Apple Pencil kan meer dan je denkt – de beste tips en trucs

Je hoort regelmatig dat iPad-gebruikers de Apple Pencil aanschaffen omdat ze het een leuk hebbedingetje vinden, maar dat ze er vervolgens niet meer naar omkijken vanwege een tekort aan artistieke vaardigheden. Eeuwig zonde: dit accessoire is veel meer dan een tekenpenseel, vooral nu steeds meer apps compatibel worden met de stylus. En maar goed ook, want de mogelijkheden zijn eindeloos.
Daarom presenteren we hieronder een greep uit de mogelijkheden die de Apple Pencil (van zowel de eerste als de tweede generatie) biedt.
Direct aan de slag?
Haal alles uit notities
De Notitie-app zal vast geen vreemde voor je zijn, maar met de Apple Pencil worden je aantekeningen nog persoonlijker.
1 Tekenset
Combineer de Apple Pencil met de tekenset en het lijkt net alsof je in een kladblok schrijft. Alleen pas je nu alles aan met maar een paar tikjes: je materiaal, de inktkleur, de lijndikte, en nog veel meer. Wil je echt netjes werken? Gebruik dan de linkse optie, de pen met de ‘A’. Deze zet je handgeschreven tekst automatisch om in getypte letters. Verderop in dit artikel lees je hoe je dit geheime wapen activeert.
2 Boodschappenlijstje
Dankzij Notities laat je je boodschappenbriefje nooit meer per ongeluk thuis: schrijf hem gewoon op je iPad met je Apple Pencil, en je Apple ID zorgt ervoor dat hij ook op je iPhone staat. Het standaard blanco papier is in dit geval echter onhandig; je wilt geen onleesbaar lijstje. Tik daarom op het bolletje, kies voor ‘Lijnen en roosters’, en selecteer lijntjespapier.
3 Geometrische vormen
Een vaste hand is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet bij geometrische vormen. Gelukkig hoef je hiervoor in Notities geen liniaal en passer voor de dag te halen. Teken bijvoorbeeld een ster. Het is geen probleem als deze schots en scheef is, maar til de Pencil niet van je scherm. Door de ster even vast te houden, verandert de iPad hem vanzelf in een perfecte ster.
Snel Notities openen
Normaal open je Notities via het icoontje van de app, maar met de Apple Pencil zijn er twee snellere manieren. De eerste werkt door de Pencil rechtsonder in de hoek van het scherm te plaatsen. Wanneer je nu naar het middelpunt van het scherm veegt, verschijnt er een notitievenster.
De tweede werkt zelfs wanneer je iPad nog vergrendeld is. Zet het scherm aan en tik er met je Pencil op. De Notities-app opent vanzelf!
Snel screenshots maken en annoteren
1 Screenshot maken
Met de Apple Pencil maak je snel een screenshot. Haal je stylus tevoorschijn en plaats de punt linksonder in de hoek van je iPad. Veeg nu rustig naar het middelpunt van het scherm en je screenshot verschijnt vanzelf!
2 Annoteren
Je hebt direct de optie om je screenshot te annoteren. Met de tekenset onderin laat je je creativiteit namelijk de vrije loop. Tevreden met je creatie? Tik dan linksboven op ‘Gereed’ om hem op te slaan.
3 Uitschakelen
Ben je niet zo happig op deze snelle screenshots? Schakel de functie dan uit. Ga naar ‘Instellingen>Apple Pencil’ en tik op ‘Veeg vanuit linkerhoek’. Vink vervolgens ‘Uit’ aan. Nu heb je er geen last meer van.
iPad en whiteboard in één
Microsoft Whiteboard is precies wat het lijkt: een app om met je Apple Pencil op digitale whiteboards te schrijven. Dit is vooral leuk wanneer je dit voor een complete vergaderzaal op een groot beeldscherm projecteert.
1 Microsoft Whiteboard
Zonder Microsoft Whiteboard kun je uiteraard niet van start. Download de app via de App Store en log in met een Microsoft Office-account of maak een gratis account aan. Tik hierna op ‘Nieuw whiteboard maken’ en ga in je eentje meteen aan de slag.
2 Delen
Twee is beter dan één. Om je whiteboard te delen, tik je op het pijltje rechtsboven in de hoek en schakel je ‘Koppeling delen’ in. Tik ten slotte op ‘Koppeling kopiëren’ en deel de link naar je whiteboard met anderen.
