Slecht internet in huis? Deze 32 tips maken je wifi sneller
Inmiddels zijn we onze eigen draadloze netwerken zó gewend, dat we ze haast als vanzelfsprekend beschouwen. Een trage of zwakke verbinding valt dan ook meteen op. Om nog niet te spreken van het doemscenario, want wat nou als je wifi plots wegvalt? Om zulke situaties te voorkomen, noemen we hier 32 tips die je helpen om je wifi sneller te maken.
Doe de test
macOS heeft een ingebouwde app om je wifi-verbinding in de gaten te houden: ‘Wifiprobleemoplossing’. Die naam rolt niet echt lekker van de tong, maar doordat de app de bandbreedte tussen je Mac en router kan meten, is hij wel handig om de snelheid, kwaliteit en signaalsterkte van je wifi te controleren. Wijkt een van deze waardes af, dan weet je meteen waar je aan moet werken. Ontdek hier hoe de app in elkaar steekt.
1 Waar is die app?
Om de app te gebruiken, activeer je Spotlight (Cmd+spatie) en zoek je naar ‘Wifiprobleemoplossing’. Negeer het venster dat verschijnt: klik in plaats daarvan boven in de menubalk op ‘Venster>Prestaties’. Het juiste venster, inclusief drie diagrammen, verschijnt nu wel.
2 Snelheid
Het eerste diagram visualiseert de overdrachtssnelheid van je wifi-netwerk. Dit wordt uitgedrukt in Mbps en zit het liefst boven de 50 of hoger, al is een stabiel lijntje ook prima. Pas als je veel dalen ziet (of als de lijn compleet verdwijnt), lijkt er iets loos.
3 Kwaliteit
De middelste balk gaat over de signaalkwaliteit. Een waarde van 25 is oké – het liefst zit je daar zo ver mogelijk boven – maar het belangrijkst is dat de lijn stabiel blijft. Is dit niet zo of ligt de waarde lager, dan is er wat aan de hand.
4 Signaal
Het onderste diagram laat twee lijntjes zien: een blauwe voor de RSSI (oftewel de signaalsterkte) en een groene om aan te geven in hoeverre nabijgelegen apparatuur zorgt voor storing. De RSSI is het best tussen -60 dBm en -10 dBm, het groene lijntje zit het liefst onder -75 dBm.
5 Hoe nu verder?
Houd de drie diagrammen een paar uur in de gaten om een helder beeld te krijgen van je netwerk. Anders heb je slechts een momentopname: misschien zien de waardes er nu keurig uit, terwijl ze over tien minuten een ander verhaal vertellen. Is er ruimte voor verbetering?
Verderop ontdek je allerlei tips die helpen om je wifi te optimaliseren. Nadat je ze hebt toegepast, kijk je in Wifiprobleemoplossing of de waardes zijn verbeterd. Is je wifi dusdanig rampzalig dat je weinig tot geen verbinding hebt? Navigeer dan verder naar beneden voor de ultieme wifi-probleemoplosser.
iOS en iPadOS?
‘Wifiprobleemoplossing’ vind je helaas niet op je iPhone of iPad, maar een alternatief is de app ‘Wi-Fi Sweetspots‘. Ook hier vind je een diagram waarin de overdrachtssnelheid van je wifi wordt weergegeven. Om deze te vullen, hoef je alleen maar op de startknop te tikken en de luidspreker te activeren. Vervolgens hoor je een teller die de snelheid van je netwerk aangeeft.
Vliegensvlugge tips voor thuis …
Er zijn eindeloos veel manieren om de wifi in huis te verbeteren – de een ingrijpender dan de ander. Deze kleine tips zijn een goede start.
Router-instellingen
Terwijl een modem het internet van je provider binnenhaalt, verspreidt een router het juist door je huis. Verderop geven we tips om het bereik van je router te verbeteren, maar ook de instellingen hiervan kun je veranderen. Daarvoor heb je het adres van je router nodig.
