Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Procreate Dreams: dit kun je met het Flipbook (en zo werkt het)

Met het Flipbook van Procreate Dreams teken je snel alle individuele frames waaruit je animatie is opgebouwd. Hier leer je er alles over!
ftr_dreams_flipbook
Icon voor Procreate
Procreate
Icon voor iPad
iPad
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
45 minuten
Stappen:
8 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Wat is het Flipbook?

Animaties zijn opgebouwd uit individuele frames. De belangrijkste daarvan zijn de zogenaamde ‘keyframes’. Doorgaans gebruik je er twee: één keyframe waarmee je animatie begint, en een waarmee hij eindigt. Tussen de twee in komen dan alle andere frames, die ervoor zorgen dat de overgang tussen de twee keyframes soepel verloopt.

In Procreate Dreams maak je al die ’tussenframes’ in het zogeheten Flipbook. Hierin vind je een overzicht van alle frames die je al hebt getekend, en voorbeeldlijnen geven aan waar je vorige (of volgende) beeld eindigt. Zo zie je snel in hoeverre je nieuwe tekening moet afwijken, zodat alle beelden in een vloeiende beweging in elkaar overlopen wanneer je ze snel achter elkaar afspeelt. Ben je klaar met het tekenen van je keyframes? Hieronder leggen we uit hoe je met het Flipbook alle tussenframes maakt.

Ontdek stap voor stap hoe het werkt

ftr_dreams_flipbook
1

Flipbook

Activeer de tekenmodus in Procreate Dreams (het icoontje met het kwastje) en sleep het horizontale streepje boven in de tijdlijn naar beneden: zo open je de Flipbookmodus. Onderin zie je het Flipbook zelf staan – daarmee hop je van frame naar frame. Tik hier op je eerste keyframe.

ftr_dreams_flipbook
2

Timer

Linksonder staat een timer. De tijd hierin geeft aan op welk punt van je animatie het huidige frame in beeld staat. Tik op de timer en je ontgrendelt meer functies. Verander er bijvoorbeeld de achtergrondkleur mee, of…

ftr_dreams_flipbook
3

Onion skin

… activeer de ‘Onion skin’! Als je nu aan een nieuw frame werkt, staat er een paarse versie van je vorige frame op de achtergrond. Zo controleer je of de twee frames op elkaar lijken. Gele lijnen geven je volgende frame aan.

ftr_dreams_flipbook
4

Volgende frame

Tik in het Flipbook op het volgende frame. Dit is nog leeg, maar je ziet een voorbeeld van het vorige frame: teken dit zo goed mogelijk na, met wat kleine wijzigingen richting keyframe 2. Zo schuiven wij Snoopy’s poten ietwat op.

ftr_dreams_flipbook
5

Dupliceren

Je kunt er ook voor kiezen om een frame te dupliceren. Zo kun je een deel van je tekening wissen, en opnieuw tekenen met een kleine aanpassing. Dit werkt door een frame in het Flipbook vast te houden en ‘Duplicate’ te kiezen.

ftr_dreams_flipbook
6

Meer frames

Is je frame af? Ga dan verder met de volgende: herhaal stap 4 of 5. Doe dit voor alle frames in je animatie, tot je bij keyframe 2 belandt. Misschien moet je dit keyframe verplaatsen, zodat de overige frames mooi aansluiten.

ftr_dreams_flipbook
7

Bewerken

Mogelijk is een frame niet naar wens. Houd het dan vast: met ‘Clear frame’ maak je het frame leeg, met ‘Cut’ verwijder je het frame volledig. Met ‘Copy’ kun je een frame kopiëren, plakken doe je in het spoor in het hoofdmenu.

ftr_dreams_flipbook
8

Voorvertoning

Tik op ‘Done’ als je klaar bent: in het spoor staan nu al je frames. Je kunt je animatie verlengen door de duur van je frames te wijzigen, of door ze één voor één te kopiëren en in omgekeerde volgorde achter keyframe 2 te plakken.