Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

Schrijf betere prompts voor ChatGPT en andere AI’s

De resultaten die je uit AI haalt, zijn zo goed als de prompt – ofwel opdracht – die je voor die AI schrijft. Zo word je een meester in prompting.
ChatGPT Desktop
Icon voor Apps
Apps
Moeilijkheid:
Stappen:
7 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Schrijf betere prompts

Met de komst van allerlei handige AI-tools voor het schrijven van teksten en het maken van plaatjes, is er opeens een totaal nieuwe vaardigheid die je moet leren: prompting. Oftewel, het maken van een dusdanig scherpe opdracht dat de AI precies weet wat hij moet doen. En dat klinkt een stuk gemakkelijker dan het is. Neem dit voorbeeld: je partner vraagt je om ergens een taartje te halen. Je gaat naar de Hema, haalt een appelkruimeltaart, en wordt tot je verbazing bij thuiskomst begroet met een sippe blik. Wat blijkt? Je partner wilde eigenlijk een citroen-cheesecake met bastognebodem en een topping van bosvruchten. Met een AI werkt het precies hetzelfde: je krijgt precies waar je om vraagt, dus hoe specifieker, hoe beter.

Wat het maken van een goede prompt extra uitdagend maakt, is dat niet alle AI’s hetzelfde begrip hebben voor taal. Zo zijn er veel tools die complexere zinnen niet goed begrijpen, laat staan een woordje Nederlands. Tegelijkertijd kan een chatbot als ChatGPT juist heel goed interpreteren wat je zegt, en kan deze zelfs ellenlange opdrachten met eindeloze zinnen goed ontcijferen. Je moet je prompt dus altijd goed afstemmen op de tool die je gebruikt.

Tegelijkertijd zijn er ook wat basisregels voor goede prompts die je op iedere AI kunt toepassen. Bij tekst-AI’s is het bijvoorbeeld altijd van belang om een specifieke toon, tekstlengte en doelgroep aan te geven. En bij beeld-AI’s moet je altijd in je prompt verwerken wat voor stijl en welk perspectief je wilt zien. In deze Genius gaan we de basics van prompting met je door, laten we zien hoe je AI een handje kunt helpen met voorbeelden, en werpen we een blik op hoe je ChatGPT kunt inzetten als de ideale promptmaker!

De basis

Prompting begint met een paar eenvoudige maar cruciale regels. Allereerst is duidelijkheid essentieel. Een goede prompt moet glashelder zijn en tot in detail beschrijven wat je wilt bereiken. Beschrijf bijvoorbeeld niet alleen dat je een afbeelding van een hond wilt, maar specificeer het ras, de kleur, de leeftijd, de houding en de omgeving. Bij tekst geldt hetzelfde: als je een fictieve column over corgi’s wilt, geef dan ook aan voor wie de tekst bedoeld is, hoe lang de column moet worden, en waar de tekst ongeveer over moet gaan.

Structuur is ook een sleutelelement bij het maken van goede prompts. Begin met een algemene beschrijving en werk vervolgens naar de details toe. Dit helpt de AI om eerst een beeld te vormen voordat hij zich richt op de specifieke kenmerken. Bijvoorbeeld, als je een verhaal wilt laten schrijven, begin dan met het genre en de setting, en voeg daarna specifieke karaktereigenschappen en plotpunten toe. Voor een visuele prompt zou je kunnen beginnen met de algemene scène en daarna de kleuren, stijlen en specifieke objecten beschrijven.

Pas je deze tips toe, dan zien je prompts er niet meer uit als ‘maak een tekening van een kat’, maar meer als ‘maak een kleurrijke, cartoonachtige illustratie van een oranje kat met grote groene ogen en een speelse en vrolijke uitdrukking, die op een zonnige dag op een groene heuvel zit, en er moeten bloemen in de achtergrond te zien zijn’.

Werken met voorbeelden

Vind je het lastig om in woorden uit te leggen wat je precies van een AI wilt? Geen probleem: je kunt hem ook op weg helpen met voorbeelden. Wil je bijvoorbeeld dat ChatGPT in jouw schrijfstijl een column schrijft? Voed hem bij je prompt een stukje zelfgeschreven tekst zodat de AI weet hoe jij klinkt, en dus wat er van hem verwacht wordt. Hoe meer voorbeelden je geeft, hoe beter. Let er alleen op dat de geheugenlimiet van ChatGPT op zo’n 6000 woorden ligt – zijn je voorbeelden bij elkaar opgeteld langer dan dat, dan vergeet hij het eerste deel.

Ook bij afbeeldingen kun je een AI voorbeelden geven om mee te werken. Met de betaalde versie van ChatGPT (ChatGPT Plus) en de gratis versie van Microsoft Copilot kun je met het paperclip-knopje een afbeelding naar de AI sturen. Geef je vervolgens aan dat je een plaatje wilt in de stijl van die afbeelding, dan doet hij zijn best om zich hieraan te houden.