Op een Mac zie je dit via ‘Systeeminstellingen>Wifi>Details’, op een iPhone of iPad ga je naar ‘Instellingen>Wifi’ en tik je op het i’tje naast je netwerk. De getallen bij het kopje ‘Router’ vormen jouw adres. Zet deze cijfers in de adresbalk van Safari, log in met je gegevens en je belandt in de webinterface van je router. Verderop lees je welke instellingen je hier kunt wijzigen.
Andere DNS-server
Concludeer je dat je wifi-problemen aan je provider liggen? Om webpagina’s alsnog te laden, kun je tijdelijk overschakelen op de DNS-server van Google. Ga op je iPhone of iPad naar ‘Instellingen>Wifi’ en tik op het i’tje naast het netwerk waarmee je verbonden bent. Tik vervolgens op ‘Configureer DNS>Handmatig>Voeg server toe’, typ ‘8.8.8.8’ en tik rechtsboven op ‘Bewaar’.
Als het goed is, kun je nu weer moeiteloos googelen. Vergeet niet terug te schakelen naar ‘Automatisch’ zodra de problemen zijn opgelost!
2,4 GHz of 5 GHz?
De meeste routers sturen zowel een 2,4 GHz- als 5 GHz-frequentie af. Eerstgenoemde is compatibel met alle wifi-apparaten en wordt amper verstoord door obstakels, maar is relatief traag en al snel drukbezet. 5 GHz daarentegen is sneller en heeft amper last van andere toestellen, maar heeft wel minder bereik en ondersteunt niet alle apparaten.
Kortom: het is belangrijk om de twee netwerken gescheiden te houden. Zo maak je op zolder gebruik van de 2,4 GHz-frequentie, maar gebruik je naast je router het supersnelle 5 GHz. Doorgaans pas je dit aan in de webinterface van je routerinstellingen – bij het kopje ‘Router-instellingen’ lees je hoe je hier komt.
Overbelast
Over problemen gesproken: misschien kun je de snelheid en kwaliteit van je wifi-verbinding wel verbeteren door wat toestellen los te koppelen. Als er namelijk te veel apparaten verbonden zijn met een draadloos netwerk, kan hij overbelast raken – zeker op de 2,4 GHz-frequentie. Koppel er daarom een aantal los en kijk of er iets verandert.
… en onderweg!
Kun je de wifi-verbinding met een openbaar netwerk ook verbeteren? Jazeker, daar hebben je iPhone, iPad en Mac wat trucjes voor.
Persoonlijke wifi-assistent
Soms is het signaal van een draadloos netwerk dusdanig zwak, dat het een uur duurt voordat een enkele webpagina is geladen. Bijvoorbeeld in het OV of in andere publieke ruimtes waar de wifi overbelast raakt. Wacht in dat geval niet tot die pagina eindelijk verschijnt – raadpleeg de wifi-assistentie!
Deze iPhone- en iPad-functie herkent zwakke verbindingen en wisselt dan meteen naar je mobiele data. Zodra de wifi-verbinding zich heeft hersteld, schakelt je toestel automatisch weer terug. Je databundel wordt dus alleen gebruikt als laatste redmiddel. Vind de functie via ‘Instellingen>Mobiel netwerk’ en activeer de schakelaar bij ‘Wifi-assistentie’.
Automatisch of handmatig?
Al je apparaten zoeken constant naar bekende wifi-netwerken. Zodra ze er een hebben gevonden, klampen ze zich hier meteen aan vast. Toch is dit systeem niet zonder haken en ogen: je apparaten blijven bij het eerste netwerk dat ze vinden, ongeacht of er sterkere opties zijn. Misschien negeren ze zelfs jouw razendsnelle superwifi van thuis. Geef daarom voor al je opgeslagen netwerken aan of ze automatisch verbinding mogen maken.
Ga op je iPhone of iPad naar ‘Instellingen>Wifi>Wijzig’, tik naast een netwerk op het i’tje en schakel ‘Verbind automatisch’ in of uit. Navigeer op je Mac naar ‘Systeeminstellingen>Wifi’, klik naast een netwerk op het bolletje met de drie puntjes en vink ‘Verbind automatisch’ aan of uit.
