Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Waar komt de naam Apple vandaan?

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Apple naam

Het is misschien wel een van de bekendste merknamen ter wereld: Apple. Iedereen kent de naam, maar niemand weet waar hij vandaan komt. Waarom heet Apple eigenlijk Apple? Daarover zijn verschillende theorieën – en de een sluit de ander niet uit.

Omdat Steve Job fruitariër was

Toen Apple werd opgericht in de jaren 70 was medeoprichter Steve Jobs fruitariër. Dit betekende dat hij leefde op een strikt dieet van fruit en andere delen van planten die geoogst kunnen worden zonder de plant te doden of beschadigen. Zijn leefstijl zorgde voor de inspiratie.

Op de hoogte blijven van alles rondom Apple? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Het verhaal gaat dat Jobs de naam bedacht toen hij een appelboomgaard bezocht. Apple klinkt vriendelijk, leuk en niet intimiderend, wat paste bij de visie van het bedrijf om technologie toegankelijk te maken voor iedereen. Je ziet dat ook nog steeds bij de productnamen: die bekken heel wat lekkerder dan de zoveelste laptop met een reeks cijfers en hoofdletters in de naam. En ook verschillende macOS-versies hebben catchy namen.

Door de appel van Isaac Newton

Apple-logo-newton

Een andere populaire theorie verwijst naar het verhaal van Isaac Newton, die naar verluidt door een vallende appel werd geïnspireerd om na te denken over de zwaartekracht. Deze theorie suggereert dat de naam ‘Apple’ mogelijk een eerbetoon is aan Newton en zijn ontdekkingen, waarbij het bedrijf zelf een symbool wordt van baanbrekende ideeën en innovaties. Een connectie is er sowieso, want op het allereerste Apple-logo zijn Newton en zijn appelboom te zien.

Uit liefde voor The Beatles

Een andere theorie is dat de naam ‘Apple’ een eerbetoon is aan het platenlabel van de legendarische band The Beatles, genaamd Apple Corps. Steve Jobs had bewondering voor de band en hun creativiteit, en dit kan een bron van inspiratie zijn geweest. Inspiratiebron of niet: de naam Apple leverde nogal wat gedoe op vanwege schending van het handelsmerk.

Uiteindelijk mocht Apple de naam blijven gebruiken voor computergerelateerde zaken. Maar toen iTunes een fenomeen werd en Apple zich op het muziale pad begaf, vond Apple Corps dat daarmee weer een grens overtreden werd. Toen laaiden de gemoederen weer op: het heeft dan ook heel lang geduurd voordat Beatles-muziek te verkrijgen was via iTunes.

Vanwege het alfabet

Hoe zochten mensen vroeger naar een bedrijf, zo pak hem beet twintig jaar voor het ontstaan van Google? Ze pakten het telefoonboek erbij of de Gouden Gids, en begonnen dan te zoeken bij de A. Apple kom je dan al lekker snel tegen – nog sneller dan Atari! Een kans dus om de concurrentie voor te zijn.