Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

8 WhatsApp privacy-instellingen die je moet kennen

WhatsApp Logo
Icon voor WhatsApp
WhatsApp
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

WhatsApp is eigendom van Facebook – dat belooft weinig goeds voor je privacy. Toch kun je zelf wat acties ondernemen. De opties voor de WhatsApp privacy instellingen vind je onder ‘Instellingen>Account>Privacy’.

1. Profielfoto en status afschermen

Profielfoto en status afschermen

Als mensen jouw nummer in hun telefoon zetten, verschijn jij automatisch bij hen in WhatsApp. Ze kunnen dan je status en profielfoto bekijken. Deze twee zaken scherm je hier af voor de rest van de WhatsApp-bevolking. Geef bij beide aan of ze zichtbaar zijn voor ‘Niemand’, ‘Iedereen’ of alleen de mensen in jouw contactenlijst.

2. Wanneer was je online?

Wanneer was je online?

‘Goh, jij was laat thuis vannacht!’

Zo’n opmerking kun je zomaar horen als iemand ziet dat je in WhatsApp om 4:30 uur nog online was. Nog zo
eentje: ‘Waarom heb je me nog niet geantwoord, je bent wel al online geweest!?’

Zet deze functie op ‘Niemand’ en niemand ziet nog wanneer je voor het laatst online was. Je kunt dit dan overigens ook niet meer van anderen zien.

3. Blauwe vinkjes WhatsApp uitschakelen

Blauwe vinkjes uitschakelen

In het verlengde van de online-status geven ook de blauwe vinkjes aan dat je een bericht ontvangen of gelezen hebt. ‘Waarom heb je nog niet geantwoord?’ … Deze vinkjes noemt WhatsApp ‘leesbewijzen’ en je schakelt ze hier uit, zowel voor jou als voor anderen. Dit werkt alleen niet voor groepsapps.

4. Weg met stalkers of spam

Weg met stalkers of spam

Heb je last van stalkers? Blokkeer ze en je bent ervan verlost. De stalker kan je nog wel berichten sturen, maar je krijgt ze niet te zien. Ook als je de blokkade later opheft, komen deze berichten niet meer terug. Deze methode werkt ook voor spam – wat spaarzaam voorkomt in WhatsApp. Je moet het nummer van de spammer dan wel eerst in Contacten zetten.

5. Geen voorvertoning

Geen voorvertoning

Komt er een bericht binnen op je vergrendelde iPhone? Dan zie je op het scherm al de afzender en de inhoud van het bericht. Dat is handig, maar ook meekijk-gevoelig. Houd je de inhoud van berichten liever voor jezelf, zet dan bij ‘Instellingen> Meldingen’ de schuif achter ‘Toon voorvertoning’ uit.

6. Berichten verwijderen

Verwijder berichten

Heb je berichtjes verzonden of gekregen die je liever geheimhoudt, houd dan je vinger erop en tik op ‘Verwijder’ – bij je eigen teksten kies je eerste de pijl naar rechts. De boodschap verdwijnt dan overigens alleen bij jou in beeld, je kunt zo geen per ongeluk verstuurde berichten terugtrekken.

7. Automatische end-to-end encryptie

Automatische end-to-end encryptie

Je hebt de gele meldingen vast wel eens in gesprekken zien staan: WhatsApp maakt gebruik van end-to-end encryptie. Dit betekent dat al je chats, groepsconversaties, telefoontjes, spraakberichten en bijlagen beveiligd zijn – alleen jij en de ontvanger(s) kunnen de berichten zien. Dit kun je niet aan- of uitzetten, via deze knop schakel je alleen de meldingen in of uit.

8. Extra pincode instellen

twee-staps-verificatie

Als je je WhatsApp-account wilt overzetten naar een nieuwe telefoon, wordt hiervoor een verificatiecode naar je gesms’t. Is je telefoon gestolen, dan krijgt de onrechtmatige eigenaar deze sms dus ook binnen en kan hij met je WhatsApp-account aan de haal. Schakel daarom twee-staps-verificatie in. Je bedenkt dan zelf een zescijferige code en alleen die geeft toegang tot je account. Bij het inschakelen geef je overigens ook je e-mailadres op, voor het geval je de code vergeet.

Handig hè, deze tips voor WhatsApp? In iCreate 86 lees je nog veel meer van dit soort trucjes!