Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Werk veiliger met externe schijven op je Mac

Iedereen kent wel de melding over dat je je schijf veilig moet verwijderen: negeer die niet zomaar! Hier moet je op letten om veilig met een externe schijf te werken.
Externe SSD
Icon voor macOS
macOS
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
7 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

MacBook-gebruikers kennen het probleem: de laptop hangt dichtgeklapt aan een dockingstation. ‘s Ochtends moet je snel gaan, dus verwijder je de kabel met de nodige haast. Op kantoor klap je je MacBook weer open en meldt macOS dat de schijf niet correct is verwijderd. Deze waarschuwing mag je serieus nemen! Alle schijfacties die onbedoeld onderbroken worden, zorgen ervoor dat bestanden niet helemaal worden opgeslagen. En dat is vervelend. Daarom vind je hier wat tips en trucs voor het veilig werken met externe schijven.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

ws_schijven_154
1

Uitwerpen

Ten eerste: hoe moet je een schijf veilig uitwerpen? Dat is heel simpel. Open Finder, en tik op de pijl naast de schijf of usb-stick in de zijbalk. Of sleep de schijf naar je prullenbak – deze verandert dan in een uitwerp-icoontje.

ws_schijven_154
2

Power Nap

Ook in de slaapstand is je Mac druk in de weer. Hierdoor worden je externe schijven soms actief. Wil je dit niet, ga dan naar ‘Systeeminstellingen>Batterij>Opties’ en zet ‘Schakel sluimerstand uit voor netwerktoegang’ op ‘Nooit’.

ws_schijven_154
3

Time Machine

Als je de schijf loskoppelt, kan ook het automatisch maken van Time Machine-reservekopieën worden verstoord. Om dit automatisme uit te zetten, ga je naar ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Time Machine>Opties>Frequentie’.

ws_schijven_154
4

Schijfindeling

Controleer of je schijf in een journaled indeling staat (zie vorige pagina) in het Schijfhulpprogramma. Klik hier op de schijf, en check of er bovenin ‘APFS’ of ‘Mac OS Uitgebreid’ staat. Zo niet, dan is het slim om de schijf om te zetten.

ws_schijven_154
5

Wis

Je zet de schijf om door op ‘Wis’ te klikken, en vervolgens ‘APFS’ of ‘Mac OS Uitgebreid’ als indeling te kiezen. Hierbij wordt wel alle inhoud gewist, dus zet deze eerst veilig op een andere schijf of op je Mac zelf voordat je dit doet.

ws_schijven_154
6

Back-up van externe schijven

Mocht er toch iets misgaan met een loskoppeling, dan is het fijn om een back-up te hebben. Je kunt een externe schijf daarvoor ook meenemen in je reservekopie in ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Time Machine>Opties>Laat weg’.

ws_schijven_154
7

Minnetje als plusje

In dit menu staan standaard al je externe schijven op een rij. Dat betekent dat ze worden uitgesloten van je Time Machine-reservekopie. Klik op een schijf en dan op het minteken om hem uit de lijst te halen en wél te back-uppen.

ws_schijven_154
SSD of HDD?

Wanneer je nog geen externe schijf hebt en van plan bent er eentje te kopen, dan sta je voor een lastige keuze. Want ga je voor een harde schijf, of voor een moderne SSD (solid state drive)? Wij adviseren het tweede. Met een SSD haal je hogere snelheden, loop je veel minder risico op schade tijdens vervoer, en door het gebrek aan bewegende onderdelen gaan SSD’s langer mee. Bovendien worden ze door de jaren heen niet trager door schrijf- en leesbewegingen. En hoewel SSD’s ooit vele malen duurder waren dan harde schijven, heb je tegenwoordig een externe variant met 2 TB opslag voor zo’n 130 euro, zoals de snelle Samsung T7. Ter vergelijking: ga je voor een harde schijf, dan betaal je ongeveer de helft, maar daarvoor krijg je wel minder dan een tiende van de snelheid.