Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

watchOS 9: maak tijd voor deze 6 nieuwe functies!

watchOS 9 is uit, en de update is de moeite meer dan waard. Voor deze 6 nieuwe functies van watchOS 9 moet je even tijd maken!
watchOS 9 nieuwe functies
Icon voor watchOS
watchOS
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
6 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Over watchOS 9

Heb je een Apple Watch om je pols, dan kun je hem vanavond bijwerken naar watchOS 9. Dat voelt misschien als een bijzaak, omdat je eerst je iPhone bij moet werken naar iOS 16 en die update véél meer nieuwe functies brengt. Toch is het de moeite waard om je Apple Watch zo snel mogelijk te updaten, en  tijd te maken voor deze 6 nieuwe functies van watchOS 9!

watchOS 9 nieuwe functies

watchOS 9 verschijnt vanavond om 19:00 – mits Apple zich aan de normale tijden houdt – voor de Apple Watch Series 4, 5, 6 en 7, evenals de Apple Watch SE. Pas wanneer je iPhone is bijgewerkt naar iOS 16, kun je ermee je Apple Watch bijwerken. Die optie vind je dan in de Watch-app onder ‘Algemeen>Software-update.’ Welke functies je direct moet proberen als de update klaar is? Wij zetten ze op een rij.

1. Vier nieuwe wijzerplaten

Je krijgt met watchOS 9 vier nieuwe wijzerplaten op je Apple Watch, en ze zijn dit jaar wel érg hip. Deze wijzerplaten kun je kiezen:

  • Lunar: Deze klok combineert de Gregoriaanse kalender en de maankalender, evenals de huidige maanstand in het midden van het scherm.
  • Playtime: Deze speelse digitale wijzerplaat heeft geanimeerde levende cijfers die zijn ontworpen door Joi Fulton. Ze bewegen als je op ze tikt, of als je aan de digitale kroon draait.
apple watch wijzerplaten
  • Metropolitan: Eigenlijk is dit een hele klassieke ‘klokje met vier complicaties in de hoeken’ die we al jaren kennen, maar de catch is dat hij verandert als je aan de kroon draait – en dat ziet er heel gaaf uit.
apple watch wijzerplaten
  • Astronomy: De ouderwetse Astronomy-wijzerplaat krijgt een upgrade die doet denken aan de nieuwe ruimte-achtergronden van iOS 16. Daardoor zijn ze weer helemaal bij de tijd.

Ook is er nog een kleine upgrade voor de Portretten-wijzerplaat, die je nu ook kunt gebruiken met foto’s van dieren. Ook zijn Modulair, Modulair compact en XL aangepast, waardoor je er nu een achtergrondtint of kleurverloop voor kunt kiezen.

2. Work-out 2.0

De Work-out-app heeft een hele berg upgrades gekregen in watchOS 9. Zo is er meer informatie te zien tijdens het trainen door te scrollen – zoals je Activiteit-ringen – en je ziet nu in welke intensiteit je traint aan de hand van je hartslag en andere gezondheidsgegevens. Ook handig: je kunt nu helemaal je eigen work-outs samenstellen met afstanden, herstelintervallen en meer. En voor triatleten is er nu een speciale multisport-work-out.

3. Notificaties nieuwe stijl

watchOS 9 notificaties

Eigenlijk is de manier waarop je Watch met notificaties omgaat best knullig: ze nemen je hele scherm over, ook als je net met je Watch in de weer bent. Zulke invasieve notificaties heb je op de iPhone al sinds iOS 5 niet meer, en nu is ein-de-lijk ook de Watch aan de beurt. Met watchOS 9 krijg je gewoon een kleine banner bovenaan je scherm als er een notificatie binnenkomt terwijl je de Watch gebruikt. Wel zo subtiel.

4. Slaaptracking, maar dan beter

Of je nou nog nooit je Watch voor slaaptracking hebt gebruikt, of je dat juist al jaren doet, met watchOS 9 is die functie meer de moeite waard dan ooit. Hij houdt namelijk niet alleen je slaap bij, maar ook de duur van je kernslaap, remslaap en diepe slaap. En in de Gezondheid-app kun je in veel meer detail je hartslag en ademfrequentie inzien.

5. Activiteit delen

watchOS 9 activiteit delen
De Conditie-app is nu voor iedere iPhone-gebruiker beschikbaar.

Als je mensen kent die ook een Apple Watch hebben, dan heb je misschien al eens iemand toegevoegd zodat je de gegevens van elkaar kunt zien en wedstrijdjes kunt houden. Nu is het ook mogelijk om je activiteit te delen met mensen zónder Apple Watch, omdat de Conditie-app met iOS 16 naar alle iPhone-gebruikers komt. Dat wil zeggen: de iPhone houdt dan zelf de stappen bij, en toont daarbij alleen de rode (beweging) ring. Open de Conditie-app, tik op het Delen-tabblad, en voeg je niet-Watch-dragende-buddies maar toe.

6. Bedien je Watch met je iPhone

Apple Watch Mirroring

Vind je het scherm van je Apple Watch te klein om écht diep in apps en opties te duiken? Geen probleem: in watchOS 9 is het ook mogelijk om je Watch vanaf het grotere scherm van je iPhone te bedienen. Hoe dat werkt, lees je in ons artikel: Apple Watch-weergave – bedien je Watch met je iPhone.