Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Maak een reisvideo met een draaiende wereldbol in iMovie

Afbeelding van Maak een reisvideo met een draaiende wereldbol in iMovie
Icon voor iMovie
iMovie
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Een reisfilm is een geweldige manier om je vakantie te herbeleven. Dat het maken van zo’n film op je Mac helemaal niet zo moeilijk en tijdrovend is, laten we in deze workshop zien.

Met deze stappen maak je een vakantiefilm uit met de bewegende reiskaarten van iMovie en monteer je er een globe-video van. Ze zijn vooraf geïnstalleerd en eenvoudig aan te passen. Met prachtige graphics en een roterende globe neem je de kijker mee naar de plaatsen waar je bent afgereisd, daarachter monteer je de beelden die je er maakte. Het is een relatief gemakkelijke montage, maar het resultaat mag er zijn.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Instructiefoto: Importeren
1

Importeren

Open iMovie en kies voor ‘Nieuw project>Film’. Klik op ‘Importeer media’ en voeg de beelden toe die je tijdens een reis maakte. Of ga aan de slag met de downloads van onze website.

ws_movie_137
2

Blue Marble

Klik boven de mediabestanden op ‘Achtergronden’. In de bovenste rijen vind je globe- en kaarteffecten. Sleep ‘Blue Marble – globe’ naar de tijdlijn. Dat is het effect dat we vooral nodig hebben in deze workshop.

ws_movie_137
3

Afspelen

Druk op Spatie om het Globe-effect af te spelen. In de animatie zien we de globe een stukje om zijn as draaien, waarna San Francisco wordt uitgelicht. Die stad gaan we veranderen.

ws_movie_137
4

Vertrekpunt

Selecteer in de tijdlijn de Blue Marble-clip en klik boven de voorvertoning op ‘San Francisco’. Voer in de zoekbalk het vertrekpunt van je reis in, selecteer de plaats en klik op ‘Gereed’.

ws_movie_137
5

Animatie

Klik naast het vertrekpunt op ‘Kies’ en voer de eerste bestemming in. De globe visualiseert op fraaie wijze het eerste deel van je reis. Klik boven op ‘Mijn media’ om naar je geïmporteerde bestanden te gaan.

ws_movie_137
6

Kopiëren

Sleep de filmbeelden van je eerste bestemming achter de globe-clip in de tijdlijn. We voegen een nieuwe globe-animatie toe door de ‘Blue Marble’-clip te dupliceren. Klik hiervoor op de clip en toets Cmd+C.

ws_movie_137
7

Plakken

Versleep de afspeelkop naar het einde van de tijdlijn en toets Cmd+V om te dupliceren. Selecteer de gedupliceerde clip en voer boven de voorvertoning een nieuw begin- en eindpunt in.

ws_movie_137
8

Zoomen

Wanneer de locaties dichtbij elkaar liggen, is het effect met de rode lijn niet zo fraai – tenzij je inzoomt. Klik rechtsboven naast ‘Stijl’ op ‘Blue Marble’ en vink in de pop-up de optie ‘Zoom in’ aan.

ws_movie_137
9

Versnellen

Mag de animatie wat vlotter? Sleep de zijkant van de clip naar binnen om het effect sneller af te spelen. Herhaal de stappen uit deze workshop om je reisvideo te voltooien.

Monteer een globe-video in iMovie: dit moet je weten

1

Begin en eind

Vul je naast ‘Route’ de begin- en eindlocatie in, dan zet iMovie dit om in een geanimeerde reiskaart. Je kunt er ook voor kiezen om de eindlocatie leeg te laten: iMovie zoomt dan in op de ingevoerde plaats.

2

Aangepaste naam

Komt een bepaalde locatie niet voor, of wil je hem in een andere taal hebben? Voer dan een aangepaste naam voor een plaats in. Klik hiervoor op de locatie en verander de naam naast ‘Naam op kaart’.

3

Kaartstijl

Via deze knop verander je het uiterlijk van de kaart. Onder in de pop-up vind je dan een optie om de plaatsnaam en markeringsstip weg te laten: haal daarvoor het vinkje voor ‘Toon route en plaatsen weg’. Er is ook een optie om in te zoomen of wolken weer te geven.

4

Dupliceren met Option

Een videoclip dupliceren doe je met de sneltoetsen Cmd+C en Cmd+V, maar er is een snellere manier. Houd de Option­-toets ingedrukt en sleep een videoclip naar een nieuwe plek. De oude clip blijft staan en je hebt er een kopie bij.