Toch maar een hotspot
Ben je onderweg met je MacBook, maar is een openbaar netwerk nergens te bekennen? Dan wordt het tijd voor een hotspot. Klik rechtsboven in de menubalk van je Mac op het wifi-icoontje en selecteer je iPhone in het menu. Het mobiele netwerk van je iPhone gaat meteen aan de slag.
Andersom kan overigens ook – bijvoorbeeld handig als je een ethernet-kabel hebt. Ga op je Mac naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Delen’ en activeer ‘Materiaalcaching’. Klik op het i’tje ernaast, vink ‘Internetverbinding’ aan en sluit je iPhone aan op je Mac met een Lightning-kabel.
Netwerkinstellingen herstellen
Heeft je iPhone of iPad een trage verbinding met een bepaald netwerk of ervaar je andere wifi-problemen? Wellicht heb je een van de netwerkinstellingen (per ongeluk) verkeerd aangepast. In dat geval kun je zelf onderzoeken welke schakelaar fout staat, maar je kunt ook de netwerkinstellingen resetten.
Ga naar ‘Instellingen>Algemeen>Zet over of stel iPhone/iPad opnieuw in>Stel opnieuw in>Herstel netwerkinstellingen’ en bevestig je keuze. De instellingen keren nu terug naar de standaardopties. Al heeft deze reset wel een kanttekening: het verwijdert ook al je wifi-wachtwoorden.
Verhuis je router
Een goede router is het halve werk, maar staat hij op de verkeerde plek, dan presteert hij wellicht niet optimaal. Werp daarom eens een kritische blik op je opstelling.
Het perfecte plekje
Een router verstop je het liefst diep in je meterkast, ver uit het zicht. Toch kun je dit beter niet doen. Er zijn namelijk allerlei factoren die invloed hebben op de sterkte van je wifi-signaal, dus zet je de router op een ongewenste plek, dan kan dit je verbinding flink beperken. Een verhuizing kan daarom wonderen verrichten voor je internetverbinding, maar waar staat je router het liefst?
1 Centraal
Een router stuurt zijn signaal in alle richtingen. Staat hij bijvoorbeeld in een hoek van je huis, dan gaat het signaal deels naar buiten, terwijl het de andere kant van je woning niet bereikt. Zet de router dus op een centraal punt.
2 Zonder obstakels
Hoe minder obstakels tussen je apparaten en de router, hoe beter het signaal. Zet de router daarom op een plek waar zo min mogelijk leidingen, ramen en spiegels het signaal kunnen verstoren. Ook muren, zeker die van beton.
3 Apparaten
Stiekem heb je veel andere apparaten die de 2,4 GHz-frequentie gebruiken – van vaste telefoons tot de magnetron. Die kunnen je signaal verstoren, dus houd ze weg bij je router. Al kun je ook overstappen naar 5 GHz.
4 Loodrecht
Het signaal gaat recht door je muren en plafond, dus zet de router op een plek waar het signaal niet schuin door je huis hoeft. Bedenk ook hoe je hem plaatst: routers met een horizontaal ontwerp zet je ook zo neer – en vice versa.
5 Zoek de hoogte
Een router stuurt zijn signaal naar beneden, dus in een appartement plaats je hem het liefst zo hoog mogelijk. Op je boekenkast bijvoorbeeld. In grotere woningen kun je hem ook bij de vloer van een andere verdieping plaatsen.
6 Vermijd water
Ja, zelfs water heeft invloed op je wifi-signaal. Dit vangt namelijk straling van de 2,4 GHz-frequentie op en kan daardoor voor storing zorgen. Verberg je router daarom niet achter volle bloempotten of aquaria!
En de antennes dan?
Even aan de antennes draaien – alleen dit al kan je wifi-verbinding mogelijk verbeteren. Heeft jouw router er meer dan een? Zet ze in verschillende richtingen, zowel horizontaal als verticaal. Soms zitten de antennes echter niet op de router, maar zijn ze juist in de hardware verwerkt. Het is dan niet een kwestie van antennes verstellen, maar je hele router een kwartslag draaien. Het proberen waard!