3 Synchrone weergave
Voor een groot scherm projecteer je de app naar een Apple TV. Begin een whiteboard op je iPad, open het Bedieningspaneel, en tik op ‘Synchrone Weergave’. Koppel je iPad nu aan je tv. Heb je geen Apple TV? Gebruik dan een adapter voor Lightning of usb-c naar HDMI.
Twee trucs voor op kantoor
Handtekening toevoegen
Moet je een stapel documenten ondertekenen? Dan hoef je niet alles uit te printen, op elk blaadje een krabbeltje te plaatsen, en de papieren te scannen. Dankzij de Apple Pencil zet je overal een handtekening zonder ook maar één druppeltje inkt te verspillen.
Open je document en activeer de markeringsknoppenbalk (het icoontje met de stift). Tik op het plusje en daarna op ‘Handtekening’. Zet je krabbel en tik op ‘Gereed’. Je handtekening staat nu in het document, al moet je hem nog wel helemaal goed zetten. Hierna kun je de handtekening eindeloos hergebruiken!
Sidecar
Je iPad is een ‘Sidecar’ wanneer je hem als extern scherm voor je MacBook gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je meer werkruimte hebt, omdat je muis er ook op werkt. Dit betekent dat je al je vensters of apps van je Mac naar je iPad-scherm kan slepen. En je Apple Pencil blijft uiteraard gewoon werken.
Al geïnteresseerd? Activeer de functie dan door ‘Systeemvoorkeuren’ op je Mac te openen en naar ‘Sidecar’ te gaan. Klik ten slotte op ‘Selecteer apparaat’ en kies je iPad. Hij is nu met je Mac verbonden!
Verhoog je productiviteit met GoodNotes
Zware mappen, studieboeken, en talloze schriften – dankzij GoodNotes hoef je ze nooit meer mee te sjouwen. En dat voor maar €7,99.
1 Toevoegen
Het plusje is cruciaal. Hiermee maak je niet alleen nieuwe notitieblokken aan, maar importeer je ook bestanden. Dus wanneer je bijvoorbeeld boeken in de app plaatst, kun je ze meteen annoteren met je Apple Pencil.
2 Categorieën
Je bepaalt zelf de weergave van je GoodNotes-bibliotheek, want je ordent al je notitieblokken in ‘Categorieën’. Hierdoor is de kans klein dat je aantekeningen uit het oog verliest, in tegenstelling tot losse papieren.
3 Wijzig
Via ‘Wijzig’ neem je controle over de bibliotheek. Met deze knop selecteer je je notitieblokken en heb je vervolgens meerdere opties: je kunt ze exporteren, dupliceren, wissen, en naar een andere categorie verplaatsen.
4 Personaliseren
De notitieblokken pas je naar je eigen voorkeuren aan. Tik op het vak links om de kaft te veranderen of rechts om het papiersoort te kiezen. Er verschijnt zo telkens een kolom met de beschikbare opties.
Zo schrijf je notities in GoodNotes
1 Tekenset
Heb je je ideale notitieblok gemaakt, dan wil je meteen aan de slag. Probeer de tekenset boven in het scherm maar eens uit. Hiermee kun je tekenen, highlighten, gummen, en meer. En dat het liefst met de Apple Pencil.
2 Menu
Linksboven staan vier icoontjes. Met de vier blokken navigeer je tussen pagina’s, met het plusje plaats je items in je notitieblok, de geometrische vormen maken je penstreken recht, en de laatste activeert een schrijfkolom.
3 Navigeren
Er zijn meer navigeertrucjes. Veeg het scherm simpelweg naar links voor een nieuwe pagina, of veeg juist naar rechts om terug te keren. Bovendien wissel je met de tabbladen snel tussen openstaande bestanden.
Handschriftherkenning op de iPad
De functie ‘Schrijven’ is officieel nog niet beschikbaar in het Nederlands – wel in het Engels (of het Chinees). Toch is er een manier om het aan de praat te krijgen op de iPad. Je voegt hiervoor het Engelstalige toetsenbord toe. De meeste van de functies werken vervolgens helemaal prima, die zijn niet taalspecifiek. Andere opties zijn iets minder – tenzij je in het Engels schrijft.
