HomeKit en Matter: dit zijn de verschillen
Als Apple-gebruiker met smart home-ambities loop je vroeg of laat tegen een principekwestie aan. Blijf je in de bekende HomeKit-wereld van Apple of breid je uit naar Matter voor grotere compatibiliteit? Het goede nieuws is: zo zwart-wit is je keuze helemaal niet. Beide systemen kunnen namelijk niet alleen je huis, maar ook elkaar versterken. Op die manier til je je smarthome-ervaring naar een hoger plan.
Door de groeiende populariteit van apparaten voor slimme huizen, wordt het steeds belangrijker om te begrijpen hoe deze technologieën met elkaar samenwerken en wat dat voor jou betekent. Zo zijn er verschillende protocollen waar zowel HomeKit als Matter mee overweg kunnen. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, en die gaan we allemaal bespreken. Maar we beginnen bij het begin: wat is nou eigenlijk het verschil tussen HomeKit en Matter?
Wat is HomeKit?
HomeKit is een framework van Apple voor smarthome-apparaten. Het is helemaal geoptimaliseerd voor het gebruik op Apple-apparaten en ook alleen daar. Zo kunnen gebruikers met hun iPhone, iPad en Mac huisautomatiseringen stroomlijnen via een enkel, geïntegreerd platform.
Met HomeKit bedien je compatibele apparaten moeiteloos via de Woning-app, of met spraakopdrachten via Siri. Dit omvat alles van lichten en sloten tot thermostaten en camera’s. De kracht van HomeKit zit in eenvoud en veiligheid. Het biedt een veilige verbinding en end-to-end encryptie om je gegevens privé te houden. Voor Apple-gebruikers betekent dit een naadloze en veilige manier om hun huis slimmer te maken. Bovendien weet je dat alles altijd helemaal perfect samenwerkt met je Apple-producten.
Wat is Matter?
Matter is een vrij nieuwe standaard die pas eind 2022 officieel gelanceerd werd. Hij is ontwikkeld door de Connectivity Standards Alliance (CSA), met leden zoals Google, Amazon, maar ook Apple. Dit open-source protocol is ontworpen om de grootste uitdaging van smarthome-technologieën aan te pakken: compatibiliteit tussen de verschillende ecosystemen.
Matter zorgt ervoor dat apparaten van verschillende merken en platformen probleemloos met elkaar kunnen communiceren. Het is ontworpen om te werken via bestaande protocollen zoals wifi en Thread, maar kan via hubs ook overweg met Zigbee. Het belooft een vereenvoudiging van het smarthome-landschap door één universele standaard aan te bieden. Daar staat echter tegenover dat het die belofte nu nog net niet helemaal waarmaakt en dat HomeKit nog steeds een naadlozere ervaring biedt in combinatie met Apple-producten.
HomeKit vs. Matter in een oogopslag
Compatibiliteit: HomeKit werkt alleen met producten die door Apple zijn goedgekeurd, terwijl Matter is ontworpen om met een breed scala aan smarthome-platformen te werken.
Veiligheid: Beide bieden sterke veiligheidsprotocollen, maar HomeKit is specifiek ontworpen met Apple’s bekende focus op privacy en beveiliging.
Gebruiksgemak: HomeKit biedt een diepere integratie in het Apple-ecosysteem, Matter streeft naar universele compatibiliteit.
Geschikt voor toekomst: Matter heeft de potentie om dé standaard te worden voor smarthome-apparaten, terwijl HomeKit wellicht de voorkeur blijft houden van Apple-gebruikers.
Wegwijs door de smarthome-protocollen
Hoe werken HomeKit en Matter samen?
In de basis zijn HomeKit en Matter twee concurrerende standaarden voor slimme huizen. Maar omdat Matter ontworpen is als een brug tussen verschillende smarthome-platformen, werkt het naadloos samen met Apple’s HomeKit. Hierdoor krijgen gebruikers van Apple-apparaten een veelzijdiger systeem. Dit betekent dat een Matter-gelabeld apparaat automatisch compatibel is met HomeKit, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over grote beperkingen. Eigenlijk moet je deze samenwerking zien als uitbreiding van de mogelijkheden van HomeKit.