Detectivewerk
In een grote woning is de kans reëel dat je wifi-signaal niet alle hoeken en gaten bereikt. De plekken waar je weinig tot geen verbinding hebt, worden ook wel de ‘dode zones’ genoemd. Je spoort ze op met de app Wi-fi Sweetspots, die we eerder al even hebben besproken. Activeer de testfunctie en loop ondertussen met je toestel in hand door je huis. Aan de hand van de zwakke plekken kun je dan bepalen of je de router wilt verplaatsen, vervangen of uitbreiden (daarover zo meer).
Breid je router uit
Goed, je router heeft een knus plekje gevonden, maar wellicht laat je wifi-verbinding alsnog wat te wensen over. Tijd voor wat hardware-upgrades!
Nieuwe router
De techniek rondom wifi evolueert constant, dus routers verouderen snel. Zo werden we in 2019 nog voorgesteld aan Wifi 6 (een wifi-standaard waarmee je verbinding nog sneller werd en die nog meer apparaten tegelijk ondersteunde), maar in 2022 maakte opvolger Wifi 6E al zijn debuut. Gevolgd door een nieuwe lading routers die ondersteuning biedt.
Kortom: wil je bij de tijd blijven, dan is je router soms toe aan vervanging. Neem bijvoorbeeld de Google Nest Wifi Pro (vanaf € 219,99), een router die zowel Wifi 6E als 5 GHz ondersteunt. Overigens is Wifi 6E nog dusdanig nieuw dat alleen de allernieuwste Apple-apparaten compatibel zijn, dus wat dat betreft is een nieuwe router nog geen noodzaak.
Mesh-netwerk
Routers in grote huizen worstelen er vaak mee om alle uithoeken te vinden – ze hebben simpelweg het bereik niet. De ultieme oplossing is door je eenzame router te vervangen door een mesh-netwerk met meerdere mesh-routers. Dit is een systeem met een groep verbonden apparaten die samen één netwerk vormen: je hebt een hoofdrouter die een wifi-signaal afstuurt, maar dit signaal maakt ook verbinding met andere routertjes in huis. Die verspreiden je wifi-signaal verder, zodat je overal bereik hebt.
Denk je nu: als een mesh-netwerk zo ideaal is, waarom is dit dan niet de norm? Nou, voorheen lag het prijskaartje voor zo’n systeem boven de duizend euro. De TP-Link XE75 Pro (vanaf € 579) heeft het echter een stuk toegankelijker gemaakt, zoals je ook leest in onze review.
Repeater
Heb je ontdekt waar je wifi-signaal wel een boost kan gebruiken, maar ben je niet van plan om in een duur mesh-netwerk te investeren? Neem dan een repeater. Ook dit verlengt je wifi-signaal: plaats de repeater op een plek waar de verbinding nu nog sterk genoeg is en hij stuurt dit signaal door naar een of meerdere omliggende kamers waar je nog geen (stabiele) verbinding hebt.
Een nadeel is dat een repeater de snelheid van je draadloze netwerk in die kamers halveert, al is het wat ons betreft altijd beter dan helemaal geen wifi. Welke repeater onze voorkeur heeft? De FRITZ!Repeater 6000 (vanaf € 204,95), die we eerder al uitgebreid hebben getest.
Nog meer wifi-tips
De kracht van je wifi-verbinding heeft zijn maximale potentie bereikt, maar nu je toch bezig bent, kan het geen kwaad om je netwerk eens te personaliseren en beveiligen. Probeer deze tips!
Sterke naam
De standaardnaam van een netwerk is meestal niet zo pakkend. Dus wil je de jouwe snel herkennen, dan doe je er goed aan om hem een duidelijke, gemakkelijk te onderscheiden naam te geven. Zeker als je in een dichtbevolkt gebied woont. Op zulke plekken zijn de lijsten met beschikbare netwerken vaak eindeloos lang, dus zie de jouwe daar nog maar eens in terug te vinden!
Het hernoemen van je netwerk doe je in de webinterface van je router, dus log hier in en zoek de juiste instellingen. Wees vooral zo creatief mogelijk: gasten of voorbijgangers die je netwerk voorbij zien komen, stellen een opvallende naam vast op prijs.
