Terug naar Apple Pencil
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Apple Pencil

Door Laura Grootaarts19 oktober 2022 13:306 min. leestijd

De Apple Pencil is Apple’s eigen stylus voor de iPad. Je kunt ermee tekenen, schrijven en schetsen en documenten annoteren.

Wat is de Apple Pencil?

De Apple Pencil is een geavanceerde stylus van Apple. Tekenen, schetsen en schrijven voelt hiermee heel natuurlijk, alsof je gewoon bezig bent op papier. Hij is drukgevoelig: hoe harder je drukt, hoe donkerder de lijn. De Pencil is ook kantelgevoelig: houd je hem scheef, dan creëer je daarmee schaduw. Net zoals bij een echt potlood. Hij reageert supersnel: wat je doet, is direct terug te zien op het scherm van de iPad, zonder merkbare vertraging.

 

De iPhone 13 Mini nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 13 Mini nu tot €12,50 korting per maand!

• En ontvang €100,- éxtra inruilwaarde
• Extra voordeel als je thuis al KPN hebt

Apple Pencil inhoud verpakking

 

Er zijn twee Apple Pencils verkrijgbaar: de oorspronkelijke uit 2015 (afbeelding boven) en de Apple Pencil 2 uit 2018 (afbeelding onder). De oude Pencil is 175,7 mm lang, heeft een diameter van 8,9 mm en weegt slechts 20,7 gram. De nieuwe Pencil is 166,9 mm lang, met dezelfde dikte en hetzelfde gewicht. De oude pencil is rond met een dopje aan de achterkant, de nieuwe heeft een afgeplatte zijkant zoals een potlood en heeft geen losse onderdelen. Ook het metalen biesje ontbreekt hier.

Apple Pencil 2

Welke Pencil voor welke iPad?

De Apple Pencil was er jarenlang exclusief voor de iPad Pro. In het voorjaar van 2018 is daar verandering in gekomen. Toen kondigde Apple de 6e generatie iPad aan, en sinds dien werkt het instapmodel ook met de Pencil. Gewoon dezelfde versie als die al sinds 2015 in de winkels ligt. De stylus werkt op de reguliere iPad een fractie minder vloeiend dan op de iPad Pro, maar dat is alleen voor de serieuze tekentalenten een probleem. In 2019 volgden ook de iPad Air en de iPad mini.

De ‘nieuwe’ Apple Pencil verscheen in het najaar van 2018. Toen alleen voor de Pro, maar ondertussen werkt hij op steeds meer modellen. De enige uitzondering is het instapmodel: elk compatibel model gebruikt nog altijd de 1e generatie van de Pencil.

Samengevat:

Compatibiliteit Apple Pencil 1e generatie (uit 2015)

 • 9,7-inch iPad Pro
 • 10,5‑inch iPad Pro
 • 12,9-inch iPad Pro (1e en 2e generatie)
 • iPad (6e generatie en nieuwer)
 • iPad mini 2019
 • iPad Air 2019

Compatibiliteit Apple Pencil 2e generatie (uit 2018)

 • 11‑inch iPad Pro (1e generatie en nieuwer)
 • 12,9‑inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer)
 • iPad mini 2021
 • iPad Air (4e generatie en nieuwer)

De volledige iPad-productlijn die nu bij Apple te koop is, ondersteunt een Apple Pencil-model. De Pencil werkt niet op de iPhone of op het trackpad van je Mac.

Hoe moet je hem opladen?

Apple Pencil

De Apple Pencil is een accessoire, maar wel eentje die je moet opladen. Hoe je dat doet? Dat is afhankelijk van het model dat je hebt, evenals je soort iPad.

Koop je een oude Pencil, dan vind je in de verpakking een Lightning-adapter waarmee je de Pencil kunt opladen. De Lightning-connector zit verscholen onder de magnetische dop aan de achterzijde van de stylus. Na het opladen kun je 12 uur lang schrijven, tekenen of droedelen met je Pencil. Gaat-ie toch leeg en heb je geen oplader bij de hand? Geen probleem, dan prik je hem even in de Lightning-poort van je iPad. Doe dat 15 seconden en je kunt er weer een halfuur mee vooruit.