Het Engelse toetsenbord activeer je via ‘Instellingen>Algemeen>Toetsenbord>Toetsenborden>Voeg toetsenbord toe’: kies voor ‘Engels>VK’. Vervolgens zet je bij ‘Instellingen>Apple Pencil’ de schuif achter ‘Schrijven’ op groen. Daarna is alles op de volgende pagina’s mogelijk!
Taakbalk
In sommige apps verschijnt een kleine taakbalk als je aan het schrijven slaat. Hierin vind je enkele snelle acties. Welke, dat verschilt per app. In Mail verschijnen onder meer opties om foto’s in te voegen, de opmaak aan te passen of een bestand toe te voegen. In Herinneringen voeg je met snelle acties bijvoorbeeld een datum, locatie, hashtag of vlag toe aan een to-dolijstje.
Schrijf in alle tekstvelden
In alle tekstvelden die je tegenkomt op je iPad, kun je nu meteen gaan schrijven. Schrijf bijvoorbeeld het adres van een website in de adresbalk van Safari. Voer een zoekwoord in in Spotlight. Of een locatie in Kaarten. We kunnen eindeloos veel voorbeelden geven, maar onthoud: overal waar je normaal met het (digitale) toetsenbord tekst invoert, kun je gewoon beginnen met schrijven.
Doe meer met je notities
Heb je aantekeningen gemaakt in Notities? Daar kun je dan wat mee!
1 Voorwaarden
We beginnen zo dadelijk met het selecteren van handgeschreven teksten in Notities. Twee puntjes vooraf: de teksten mogen niet geschreven zijn met de A-tool helemaal links. En de tekendoos moet weg zijn – tik op het viltstiftje bovenin.
2 Selecteren
Aan de slag met een notitie in jouw handschrift! Selecteer deze tekst nu zoals je ook getypte tekst selecteert. Tik op je selectie en op ‘Kopieer als tekst’. Je kunt het nu plakken als gewone tekst.
3 Telefoonnummer
Open eens een notitie met daarin een door jou genoteerd telefoonnummer. Tik met je vinger op het nummer: je kunt het nu in Contacten zetten, of direct een bericht naar dit nummer noteren.
4 Aanklikbaar
Er zijn nog veel meer handgeschreven teksten aanklikbaar waar je direct iets mee kunt doen. Het werkt bijvoorbeeld ook met mailadressen, URL’s en data die je snel genoteerd hebt.
Schrift direct omzetten
Er is ook een gereedschap waarmee de tekst die je schrijft, direct wordt omgezet naar getypte tekst. Open de tekendoos in Notities door boven op het icoon met het viltstiftje te tikken. In de tekendoos onderaan in het scherm kies je voor het schrijfgereedschap. Dat is het pennetje helemaal links, met de A erop. Als je schrijft, wordt de tekst direct omgezet.
Houd er wel rekening mee dat dit het best werkt voor het Engels. Maak je er toch veel gebruik van? Er zijn wat geavanceerdere opties, bijvoorbeeld om woorden te verwijderen, in te voegen, en samen te voegen. Bekijk de handleiding via ‘Instellingen>Apple Pencil>Probeer Schrijven’.
Maak een lettertype van je eigen handschrift
Jouw handschrift is ongetwijfeld uniek! Zo maak je er een lettertype van voor op de Mac.
1 Calligraphr
Houd je iPad horizontaal en ga naar www.calligraphr.com. Maak via ‘Get started for free’ een nieuw account aan. Klik in het scherm met de eerste stappen op ‘Create a template’ – we gaan niks printen.
2 Minimal
Klik onder Basics op ‘Minimal English’ en vervolgens op ‘Minimal Numbers’. Dit worden de cijfers, letters en leestekens in je lettertype. Tik boven in het scherm op ‘Download Template’.
3 Template
Vul de voorwaarden voor de template in zoals hierboven en tik dan op ‘Download’. Tik daarna op de naam van de template om deze te downloaden. Het is een pdf en die opent in Safari.
4 Pak je Pencil erbij
Tik op het Deel-icoon, kies ‘Markeringen’ en vul alle cijfers en letters in. Je hoeft ze niet heel precies over te trekken, de voorbeeldletters helpen je vooral om de grootte goed in te schatten.