Onmisbare elementen voor een perfecte prompt

Als je ooit met ChatGPT hebt gewerkt, weet je hoe belangrijk een goed geformuleerde prompt is. Maar wat maakt een prompt nu echt goed? Wij vroegen het aan ChatGPT zelf, en die kwam met een verrassend specifieke lijst. Volgens ChatGPT zelf zijn er acht essentiële elementen die je altijd in je prompt moet opnemen om de beste resultaten te krijgen. In de ideale situatie verwerk je die dus altijd in je prompt. Laten we deze onderdelen eens nader bekijken.

  1. Rol
    Dit element bepaalt in wiens huid ChatGPT moet kruipen. Moet hij schrijven als een marketingexpert, een docent of misschien zelfs een historisch personage? Door een duidelijke rol aan te geven, krijgt de output een specifiek perspectief en toon.
  2. Taak
    Wat moet ChatGPT precies doen? Dit kan het schrijven van een artikel zijn, het genereren van ideeën, het beantwoorden van vragen, enzovoort. Hoe specifieker de taak, hoe beter de AI kan presteren.
  3. Output
    In welke vorm moet de output verschijnen? Moet ChatGPT een artikel schrijven, een lijst met tips opstellen, een verhaal vertellen? Een compleet artikel met een kop en een staart? Of een enkele alinea?
  4. Lengte
    Hoe lang moet de tekst zijn? Door een woordlimiet aan te geven, help je de AI om zich te richten op de belangrijkste punten binnen de gewenste lengte.
  5. Onderwerp
    Waar moet de tekst over gaan? Het onderwerp is de kern van je prompt en geeft de richting aan waarin de AI moet denken.
  6. Doelgroep
    Voor wie is de tekst bedoeld? Is de doelgroep kinderen, tieners, volwassenen of professionals? Dat maakt nogal wat verschil: het helpt ChatGPT om de taal, de complexiteit en de boodschap van de tekst aan te passen.
  7. Toon
    Wat is de gewenste toon of stijl van de tekst? Moet het formeel, informeel, zakelijk, of humoristisch zijn? De toon bepaalt hoe de tekst overkomt bij de lezer.
  8. Doel
    Wat hoop je te bereiken met de tekst? Wil je informeren, overtuigen, entertainen of iets anders? Door het doel te specificeren, kan de AI de tekst beter afstemmen op het effect dat je probeert te bereiken.
Voorbeeld
Je bent een educatieve schrijver (rol) die een informatief en leuk artikel (taak) schrijft voor een kindvriendelijke blog (output). Dit artikel bestaat uit ongeveer 300 woorden (lengte) en gaat over capibara’s (onderwerp). Het is bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud (doelgroep). De toon van het artikel moet speels en eenvoudig te begrijpen zijn, met een vleugje humor (toon). Het doel van het artikel is om kinderen te informeren over capybara’s en hen enthousiast te maken over dieren en natuur (doel).

ChatGPT als promptmaker

Als je geen zin hebt om zelf na te denken over prompts, dan kun je die ook laten maken met ChatGPT. Oftewel: een AI die een opdracht schrijft voor een AI. En dat werkt bijzonder goed, met name als je gebruikmaakt van chatbots die helemaal toegespitst zijn op het maken van prompts. Open hiervoor ChatGPT (chatgpt.com) en druk op ‘GPT’s onderzoeken’. Zoek je hier naar ‘prompt’, dan krijg je al allerlei botjes te zien die prompts schrijven voor bepaalde AI-tools. Van Midjourney tot Stable Diffusion, en van Dall-E tot … ChatGPT! Doorgaans hoef je maar kort te schrijven wat je ongeveer wilt, en krijg je nog wat extra vragen om tot een betere prompt te komen. De promptbot maakt er daarna een uitgebreide prompt van die je zo in kunt zetten.

Dit is bijzonder handig voor AI-tools die wat moeite hebben om jou goed te begrijpen. Zo heeft de beeldgenerator Midjourney bijvoorbeeld moeite met complexe zinnen, en krijg je betere resultaten met kortere beschrijvingen en punten ertussen. Met een promptbot in ChatGPT zet je een volledig uitgeschreven beschrijving gemakkelijk om naar deze stijl, om deze ‘taalbarrière’ te overwinnen.

Koos Promptloos

Wil je niet iedere keer dat je gebruikmaakt van AI in de weer zijn met prompts? Sommige AI’s helpen je daarbij. Zo kun je met het betaalde ChatGPT Plus een eigen chatbot maken die zich altijd houdt aan dezelfde basisopdracht. Zo hoef je maar één keer een prompt te schrijven over hoe hij zich moet gedragen – daarna blijft hij dit volhouden. En zelfs dat is al overbodig, want hij kan ook die prompt uit zichzelf schrijven op basis van een paar vragen over wat je van de chatbot verwacht.

Wat betreft het maken van afbeeldingen kun je het jezelf ook gemakkelijk maken, met een tool als Ideogram (ideogram.ai). Deze vult je eigen prompt automatisch aan met termen en zinnen die voor betere resultaten zorgen. Vraag je bijvoorbeeld om een afbeelding van een exploderende appel? Dan vult Ideogram dit aan met ‘het vruchtvlees vliegt door de lucht, en op de achtergrond zie je een rustieke houten tafel en een paar andere ongemoeide vruchten die zich niet bewust zijn van de explosie.’