Je kunt meer apparaten en merken onder één dak brengen, wat leidt tot een eenvoudigere en meer gestroomlijnde ervaring. Wat wel belangrijk is, zijn de verschillen in de protocollen. Of je nou HomeKit of Matter gebruikt: het protocol bepaalt met welke apparaten je contact kunt opnemen. Beide standaarden kunnen direct met apparaten overweg die via wifi of Thread zijn aangesloten. Wil je nóg meer compatibiliteit? Dan voeg je een hub toe die ook overweg kan Zigbee. Dat zit zo.
Wifi
Het meest gebruikte protocol in slimme huizen, bekend om zijn bereik en snelheid. Wifi is ideaal voor apparaten die hoge bandbreedte vereisen, zoals camera’s en speakers. Echter, het kan last hebben van interferenties (andere apparaten in je netwerk, zoals je MacBook en iPhone) en is minder energiezuinig, wat een nadeel kan zijn voor kleinere apparaten die op een batterij werken.
Zigbee
Een andere populaire keuze voor smarthome-systemen, die uitblinkt in laag energieverbruik en betrouwbaarheid. Zigbee wordt vaak gebruikt voor sensoren en schakelaars dankzij zijn effectiviteit in netwerken met vele kleine apparaten. Het meest lichtgewichte protocol van dit lijstje voeg je toe aan HomeKit via een hub of gateway.
Thread
Thread is een relatief nieuw protocol dat voordelig is voor smarthome-netwerken die een betrouwbare, zelfherstellende mesh-netwerkstructuur vereisen. Thread-apparaten communiceren direct met elkaar, wat het netwerk robuuster en responsiever maakt, zelfs in huizen met dikke muren of meerdere verdiepingen. Bovendien heb je geen last van interferenties. De bandbreedte is wel iets lager dan bij wifi.
Zo zit Thread in elkaar
Thread is ontworpen om de tekortkomingen van traditionele wifi- en Zigbee-netwerken aan te pakken door een stabiel en zelfherstellend netwerk te creëren dat niet per se afhankelijk is van een centrale router. Dit maakt het bijzonder geschikt voor slimme huizen, waar apparaten overal geplaatst worden en onderling moeten communiceren. Stel je een netwerk van kanalen voor, waar water (met gegevens) doorheen stroomt. Elk apparaat is hierbij een haven. Is er een route afgesloten, dan kunnen de gegevens toch nog via een andere route bij de beoogde haven komen.
De toekomst van je smarthome
De ontwikkeling van smarthome-ecosystemen zoals HomeKit en Matter blijft maar doorgaan. De toekomst ziet er dan veelbelovend uit, met een nog naadlozere integratie en uitgebreidere compatibiliteit tussen verschillende apparaten en platforms. Het streven naar een universeel protocol zoals Matter belooft een significante vermindering van de huidige fragmentatie in de smarthome-markt, terwijl Apple’s HomeKit zich blijft focussen op verbeterde beveiliging en een strakkere integratie binnen het Apple-ecosysteem.
Wat komt eraan in de volgende software-updates?
Voor zowel HomeKit als Matter zijn spannende updates onderweg die beloven de gebruikerservaring te verbeteren:
HomeKit
Voor HomeKit verwachten wij vooral grote uitbreidingen voor de Woning-app van Apple. Waarschijnlijk wordt het in de toekomst – ook door de integratie met Matter – mogelijk om alle apparaten tot in detail via deze app te besturen. Ook is het aannemelijk dat Apple meer opties voor automatisering gaat toevoegen. Tot slot biet AI nog een uitgelezen kans voor Apple om je slimme huis nóg slimmer te maken.
Matter
Toekomstige updates van Matter zitten met name in het aantal ondersteunde apparaten. Er zullen steeds meer smarthome-apparaten bij komen die Matter ondersteunen. Daarnaast is een verbeterde interoperabiliteit met bestaande smarthome-standaarden denkbaar, waardoor gebruikers meer flexibiliteit krijgen in hun apparaatkeuze.