Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Leer alles over het monteren van een vlotte roadmovie

Roadmovie monteren
Icon voor iMovie
iMovie
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Een roadtrip is de perfecte gelegenheid om je videoskills te laten zien. Ten eerste is het een goede aanleiding om eens uitgebreid te filmen, ten tweede kun je daarna echt losgaan met alle monteerfuncties in iMovie. Alleen zin om de roadmovie te monteren, niet om zelf te filmen? Maakt niet uit, want wij hebben ook wat clips van een roadtrip in Schotland gemaakt.

Beeldmateriaal om een roadmovie te monteren

Om de perfecte roadmovie te monteren neem je heel veel verschillende clips op, met verschillende lengtes en kijkhoeken. De drie lenzen van de iPhone 13 Pro Max – ultragroothoek, groothoek en tele – zorgen voor meer visuele diversiteit.

We hebben de opnames voor onze film op rustige wegen met weinig verkeer gemaakt. Hierdoor konden we alle video-opnames relatief veilig maken – de resultaten download je hier. Maar wees voorzichtig als je toch zelf gaat filmen.

Met de Shetland-muziekclip uit de mediabibliotheek wordt je roadtrip-film een geheel. Daarnaast past de muziek uitstekend bij de Schotse landschappen in onze video.

ws_imovie_142
1

Importeer fragmenten

Maak een nieuw project in iMovie en klik op de ‘Importeer media’-knop. Navigeer naar de veertien clips die je hierboven gedownload hebt en kies ‘Importeer alles’. Deze fragmenten verschijnen in ‘Mijn media’.

ws_imovie_142
2

Skimmer-info

Om je te helpen alle specifieke fragmenten te herkennen, activeer je de zogeheten ‘Skimmer-info’. Ga in de menubalk naar ‘Weergave>Toon Skimmer-info’. Houd je de muis nu boven een fragment, dan verschijnt de naam erboven.

ws_imovie_142
3

Beginshots

Klik en sleep om de eerste twee fragmenten te selecteren. Een geel kader geeft je selectie weer. Druk op de W-toets om de clips aan de tijdlijn toe te voegen. Hier worden de auto en de bestuurder geïntroduceerd.

ws_imovie_142
4

Stabilisatie

Voeg clip 03 en 04 toe en klik op het ‘Stabilisatie’-icoontje boven de voorvertoning. Vink ‘Stabiliseer schokkerige video’. Een waarde van 33% maakt het filmpje soepel zonder dat te veel van de randen verdwijnt.

We hebben gefilmd met de iPhone 13 Pro Max, maar zelfs met de optische beeldstabilisatie van dit toestel hebben sommige clips toch wat stabilisatie-magie van iMovie nodig. Met deze schuifregelaar sluit je een compromis tussen een soepele clip en details in de hoeken.

ws_imovie_142
5

Bewegend beeld

Voeg de fragmenten 05 tot en met 07 toe. In clip 05 hebben we de iPhone uit het raam gehouden om de doordraaiende wielen van de Jeep te filmen. Daarna bewegen we de camera om het landschap zonder cut te laten zien.

ws_imovie_142
6

Details

Nu de fragmenten 08 tot en met 10. In clip 08 laten we zien hoe de handmatige ruitenwissers van onze retro-bolide werken. De spiegel in clip 07 laat ons nog eventjes de bestuurder zien.

ws_imovie_142
7

Weg wezen

Een roadtrip-video is pas compleet als je een opname van je auto van buiten en in beweging hebt. In clip 12 hebben we een interessant gedeelte van de weg uitgekozen en de Jeep gefilmd terwijl die langs ons reed.

ws_imovie_142
8

Cutaway

iMovie maakt het mogelijk om een zogeheten cutaway-clip boven een andere clip in de tijdlijn te plaatsen. Dat gebruik je om een bepaalde gebeurtenis extra te benadrukken. De cutaway-clip vervangt de clip op de laag eronder

Sleep clip 13 naar de tweede laag, boven clip 12. Deze close-up van de bestuurder die de claxon bedient om de hond weg te jagen, zorgt voor wat extra variatie in de film – naast alle autoshots.

ws_imovie_142
9

Schuin van boven

Voeg clip 14 toe aan de tijdlijn. Door vanaf een brug te filmen, zorgen we voor een drone-achtige kijkhoek. Door de auto’s met de camera te achtervolgen, zorg je voor een laatste cineastische opname.