Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Procreate Dreams: zo teken je je keyframes

Met keyframes leg je de basis voor je animatieprojecten in Procreate Dreams. Maar wat zijn keyframes, en hoe werken ze?
ftr_dreams_keyframe
Icon voor Procreate
Procreate
Icon voor iPad
iPad
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
30 minuten
Stappen:
6 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Wat zijn keyframes?

Animaties in Procreate Dreams zijn opgebouwd uit individuele frames, maar er zijn ook zogenaamde ‘keyframes’. Dit zijn de belangrijkste punten in je animatie. Doorgaans gebruik je er twee: één keyframe waarmee je animatie begint, en een waarmee hij eindigt. Tussen de twee in komen dan alle andere frames, die ervoor zorgen dat de overgang tussen de twee keyframes soepel verloopt.

Hieronder beginnen we met een animatie van een schaatsende Snoopy, het hondje uit de Peanuts-cartoon. Daarin komt hij steeds op een andere achterpoot te staan en slingert hij zijn voorpoten heen en weer. Op ons eerste keyframe (het beginpunt) staat hij op zijn rechterachterpoot en wijst zijn rechtervoorpoot naar voren, terwijl hij in ons tweede keyframe (het eindpunt) met zijn linkerpoten naar voren wijst.

Tussen die twee beelden komen dan alle overige frames, waarin zijn poten steeds een stukje van plek veranderen. En door alle ‘tussenframes’ daarna in omgekeerde volgorde te kopiëren en plakken in de tijdlijn, kan hij zijn schaatsbewegingen zelfs oneindig herhalen. Maar nu lopen we te hard van stapel, want hier leggen we uit hoe je de keyframes maakt. Welk schepsel breng jij tot leven?

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

ftr_dreams_keyframe
1

Spoor

Zonder spoor kunnen we niet tekenen. Voeg er daarom een toe: tik op de plus en kies ‘Track’. In de tijdlijn staat nu een grijs spoor: zoom hier zo ver mogelijk op in, zoals hierboven. Zet het witte streepje vooraan in het spoor.

ftr_dreams_keyframe
2

Beginpunt

Nu tekenen we ons eerste keyframe, het beginpunt dus. Tik op de tekenknop, selecteer het penseel ‘Technical Pen’ en kies een donkere kleur. Schets nu de contouren – inkleuren doen we later. Sluit af met ‘Done’.

ftr_dreams_keyframe
3

Eindpunt

Teken nu je tweede keyframe, oftewel het eindpunt: zet de witte streep in de tijdlijn net naast je eerste frame en herhaal stap 2. Je vorige frame staat op de achtergrond, zodat je ziet waar je moet tekenen. Tik ten slotte op ‘Done’.

ftr_dreams_keyframe
4

Verplaatsen

Het eindpunt staat nu naast het beginpunt. Maak ruimte voor alle overgangsframes: houd keyframe 2 vast en verplaats hem naar rechts. Houd rekening met hoeveel frames of (milli)seconden je tussen de twee keyframes wilt zien!

ftr_dreams_keyframe
5

Importeren uit Procreate

Wij tekenen iets nieuws, maar je kunt ook een creatie uit Procreate importeren. Tik op de drie puntjes bovenin, kies ‘Split View’ en open de reguliere Procreate-app. Sleep wat je wilt importeren naar je Dreams-spoor en laat los.

ftr_dreams_keyframe
6

Afbeelding importeren

Ben je geen tekenwonder? In dat geval kun je een afbeelding importeren en deze overtrekken of laten bewegen. Tik op de plus, daarna op ‘Photos’. Vink een kiekje aan en kies ‘Voeg toe’. Trek hem wel in een andere tekenlaag over!