5 Upload
Tevreden? Klik linksboven op ‘Gereed>Bewaar bestand in’ om het template op te slaan in Bestanden. Ga vervolgens terug naar de website van Calligraphr en ga naar ‘My fonts>Upload Template’. Upload je ingevulde template.
6 Voorvertoning
Het verwerken duurt even, uiteindelijk zie je de cijfers en meer verschijnen in deze ‘Character Preview’. Om ze toe te voegen aan jouw lettertype, tik je rechtsonder op ‘Add characters to your font’.
7 Unieke naam
Tik nu op ‘Build font’ en geef je unieke lettertype ook een unieke naam. Tik op ‘Build’. In het volgende scherm zie je een voorvertoning van je lettertype. Tik op het .ttf-bestand om het te downloaden.
8 Bestand overzetten
Het bestand met je lettertype wordt gedownload in de app Bestanden, maar op je iPad heb je er nog niet veel aan. Zet het dus op je Mac. Bijvoorbeeld via iCloud – of mail of Airdrop het bestand naar jezelf.
Installeer het lettertype op je Mac
Je lettertype gebruik je natuurlijk ook op je Mac. Dat werkt zo.
1 Op je Mac
Open het bestand op je Mac door erop te dubbelklikken. Het wordt dan geopend in het programma Lettertypecatalogus, waarin je een voorvertoning ziet van je font. Klik nu op ‘Installeer Lettertype’.
2 Typen in je eigen handschrift
Nu het lettertype geïnstalleerd is, kun je het gebruiken in bijvoorbeeld Pages. Je vindt het daar via ‘Opmaak>Lettertype>Toon Lettertype’. Als je gaat typen, herken je je eigen handschrift terug.
Deel je handschrift
Heb je zo’n prachtig handschrift waar iedereen vol bewondering naar kijkt? Dan is het misschien leuk om je zelfgemaakte lettertype te delen. Je kunt het .ttf-bestand gewoon naar iemand anders mailen of Airdroppen.
Combineer je Apple Pencil met deze verrassende apps…
MuseScore: sheet music | gratis
MuseScore is onmisbaar voor muziekliefhebbers. Neem alleen al een kijkje in de uitgebreide bibliotheek. Hierin staan meer dan anderhalf miljoen gratis stukken bladmuziek, waardoor je nooit bent uitgespeeld en je je vaardigheden constant blijft ontwikkelen. Bovendien is er voor ieder wat wils – van pophits tot obscure filmmuziek.
En dat is niet alles: ben je een echte muzikant in hart en nieren, dan kun je met MuseScore (en je Apple Pencil) zelfs je eigen bladmuziek maken. En via de bibliotheek deel je dit vervolgens met de rest van de wereld. Zo laat je aan al je medemuzikanten zien wat je in je mars hebt.
Notability | gratis
Publiekslieveling Notability is een uitstekend alternatief voor GoodNotes. Vanwege alle functies die de app biedt, zou het ons zelfs niet verbazen als deze app je voorkeur heeft. Notities maken en PDF-bestanden annoteren zijn vanzelfsprekend voor een notitie-app, maar geluid opnemen en inspiratie opdoen in de Notability-gallerij liggen minder voor de hand.
Toch zijn het vooral de klassieke schrijffuncties van de app waarin de Apple Pencil uitstraalt. Overigens beweert Notability onder uiteenlopende groepen geliefd te zijn – van artiesten tot docenten – dus de mogelijkheden lijken eindeloos.
Planner 5 | gratis
Ben je van plan om je woning een make-over te geven, dan voorkomt Planner 5D een hoop stress. Door middel van een 2D- of 3D-ontwerp boots je je huis nauwkeurig digitaal na. Je kunt dit zelf proberen, of je laat de app het voor je doen. In dat geval moet je wel je kamers scannen.
Vervolgens maak je creatieve aanpassingen, waardoor je zelf in handen hebt hoe uitgebreid je ontwerp wordt. En uiteraard doe je dit met je Apple Pencil. Planner 5D verkleint dus de kans dat je na een verhuizing van je meubilair toch spijt van je keuzes krijgt.
Froggipedia | €3,99
We geven toe: Froggipedia is een vreemde toevoeging aan deze lijst, al is dit precies waarom we het niet konden laten. Deze app staat namelijk volledig in het teken van de doorsnee kikker. Je leert alles over de levenscyclus van het dier – van kikkervisje tot volgroeide amfibie.