Snel samen delen
Hoofdletters, kleine letters, cijfers, leestekens – een veilig wifi-wachtwoord heeft het allemaal. Maar hoe meer symbolen je toevoegt, hoe lastiger het wordt om dit riedeltje te onthouden. Dus wat nou als iemand toegang tot je netwerk vraagt? Nou, dan nog hoef je niet naar je wachtwoord te graven.
Houd simpelweg jullie Apple-toestellen bij elkaar en activeer allebei bluetooth. Navigeer op het toestel zonder wifi naar ‘Instellingen>Wifi’ en tik op je netwerk. Op jouw toestel verschijnt nu een verzoek om het wachtwoord van je netwerk te delen, tik op ‘Deel wachtwoord’ om dit te accepteren. Overigens kan diegene het wachtwoord nu wel zien in iCloud-sleutelhanger, dus doe dit niet bij Jan en alleman.
Bekende netwerken
Gaat je toestel al jaren mee, dan heb je vast een flinke collectie bekende netwerken bij elkaar gesprokkeld. Benieuwd naar het totale overzicht? Op je iPhone of iPad vind je dit via ‘Instellingen>Wifi>Wijzig’, op je Mac ga je naar ‘Systeeminstellingen>Wifi’. Kijk, dat is nogal een verzameling.
Verwijderen werkt in iOS door op een rood rondje te tikken; op je Mac klik je op de drie bolletjes naast een netwerk en kies je ‘Vergeet dit netwerk’. Overigens kun je bij het onderdeel Wifi nog meer keuzes maken. Zo bepaal je met ‘Vraag om verbinding’ en ‘Verbind met hotspot’ of je iPhone, iPad of Mac automatisch mag verbinden met een bekend netwerk of hotspot.
Toch aan de VPN
Over de veiligheid van openbare wifi-netwerken valt te twisten, zeker die zonder wachtwoordbeveiliging. We snappen het, de verleiding is groot, maar je kunt jezelf op z’n minst wat extra beschermen. Met een VPN bijvoorbeeld. Hiermee wordt je internetverkeer versleuteld, wat betekent dat potentiële boosdoeners je gegevens niet kunnen zien of gebruiken.
Welke VPN het fijnst is? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Voor de beste veiligheid gaan wij voor VyprVPN, maar wil je er graag een voor je iPhone of iPad, dan is NordVPN een aanrader.
Vaarwel!
Eerder las je wat je kunt doen om een gast snel toegang tot je netwerk te verlenen, maar wat nou als je dit juist wilt onttrekken? Helaas: er is geen ingebouwd knopje om het apparaat van een ander te ontkoppelen. Al is er wel een omweg.
Door het wachtwoord van je netwerk te wijzigen, wordt de verbinding met alle opgeslagen apparaten verbroken. Ook die van alle gasten die ooit hebben ingelogd. Uiteraard zijn je eigen toestellen geen uitzondering, maar als beheerder log je zo opnieuw in. Aanpassen werkt in de instellingen van je router – eerder in dit artikel lees je hoe je daar komt.
Gastnetwerk
Door de voorgaande tip is je draadloze netwerk weer van jou en jou alleen. Althans, voor nu. In de toekomst zullen gasten vast weer om je wifi-wachtwoord vragen, maar op een ongemakkelijke afwijzing zit je ook niet te wachten. Bereid je daarom alvast voor – maak een gastnetwerk! Klinkt ingewikkeld, is het niet. De meeste routers hebben deze optie namelijk ingebouwd in de instellingen.
Je moet het alleen even configureren: ga naar de webinterface van je router, zoek naar de optie om een gastnetwerk te maken en stel dit in. Voortaan weet je zeker dat niemand op deze manier bij je persoonlijke gegevens kan, hoe goed je een gast ook vertrouwt. Oké, je gasten zien het wachtwoord van dit netwerk alsnog in iCloud-sleutelhanger, maar gezien het om je gastnetwerk gaat, heeft dit geen verregaande consequenties.