Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Slim foto’s ordenen op de Mac: organiseer al je selfies, winterfoto’s en meer

Slimme map met selfies
Icon voor Foto's
Foto's
MacBook Pro
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Apple heeft zijn best gedaan om in Foto’s je fotobibliotheek op een zo overzichtelijk mogelijke manier weer te geven. Al je foto’s worden op datum gesorteerd en bij elkaar horende foto’s onder een kopje samengevat. Maar er zijn interessanter manieren voor foto’s ordenen op de Mac. Wat dacht je bijvoorbeeld van een slim album waarin alleen je winterfoto’s worden opgenomen. Of eentje met de selfies die je tijdens vakantie hebt gemaakt. Of alleen de foto’s die met je spiegelreflex en niet met je iPhone zijn opgenomen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

In deze workshop geven we negen voorbeelden voor praktische albums. Jij maakt gewoon een nieuw slim album aan via ‘Archief>Nieuw slim album’ en vult de gegevens in zoals in de stappen vermeld.

Lees hier stap voors stap hoe het werkt

Slimme map met winterfoto's
1

Winterfoto’s

We beginnen gemakkelijk met een album voor alleen winterfoto’s, opgesplitst per jaar. Kies als voorwaarde ‘Datum ligt tussen 01-12-2016 en 28-02-2017’ voor alle foto’s die je deze winter hebt gemaakt en gaat maken.

Slimme map met HDR's
2

Alle HDR’s bij elkaar

Nog een gemakkelijke: alle HDR-foto’s bij elkaar. De voorwaarde is dan ‘Foto is HDR’. Na een klik op ‘OK’ verschijnen al je foto’s met ‘hoog dynamisch bereik’ in een album.

Slimme map niet iPhone
3

Geen iPhone

We maken ontzettend veel foto’s met onze iPhone, maar mooier zijn toch de exemplaren van onze DSLR. Sluit daarom alle iPhone- (of iPad-)foto’s uit via de voorwaarde ‘Cameramodel is niet iPhone’.

Slimme map met bewerkte foto's
4

Bewerkte iPhone-foto’s

Alle iPhone-foto’s in een album, maar dan alleen de bewerkte? Kies ‘Cameramodel is iPhone 5s’ (of een ander model) en voeg als tweede voorwaarde ‘Foto is bewerkt’ toe. Kies boven ‘Voldoe aan alle’.

Slimme map op basis van trefwoorden
5

Foto’s op basis van trefwoorden

Heb je ijverig trefwoorden aan je foto’s toegekend? Dat komt nu goed van pas, want je kunt hierop filteren via de voorwaarde ‘Trefwoord is’. Je kunt ook meerdere trefwoorden combineren.

Slimme map met selfies
6

Selfies

Alleen de selfies van jou en je wederhelft? Kies twee keer de voorwaarde ‘Persoon is’ en voer de goede namen in. Als tweede voorwaarde kies je ‘Lens is’ en dan ‘front camera’ van je model iPhone.

Slimme map met rode ogen
7

Rode ogen

Op zoek naar rode ogen om te verwijderen? Kies als voorwaarde ‘Flits wel geflitst’. Desgewenst kun je ook meermaals de voorwaarde ‘Persoon’ toevoegen zodat je alleen foto’s met mensen krijgt.

Slimme map met algemene zoektermen
8

Algemene zoektermen

Een interessante optie is de voorwaarde ‘Tekst’. Kies hier een willekeurig zoekwoord dat je ook in de zoekfunctie van Foto’s zou gebruiken. Het slimme album geeft automatisch de goede resultaten.

Slimme map met voorwaarden
9

Ingewikkeld

Wil je echt heel specifiek te werk gaan, dan kun je ook de metagegevens als voorwaarde gebruiken. Maak zoals hierboven een slim album voor foto’s met een lage ISO-waarde en een open diafragma.