De Apple Pencil 2 laad je op door hem met de platte magnetische kant op de rechterzijde van de iPad te leggen. Zo is het dus ook mogelijk om de iPad en de Pencil tegelijkertijd op te laden.

Koppelen aan iPad

Apple Pencil

De oude Pencil werkt via bluetooth. Wanneer je de Pencil voor het eerst gebruikt, haal je de dop aan de achterkant eraf. Daarna prik je het pennetje in de Lightning-poort op je ontgrendelde iPad. Je krijgt dan een melding op het scherm, en met één tik op ‘Koppel’ is het dan geregeld.

Bij de nieuwe Pencil geldt hetzelfde als bij het opladen. Oftewel: een kwestie van het ‘vastklikken’ aan de magnetische rechterzijde van de iPad. Het pairen gebeurt dan automatisch.

‘USB-C-naar-Apple Pencil-adapter’

Het opladen en koppelen van de Pencil werkt wat omslachtiger bij de iPad 2022. Deze is compatibel met de oude Apple Pencil, die je dus koppelt door het uiteinde in de iPad te steken. Maar dat past niet: de 10e generatie van het instapmodel heeft voor het eerst een oplaadpoort met een USB-C aansluiting, terwijl de 1e generatie van de Pencil alleen in een Lightning-aansluiting past.

Om dit probleem op te lossen, heeft Apple de ‘USB-C-naar-Apple Pencil-adapter’ bedacht. In feite is dit een verlengstukje: aan de ene kant stop je de Pencil, aan de andere kant de USB-C-oplaadkabel van je iPad. Wil je de Pencil opladen? Stop het andere uiteinde van dit kabeltje dan in een adapter en steek die in het stopcontact. Het kabeltje is ook nodig voor het koppelen van de Pencil: je steekt dan de vrije kant juist in de oplaadpoort van je iPad. Tja, wij hebben dit ook niet bedacht.

adapter

Sinds de release van de iPad 2022 wordt de adapter standaard geleverd met de Apple Pencil (1e generatie). Heb je deze oude stylus al eens eerder gekocht? De adapter is ook los beschikbaar, voor € 10,00 per stuk.

Extra functies Apple Pencil 2

De 2e generatie Apple Pencil heeft ten opzichte van zijn voorganger enkele extra functies. We noemden net al het automatisch koppelen en draadloos opladen door de Pencil op de zijkant van de iPad te kleven. Maar er is meer. Tik er bijvoorbeeld op om hem uit de sluimerstand te halen. En tik twee keer op de zijkant voor extra functies. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om in een teken-app te wisselen tussen verschillende kleuren of gereedschappen.

Apple Pencil kopen

iPad

Op dit moment zijn zowel de eerste als de tweede generatie Pencil verkrijgbaar. De Apple Pencil 1 kost € 99. De Pencil 2 kost € 139 – je krijgt er dan desgewenst wél een gratis inscriptie bij.

Een goedkoper alternatief is de Logitech Crayon, ook verkrijgbaar bij Apple. Wel moet je een compatibele iPad hebben: de iPad (10e generatie), iPad Air (4e generatie en nieuwer), iPad mini (6e generatie), 12,9-inch iPad Pro (3e generatie en nieuwer) of 11-inch iPad Pro (4e generatie en ouder). Lees ook onze Logitech Crayon vs. Apple Pencil vergelijking.

Wekelijks iPad-nieuws in je mail

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws over de iPad en Apple Pencil? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 13 nu tot €12,50 korting per maand!

De iPhone 13 nu tot €12,50 korting per maand!

• €72 korting én €100 extra inruilvoordeel
• Extra voordeel als je thuis KPN hebt

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Volgend dossier
AirPods Pro
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden