. Heb je een iPad uit 2018 of 2019, dan is ook de goedkopere Logitech Crayon een alternatief voor de Apple Pencil 1. Lees ook onze vergelijking Logitech Crayon vs. Apple Pencil.

Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

Een Apple iPad 64GB als welkomstcadeau bij een internet & tv abonnement, op=op!

• Online weekenddeal exclusief bij KPN
• Apple iPad ter waarde van 389 euro

Volgend dossier
iPad Pro 2018
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden