Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Profielen in Safari: zo werken ze op de Mac

Werk, privé, studie – in een browser komen alle facetten van je leven samen. Maar al die overlap maakt je digitale leven een chaotische boel. Kortom, het liefst houd je zulke zaken gescheiden. In Safari kan dit voortaan door profielen te maken: hier leer je hoe dit werkt op de Mac, mits je macOS Sonoma hebt.
Afbeelding van Profielen in Safari: zo werken ze op de Mac
Icon voor macOS Sonoma
macOS Sonoma
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

Safari profielen Mac
1

Eerste profiel

We vallen meteen met de deur in huis: tijd om je eerste profiel te maken. Open Safari, klik in de menubalk bovenin op ‘Safari>Instellingen’ en ga naar ‘Profielen’. In het venster dat nu verschijnt, kies je ‘Gebruik profielen’.

Safari profielen Mac
2

Personaliseren

Op naar het personaliseren! Geef je profiel een duidelijke naam – iets als ‘Privé’ is prima. Kies ook een passend symbool en achtergrondkleur uit, zodat je het profiel daar snel aan herkent. Rond af met ‘Gereed’.

Safari profielen Mac
3

Tweede profiel

Met één profiel houd je niets gescheiden. Maak daarom een tweede aan: herhaal stap 1 (klik op de plus in plaats van Gebruik profielen), daarna stap 2. Geef het profiel wel een andere uitstraling. Qua naam gaan we voor ‘Werk’.

Safari profielen Mac
4

Safari

Welk profiel je op welk moment wilt gebruiken, bepaal je rechtstreeks in Safari. Open de browser maar eens: linksboven zie je nu een knop met daarin de naam van je huidige profiel. Klik hierop om een andere te kiezen.

Safari profielen Mac
5

Browsen

Nu kun je naar hartenlust browsen: alles wat je in dit profiel doet, blijft in dit profiel. Zo kun je in Privé gerust online shoppen of een avondje Netflix bingen zonder dat deze activiteit in je Werk-profiel belandt.

Safari profiel
6

Wisselen

Ook tijdens het browsen kun je van profiel wisselen. Zit je bijvoorbeeld in Privé, maar herinner je je plots dat je een deadline hebt? Klik linksboven op het huidige profiel en maak een nieuw venster voor Werk.

Safari profiel
7

Bewerken

Alle profielen die je hebt gemaakt, kun je achteraf weer bewerken. Open hiervoor Safari, ga naar ‘Safari>Instellingen>Profielen’ en kies links in het menu een profiel uit. Rechts pas je alle gegevens aan, van de naam tot het symbool.

Safari profiel
8

Vensters en tabbladen

Blijf nog even in dit menu, want hier kun je voor elk profiel instellen op welke pagina je belandt wanneer je er een nieuw tabblad of venster in opent. Selecteer links weer een profiel, pas rechts ‘Open nieuwe vensters/tabbladen met’ aan.

Safari profiel
9

Verwijderen

Loopt het aantal profielen uit de hand? Dat wordt snoeien! Blijf weer in dit menu en selecteer links een profiel dat je wilt wissen. Klik vervolgens op het minteken linksonder en bevestig je keuze met ‘Profiel verwijderen’.

Ook handig om te weten

Interactieve afbeelding
iOS 17 en iPadOS 17

De Safari-profielen die je in macOS Sonoma hebt gemaakt, vind je ook terug op de iPhone en iPad – mits je iOS 17 en iPadOS 17 hebt geïnstalleerd. Open de browser, tik op het icoontje met de twee vierkanten en swipe naar links of rechts om van profiel te wisselen. Profielen aanmaken, bewerken of verwijderen kan ook op deze apparaten: ga naar ‘Instellingen>Safari’ en scrol naar ‘Profielen’. Tik op een van je aangemaakte profielen om de naam, het symbool of de kleur aan te passen. Of begin een kersvers profiel door op ‘Nieuw profiel’ te tikken. Ben je een van je profielen beu? Tik deze dan aan en kies ‘Verwijder profiel>Verwijder’.