Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Monteer camerabeweging in je video

Afbeelding van Monteer camerabeweging in je video
Icon voor iMovie
iMovie
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
8 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Filmmakers slagen erin om de meest basale gebeurtenissen spannend of interessant te doen lijken. Een belangrijk instrument daarvoor is de camerabeweging. Door langzaam in of uit te zoomen of te ‘pannen’, voert de regisseur je mee door een gebeurtenis.

Het maken van zo’n camerabeweging kun je doen met je iPhone. Bijvoorbeeld door langzaam met je toestel van links naar rechts te bewegen, maar dat levert al snel schokkerige resultaten op. Vloeiend in- of uitzoomen zit er ook niet in. En zo’n gimbal of andere stabilisator is duur en niet altijd binnen handbereik. Gelukkig is er nog een andere optie: iMovie.

Instructiefoto: Importeer de clips
1

Importeer de clips

Open iMovie, kies ‘Archief>Nieuwe gebeurtenis’ en geef je project een naam. Bij de downloads van iCreate 125 vind je voorbeeldmateriaal om mee aan de slag te gaan, maar de principes in deze workshop zijn tot die tijd natuurlijk ook goed toepasbaar op je eigen video’s.

2

Ken Burns

Klik rechtsboven op de knop voor ‘Bijsnijden’ en selecteer het effect ‘Ken Burns’. We kiezen bij deze clip voor een uitzoom-effect. Maak het kader van ‘Start’ kleiner door de hendels aan de hoeken te verslepen.

Instructiefoto: Uitzoomen
3

Uitzoomen

Je hebt nu de startpositie veranderd: de video begint met een compositie waarbij de vrouw goed te zien is. Trek het kader van ‘Einde’ helemaal naar buiten en klik op de ronde, blauwe knop voor ‘Pas toe’.

Instructiefoto: Pannen
4

Pannen

Het uitzoom-effect is gemaakt. Sleep ‘Pan.mp4’ naar de tijdlijn. Je raadt het al: we gaan pannen. Dit is een horizontale camerabeweging. Selecteer de clip en klik wederom op ‘Bijsnijden>Ken Burns’.

Instructiefoto: Van Start tot Eind(e)Van Start tot Eind(e)
5

Van Start tot Eind(e)Van Start tot Eind(e)

Verklein ‘Start’ zodat ongeveer het kwart linksonder in beeld is als het fragment begint. Het kader ‘Einde’ zet je daarnaast. De gele pijl illustreert het al: de beelden bewegen horizontaal van links naar rechts.

Instructiefoto: Inzoomen
6

Inzoomen

Breng de clip ‘Zoom.mp4’ naar de tijdlijn. Selecteer de clip en kies voor ‘Bijsnijden>Ken Burns’. Verklein het kader van ‘Einde’, zodat het lijkt alsof de camera in-zoomt op de luchtballonnen.

Instructiefoto: Wisselen
7

Wisselen

Boven de Voorvertoning zie je een Wissel-knop. Klik hierop. Het kader dat nu ‘Einde’ is, wordt ‘Start’ en vice versa. Een handige manier om snel met verschillende camerabewegingen te experimenteren.

Instructiefoto: Herstellen
8

Herstellen

Je kunt de manier van bewegen ook snel aanpassen door het kader van ‘Start’ of ‘Einde’ te verslepen. Vind je het effect met de camerabeweging toch niet zo geslaagd? Kies dan voor ‘Herstel’.

Voeg beweging toe aan je video

In het programma kun je een statische video omtoveren tot een dynamische, waarbij het lijkt alsof er een camerabeweging is gemaakt. Dit doe je met het Ken Burns-effect. In deze workshop leer je hoe je daarmee kunt in- en uitzoomen en pannen. Een bewogen video is het resultaat.