Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Stijlvolle tabellen maken in Numbers: dit moet je doen

Het beste programma om stijlvolle tabellen voor je gegevens te maken? Dat is Numbers. Wat je daarvoor moet doen, leer je hier.
Stijlvolle tabellen maken
Icon voor macOS
macOS
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
20 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
ws_numbers_149
1

Open Numbers

Haal je Mac erbij en open een nieuw document in Numbers. Kies voor de sjabloon ‘Leeg’ en klik op ‘Maak aan’. Een grijze spreadsheet is wat je krijgt, maar het eindresultaat wordt fraaier. Beloofd.

ws_numbers_149
2

Kolommen en rijen

Als voorbeeld maken we een tabel voor een recept. Maak van de tabel drie kolommen, met tien rijen. Geef de kopteksten de namen ‘Ingrediënt’, ‘Hoeveelheid’ en ‘In huis’.

Instructiefoto: Koptekstkolom
3

Koptekstkolom

De linker kolom is nog een koptekstkolom. Haal de afwijkende kleur weg: klik rechts op ‘Opmaak>Tabel’ en klap onder ‘Kop- en voetteksten’ het linker venster uit. Stel de optie in op nul.

ws_numbers_149
4

Wisselende rijkleur

Vink rechtsonder in de Tabel-tab de optie ‘Wisselende rijkleur’ aan. Dit ziet er niet alleen esthetischer uit, maar het verhoogt ook de leesbaarheid van de tabel.

Overigens, via de opties onder ‘Wisselende rijkleur’ wijzig je de hoogte en breedte van de cellen. Met de knop ‘Passend’ verklein je een kolom of rij tot de grootte van de inhoud. Dit staat vaak het mooist.

ws_numbers_149
5

Koptekstrij

Selecteer onder ‘Rasterlijnen’ de tweede groene knop van rechts om de rasterlijnen van de koptekstrij te verbergen. Klik links van de tabel op de ‘1’ om de bovenste rij te selecteren.

ws_numbers_149
6

Tekst en achtergrond

Ga naar de tab ‘Tekst’ om het lettertype te wijzigen. Wij kiezen voor ‘Avenir’ en centreren de tekst. Klik op de tab ‘Cel’ en verander de tint van ‘Vulling’ om de achtergrondkleur aan te passen.

ws_numbers_149
7

Randstijlen

Selecteer rij twee tot en met tien en klik onder ‘Rand’ op de optie rechtsboven om alle randen te selecteren. Klik op het kleurenpalet en kies een lichtere, subtielere tint voor de randen uit.

ws_numbers_149
8

Aankruisvak

Selecteer de cel C2. Houd de Shift-toets ingedrukt en selecteer nu ook cel C10. Klap de opties onder ‘Gegevensnotatie’ uit en selecteer ‘Aankruisvak’ zodat je de onderdelen kunt afvinken.

ws_numbers_149
9

Tabelstijlen

Klik in het menu op ‘Opmaak>Geavanceerd>Maak tabelstijl aan’. De opmaak wordt nu toegevoegd bij ‘Tabelstijlen’ (in de tab ‘Tabel’), zodat je een nieuwe tabel snel dezelfde opmaak geeft.

Tabeltitel of bijschrift

Boven elke tabel is standaard een tabel­titel zichtbaar. Om deze weg te halen, klik je rechtsboven op het tabblad ‘Tabel’. Onder ‘Tabelopties’ vink je ‘Titel’ uit. Wil je een onderschrift, zet dan ‘Bijschrift’ aan.