Maar het meest interessante is dat je de kikker digitaal kunt ontleden, waardoor je Apple Pencil wordt omgetoverd tot mes. Hiermee ontdek je zelf hoe de anatomie van het dier in elkaar zit, en dat zonder dat er daadwerkelijk een leven wordt opgeofferd. Bizar, maar de moeite waard om te proberen.
Ferrite Recording Studio | gratis
Professionele opnamestudio’s lijken verleden tijd dankzij Ferrite, het enige wat je nodig hebt om een heldere opname te maken. Neem vanuit je luie stoel bijvoorbeeld gerust een podcastaflevering of lesmateriaal op.
Dit is overigens niet alles, want de app is ook ontzettend handig voor het bewerken van opnames. In dat geval komt de Apple Pencil van pas, omdat je hierdoor geluidsfragmenten op precies het juiste moment knipt en plakt. Dure bewerkingsprogramma’s kunnen dus ook de deur uit!
… en games
Gartic Phone | gratis
De website Gartic Phone is gebaseerd op het telefoonspel, maar dan met een twist. Het werkt als volgt: de eerste speler bedenkt een zin en de tweede speler probeert die te tekenen. Daarna moet speler drie raden welke zin deze tekening voorstelt en vertelt hij dit aan speler vier. Vervolgens is het de beurt aan speler vier om deze zin te tekenen, waarna speler vijf weer gaat raden.
Dit gaat door totdat alle spelers een keer aan de beurt zijn geweest. En zoals je wellicht raadt, heb je een enorm voordeel wanneer je met je Apple Pencil tekent.
Sudoku Master Edition: Logic | gratis
Voor een klassieke game maak je kennis met Sudoku Master Edition: Logic. Laat de titel je niet misleiden: zowel beginners als doorgewinterde Sudoku-fanaten genieten ervan. Het fijne aan de app is dat je hem precies naar je persoonlijke voorkeuren kunt veranderen. De moeilijkheidsgraad, het lettertype, het kleurenpalet – je hebt het allemaal zelf in de hand.
En door de Apple Pencil te gebruiken om cijfers in te voeren, lijkt het net alsof je daadwerkelijk pen op papier zet. Zo hoef je nooit meer nieuwe puzzelboekjes aan te schaffen.
Tint | abonnement voor Apple Arcade
Voor een spel waar je helemaal zen van wordt, maak je kennis met Tint., een digitaal kleurenboek. In de app gebruik je waterverf om te schilderen en los je ondertussen verschillende puzzels op. Dit is uiteraard het handigst met de Apple Pencil; je hebt je verfstroken helemaal onder controle.
Het beste? Hoe rustgevend de app is. Je wordt niet op je hielen gezeten door opdringerige timers of countdowns en het is onmogelijk om punten te verdienen. Er zit dus geen competitieve laag over de game, waardoor je het lekker op je eigen tempo speelt.
Blek | € 4,99
Blek is de zweverigste app op deze lijst, maar ook de eenvoudigste. In deze game verschijnen gekleurde cirkels op het scherm. Het doel is om hier lijnen tussen te trekken zonder de zwarte gaten aan te raken. Lijkt simpel, maar hoe complexer het level, hoe belangrijker het is om je strategie te overwegen.
Een Apple Pencil is hierbij een voordeel, want met deze stylus heb je nog meer controle over je lijnen en kun je het spel zo nauwkeurig mogelijk spelen.
Donut County | € 4,99
Het zal niemand verbazen dat Donut County in 2018 werd uitgeroepen tot game van het jaar: het is een puzzelgame met een meeslepend verhaal over een groep wasberen. Zij hebben ‘Donut County’ overgenomen door constant afval te stelen. Dit laten ze echter rondslingeren, waardoor er overal gaten in de grond verschijnen die alles en iedereen opzuigen.
Ook DK (de wasbeer die je in de game beheerst) is medeplichtig, maar opeens valt hij in een van zijn eigen gaten. Hoe het verhaal verder gaat, blijft nog geheim. Je speelt het spel in ieder geval door samen met je Apple Pencil allerlei puzzels op te lossen en mysteries te ontrafelen.